detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
18.07.2017 13:10
Комітет свободи слова планує провести парламентські слухання про стан інформаційної безпеки України
Комітет свободи слова планує провести парламентські слухання про стан інформаційної безпеки України
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розпланував свою роботу на період сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання

Члени комітету з питань свободи слова та інформаційної політики планують на наступній 7-й пленарній сесії парламенту парламентські слухання на тему «Про стан інформаційної безпеки в Україні». Про це йдеться у плані роботи, що був ухвалений 12 липня 2017 року на останньому засіданні Комітету 6-ї сесії. Комітет пропонує парламенту провести такі слухання у грудні 2017 року. Крім того, члени Комітету свободи слова хочуть провести у жовтні комітетські слухання на тему: «Актуальні питання забезпечення та гармонізації державного, парламентського і громадського контролю у сфері доступу до публічної інформації».

Також Комітет планує розглянути 45 проектів законодавчих актів, де комітет є головним. Серед них і законопроект № 6681 про внесення змін до статті 18 Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України» (щодо висвітлення діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в засобах масової інформації України); № 6560 про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації; № 6565 про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення та інші.

Окрім цих документів, народні депутати мають розглянути законопроекти, до яких Комітет має подати свої пропозиції. Зокрема щодо кількох проектів (№6400, №6400-1; №6400-2) про тимчасово окуповану Російською Федерацією територію України; № 6654 постанови про створення депутатської робочої групи з питань розслідування проблемної ситуації, яка склалася навколо видавництва «Страна.UA» з метою забезпечення громадського і депутатського контролю за законним, неупередженим та об’єктивним розслідуванням справи; постанови № 6261 про оприлюднення персонального складу коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді на офіційному веб-сайті Верховної Ради України та ін.

Комітет планує розглянути низку питань на виїзних засіданнях, два з яких проведе у столиці, а саме на теми: «Контент іномовлення України. Проблеми виконання Закону України «Про  систему іномовлення України» в частині  забезпечення виробництва 50% програм на зарубіжні країни англійською мовою» (на базі ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України») та «Суспільне телебачення і радіомовлення на регіональному рівні: виклики процесу становлення». Ще одне в Одесі на тему: «Інформаційний простір Одеської області: безпековий аспект» (на базі державного підприємства Одеський обласний радіотелевізійний передавальний центр).

У порядку контролю за виконанням законів, постанов парламенту і власних рішень Комітет розгляне питання у сфері доступу громадян до публічної інформації у зв’язку зі здійсненням чергових заходів щодо наближення законодавства у цій сфері до європейських стандартів; здійснення постійного моніторингу інформаційного простору України та стан реалізації законодавчих гарантій щодо використання державної мови електронними засобами масової інформації; сучасний стан законодавчого забезпечення свободи слова та протидії інформаційній агресії (у контексті реалізації Стратегії розвитку законодавства України з питань свободи слова та діяльності ЗМІ відповідно до європейських стандартів, схваленої на засіданні Комітету 27 січня 2016 року); забезпечення аналізу практики застосування Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» від 17 квітня 2014 року.

Також Комітет свободи слова планує провести низку семінарів, конференцій та інших публічних заходів, зокрема у вересні відбудеться круглий стіл  на тему: «Обговорення законопроекту «Про аудіовізуальні медіа послуги» та інші.

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на засіданні 18 січня 2017 року затвердив план роботи на період шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Фото: Освіта.UA

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY