detector.media
24.07.2017 16:37
Експертка ІМІ Оксана Романюк розповіла, як журналісти і активісти тиснутимуть на слідство у справі Шеремета
Експертка ІМІ Оксана Романюк розповіла, як журналісти і активісти тиснутимуть на слідство у справі Шеремета
Виконавча директорка ІМІ, представниця «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк зазначила, що міжнародні журналістські організації продовжать тиснути на слідство, щоб вплинути на ефективність розслідування

Міжнародні журналістські і громадські організації продовжать тиснути на слідство у справі про вбивство Павла Шеремета, щоб вплинути на ефективність розслідування.

Про це виконавча директорка ІМІ, представниця «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк розповіла в ефірі Громадського радіо.

Як повідомлялося, міжнародна організація Репортери без кордонів (RSF) разом з українськими групами громадянського суспільства засудили недоліки розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. Про це йдеться у спільній заяві до річниці трагічної загибелі Павла Шеремета.

Пані Романюк наголосила, що міжнародні журналістські організації й надалі тиснутимуть на слідство з метою вплинути на ефективність розслідування.

За словами Оксани Романюк, дії відбуватимуться на кількох рівнях.

«Ми закликаємо запросити до роботи над слідством працівників з високою кваліфікацією з Британії та інших країн ЄС. Ця вимога підтримується міжнародними організаціями. Закликаємо прозоро звітувати про перебіг розслідування, - підкреслила пані Романюк. - Ми би хотіли, щоб представників міжнародних журналістських організацій долучили до слідчої групи, щоб вони мали доступ до матеріалів справи. Це не передбачено КПК, але це дало би нам змогу здійснювати громадський контроль.

Наразі ми бачимо, що слідство є неефективним. Додаткові свідки з’явилися тільки після того, як журналісти зробили власне розслідування і зняли фільм. Це стало свідченням того, що слідство неефективне.

Зараз стоїть питання, які кроки зробить держава, аби слідство стало ефективним і публічним.

Перше: публічний тиск на рівні міжнародних організацій та українських журналістів.

Друге: непублічна робота. Ми плануємо продовжувати комунікацію з МВС, вимагаємо, щоб вони запросили міжнародних слідчих.

Всі засоби впливу треба залучати. У тому числі і комітет по свободі слова. Журналістська спільнота має солідаризуватися».

Повна версія розмови тут.

Як повідомляв «Детектор медіа», з приводу річниці вбивства журналіста Павла Шеремета правозахисні та медійні організації виступили з відкритим зверненням до влади, в якому вимагають від Президента України, міністра внутрішніх справ, Генпрокурора та Голови СБУ невідкладно здійснити низку дій.  

Нагадаємо, Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

Слідство досі не встановило ані вбивць, ані замовників злочину.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY