detector.media
Мар'яна Закусило
20.07.2017 13:08
Tonis змінює назву на «Прямий». Нацрада затвердила зміни (ДОПОВНЕНО)
Tonis змінює назву на «Прямий». Нацрада затвердила зміни (ДОПОВНЕНО)
Інформаційний телеканал, який запускається на базі телеканалу Tonis, буде мати назву «Прямий». Про це стало відомо під час презентації каналу в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення 20 липня.

Канал звернувся до Нацради за переоформленням усіх його ліцензій у зв’язку зі зміною власника, кінцевого бенефіціара, пов'язаних осіб, логотипа, програмної концепції, адреси студії, складу редакційної ради.

Канал змінює назву на «Прямий». У програмній концепції збільшується частка власного виробництва, національного продукту, зменшується частка іноземного продукту. Формат каналу визначено як інфотеймент, це перше таке визначення в ліцензіях українських телеканалів. Програмною концепцією передбачено лише інформаційно-аналітичні, публіцистичні і розважальні передачі. Генеральний продюсер каналу Олексій Семенов заявив, що з командою будуватиме український CNN або BBC. «Прямий» стартує 24 серпня о 6:00 триденним телемарафоном до Дня Незалежності.

Раніше «Детектор медіа» писав, що назва «Прямий» розглядалася як один з варіантів для переформатованого Tonis. Про це, зокрема, розповідав продюсер розважального напрямку каналу Ілля Ноябрьов. За даними джерел ДМ, саме до цієї назви схилялася нова команда від моменту свого приходу на канал.

Власником і кінцевим бенефіціаром каналу, як уже писав «Детектор медіа», став Володимир Макеєнко. «Я купив канал з грошей, зароблених у банківський та страховій діяльності. Остання моя діяльність – австралійська страхова компанія QBE, де я був власником 50%. Я продав свою частку і з цих грошей купив Tonis. Я єдиний власник, усі операції проводилися в рамках законодавства через державний “Укрексімбанк», - розповів членам Нацради пан Макеєнко.

На запитання, яка в нього мотивація стати медійним власником, пан Макеєнко пояснив, що хоче створювати робочі місця в Україні та захищати незалежність через медіа. «Я в бізнесі не нова людина. Чи мав я раніше відношення до ЗМІ? Мав. Якщо я назву, ви будете дуже здивовані. Це перші інтернет-видання, дуже відомі. Пройшло 10-15 років, у них уже інші власники. Але раніше в них була інша реєстрація, я був там власником 10-25-30% (назвати їх членам Нацради він відмовився, але раніше на прес-конференції називав себе співзасновником «Української правди». – ДМ). І були ЗМІ, що стосувалися газет і журналів. Ви праві: важко сказати, що це прибутковий бізнес. Але в моїй декларації нема будинків за кордоном, яхт. А створювати робочі місця тут і захищати нашу незалежність через медіа – я готовий».

До редакційної ради телеканалу увійшли Геннадій Доценко, Катерина Флекман, Євгенія Захарова і Галина Ковальова.

За словами пана Макеєнка, на каналі працюватимуть 272 особи (за штатним розписом). З них більшість – залучені безпосередньо до телевізійного виробництва. Офіс каналу, як уже писав «Детектор медіа», розташований в орендованих приміщеннях у бізнес-центрі «Парус» у центрі Києва, куди канал переїде з 4-поверхової будівлі на вулиці Тупікова. «Вартість оренди приміщень однакова. Ми орендували 870 квадратних метрів у “Парусі”, де всі будуть сидіти в одному оупенспейсі на одному поверсі. На Тупікова в нас було 2500 квадратних метрів, але там приміщення було поділене на окремі кабінети на чотирьох поверхах», - розповів пан Семенов.

Олексій Семенов заявив, що створює найдешевший у виробництві канал з-поміж аналогів: «На сьогодні найбільша складність для каналів – заробляти гроші (не політичні). Наш канал дешевий у виробництві та якісний. Ми навчилися це робити».

Попри те, що канал матиме назву «Прямий», на його логотипі – скісні риски, які дещо нагадують лого російського каналу «Дождь». «Ми будемо створювати канал, який буде складати враження, що він працює з давніх давен. Якщо комусь він схожий на “Дождь”, це непогано. Я вважаю, що канал може бути схожим на багатьох, але його наповнення буде якісно інакшим», - пояснив Олексій Семенов.

Він розповів, чим канал відрізнятиметься від інших інформаційних. «Прямий» має на меті глибоке проникнення в події, подання інформації з різних сторін, підтягування архівів. Крок підготовки матеріалу на каналі становить 3 години. Також канал використовуватиме технологію second screen, платформу Applicaster і сенсорну-панель. «Тобто поверх картинки накладатиметься додаткова допоміжна інформація. Наприклад, іде голосування у Верховній Раді з важливого питання. Наші глядачі отримають можливість голосувати разом з депутатами протягом хвилини», - навів приклад пан Семенов.

З презентації каналу стали відомі імена деяких нових ведучих каналу. Серед них – політолог Пітер Залмаєв, екс-ведуча «Подробностей» на «Інтері» Юлія Шпачинська, Сергій Дойко з телеканалу «Київ», Олександр Лірчук, який вестиме програму «Кримінал».

Члени Нацради зауважили, що деякі з ведучих поки що працюють на інших телеканалах. За словами Олексія Семенова, з кожним ведучим є свої нюанси переговорів, канал їх не перекуповує грошима, а переконує гарним офісом, можливостями реалізації в новій якості. «У нас зарплати менші, до нас ідуть на менші зарплати», - заявив пан Семенов.

На запитання щодо розмивання поняття експертів на інформаційних телеканалах пан Семенов сказав, що з експертами на ТБ є проблема: «Експертів небагато, їх теж треба вирощувати. Я шукав телеведучих старше 40 років – їх немає. З експертами така ж проблема».

У дискусію з паном Семеновим вступила перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк. Вона нагадала, що саме Олексій Семенов створив наявний інформаційний простір – телеканали «112 Україна» та NewsOne, які схожі між собою. Вона висловила думку, що експертів слід вирощувати не в ефірі, а в тих сферах, у яких вони є експертами, інакше нівелюється поняття експертів. Щодо ведучих, то, за її словами, вони крокують з каналу на канал за Олексієм Семеновим. Мінусом, на думку пані Герасим’юк є те, що ефіри ведуть народні депутати. «Ви цим убили професію ведучого», - наголосила вона. Ведучі перестали бути авторитетами, для цього фаху непотрібно більше вчитися, бо приходять народні депутати на їхнє місце. «Чи буде ваш новий канал схожим на все, що ви вже зробили в інформаційному просторі? Бо його вже треба лікувати. Чи це буде лікарня?», - запитала пані Герасим’юк.

«У нас на каналі не буде експертів. Ми підемо від того, щоб політики коментували ситуацію та були схожими на ведучих. Коли ми почали заводити на “Суб’єктивні підсумки” політиків – це був мінус на затратну частину», - пояснив пан Семенов (хоча з декларації, наприклад, Олега Ляшка відомо, що він не безкоштовно вів ефіри на каналі, а отримував від NewsOne роялті). «Ви маєте думати не над тим, як зекономити. А над тим, що суспільство потребує якісного інформування», - зауважила пані Герасим’юк.

Після тривалої сесії запитань-відповідей члени Нацради одноголосно переоформили всі ліцензії каналу. При цьому рішення набудуть чинності з 6:00 24 серпня (коли канал вийде в ефір). Також Нацрада попросила Олексія Семенова поінформувати всіх регіональних та місцевих партнерів, які ретранслювали Tonis, про зміну логотипа і програмної концепції каналу. Відтак, партнери мають або переоформити власні ліцензії, або відмовитися від ретрансляції Tonis.

Насамкінець член Нацради Валентин Коваль, у минулому генеральний директор музичних телеканалів М1 та М2, побажав Олексію Семенову, щоб сумарна частка інформаційних каналів стала вищою за сумарну частку музичних каналів.

Нагадаємо, 20 березня стало відомо, що політик Володимир Макеєнко став власником 9,5% телеканалу Tonis (ТОВ «Телеканал “Тоніс”»). 80% статутного фонду компанії залишилося у власності самого ТОВ «Телеканал “Тоніс”», 10% – у генерального директора каналу Олександра Бутка, 0,5% – у заступника генерального директора Василя Бирзула. Зі структури власності каналу вибули Оксана Васьківська, Микола Дяченко, Артем Жилін, Артем Савчук. Кінцевим бенефіціаром компанії залишився Олександр Бутко.

20 березня на прес-конференції Володимир Макеєнко оголосив, що став власником 9,5% телеканалу Tonis і «продовжує процес». За словами пана Макеєнка, частку 9,5% він придбав у менеджменту каналу. Назвати суму угоди він відмовився, посилаючись на те, що на це мають дати згоду інші сторони угоди. Він також не озвучив суми запланованих інвестицій у канал.

Водночас колишній власник телеканалу Tonis Володимир Костерін вважає, що свого часу телеканал у нього незаконно відібрали на користь Олександра Януковича. Юридичні радники пана Костеріна розповіли «Детектору медіа» подробиці тієї старої історії та свою думку про те, що з каналом відбувається тепер.

Появі нового інвестора передував прихід нового топ-менеджменту. На початку січня джерела «Детектора медіа» повідомляли, що колишній генеральний продюсер телеканалу NewsOne Олексій Семенов пішов з NewsOne на Tonis. На початку березня стало відомо, що Олексій Семенов зустрічався з колективом телеканалу Tonis. 14 березня Олексій Семенов повідомив «Детектору медіа», що найближчим часом обійме посаду генерального продюсера Tonis, разом з ним на каналі працюватимуть ведучі Євген Кисельов і Матвій Ганапольський.

Нова команда збирається перезапустити Tonis під новою назвою. Оновлений телеканал Tonis готується стартувати в новому форматі до Дня Незалежності, 24 серпня. Основою каналу буде інформаційно-аналітичне мовлення, але також в ефірі буде присутній розважальний контент. До виходу оновленого Tonis в ефір команда планує запустити інтернет-портал для спілкування зі своєю аудиторією.

До команди каналу Tonis крім Олексія Семенова приєдналися креативна продюсерrа Євгенія Захарова (працювала разом з паном Семеновим на NewsOne), телепродюсер розважальних програм Ілля Ноябрьов (працював разом з паном Семеновим на «Інтері», НТН і Першому національному), телеведучі Матвій Ганапольський і Євген Кисельов.

На початку квітня телеканал Tonis орендував у бізнес-центрі «Парус» приміщення площею 870 квадратних метрів, куди переїде зі старого офісу на вулиці Тупікова після завершення будівництва студії. У квітні телеканал планував розпочати інтернет-стріми з нового офісу. Нова команда планує через декілька місяців перетворити Tonis на інформаційно-аналітичний канал і змінити його назву.

24 квітня команда телеканалу Tonis запустила інтернет-мовлення з «Кубу» – скляної тимчасової студії, облаштованої в новому офісі каналу в бізнес-центрі «Парус». Інтернет-мовлення з «Кубу» йтиме щодня по буднях с 10:00 до 21:00. Ефір вестимуть почергово Матвій Ганапольський і Євгеній Кисельов – по дві години кожен. Інтернет-мовлення передуватиме перезапуску і ребрендингу каналу в ефірі 24 серпня.

3 травня з єдиного державного реєстру стало відомо, що Володимир Макеєнко став одноосібним власником ТОВ «Телеканал “Тоніс”» зі статутним капіталом розміром 16 млн 731 тис. 250 грн. Генеральним директором каналу залишається Олександр Бутко.

12 липня команда Олексія Семенова презентувала перший проморолик нового телеканалу. З нього стало відомо, що вони готують українську модель BBC і CNN.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY