detector.media
20.07.2017 11:18
Гельсінська комісія США внесла Романа Сущенка до списку політв'язнів Кремля – Фейгін
Гельсінська комісія США внесла Романа Сущенка до списку політв'язнів Кремля – Фейгін
У заяві Комісії нагадується, що український журналіст обвинувачується у «шпіонажі» за статтею 276 Кримінального кодексу РФ

Комісія з питань безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія США) внесла українського журналіста Романа Сущенка до списку політв'язнів, які утримуються в Росії.

Про це повідомляє Укрінформ із посланням на Twitter адвоката Сущенка Марка Фейгіна.

«Гельсінська комісія США внесла мого підзахисного, українського журналіста Романа Сущенка до списку політв'язнів», - написав адвокат.

У заяві Гельсінської комісії, зокрема, йдеться, що український журналіст Роман Сущенко обвинувачується у «шпіонажі» за статтею 276 Кримінального кодексу РФ.

«З 2010 року Роман працює паризьким кореспондентом Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ», - зазначається в публікації.

У ній також нагадується, що журналіст був затриманий 30 вересня 2016 року в Москві одразу після того, як прилетів з Парижу у приватних справах. «Його звинуватили у зборі секретної інформації про діяльність збройних сил та Національної гвардії Росії. Пан Сущенко заперечує будь-яку причетність до шпигунства. Його роботодавець «Укрінформ» також вважає обвинувачення неправдивими і називає його затримання «планованою провокацією», - зазначили в Гельсінській комісії.

До Всесвітнього дня свободи преси-2017, який відзначався 3 травня, Комісія оприлюднила матеріал, де згадала про незаконне утримання Романа Сущенка в російській в'язниці, нагадав пан Фейгін.

Комісія з питань безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія США) є незалежним урядовим агентством США, заснованим Конгресом в 1975 році. Основною метою її створення передбачається контроль за дотриманням Гельсінського заключного акту, що послужив основою для діяльності ОБСЄ. Гельсінська комісія складається з членів Сенату США (верхня палата Конгресу), Палати представників (нижня палата Конгресу), а також посадовців із Держдепартаменту, Пентагону і Міністерства торгівлі США.

Як повідомляв «Детектор Медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

Фото: ‏@vasilymaximov

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY