detector.media
15.07.2017 17:34
Провайдерів за російські сайти запропоновано штрафувати на 1% річного доходу
Провайдерів за російські сайти запропоновано штрафувати на 1% річного доходу
Штраф за повторне порушення становитиме 5% прибутку за рік

На інтернет-провайдерів накладатимуться штрафи у розмірі 1% від доходу за минулий рік через необмежений доступ до заборонених російських сайтів.

Про це йдеться в законопроекті №6688 «З протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері».

Якщо провайдер порушить закон повторно, штраф зросте до 5% прибутку за рік.

Також законопроект змушує провайдерів придбати спеціалізоване обладнання для блокування сайтів і контролю трафіку.

Нагадаємо, 12 липня народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки й оборони Іван Вінник («Блок Петра Порошенка»), Дмитро Тимчук («Народний фронт») і Тетяна Чорновол («Народний фронт») зареєстрували законопроект № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України.

Законопроект майже повністю дублює норми законопроекту з аналогічною назвою № 6676, зареєстрованого 10 липня членами Комітету з нацбезпеки й оборони Андрієм Тетеруком («Народний фронт») та Іваном Вінником (БПП). Однак законопроекти зареєстровані не як альтернативні, а як окремі, хоча й регулюють ідентичне питання – можливість блокування інтернет-ресурсів і сервісів.

Детально про норми законопроекту № 6676 (вони майже повністю повторюються в законопроекті № 6688) читайте в матеріалі «Депутати хочуть узаконити досудове блокування інтернет-ресурсів».

Як повідомляв «Детектор Медіа», Інтернет-асоціація України (ІнАУ), яка об’єднує понад 190 підприємств галузі інформаційно-телекомунікаційних технологій України, із занепокоєнням сприйняла інформацію про підготовку законопроекту, що змусить провайдерів встановити додаткове обладнання для оперативного відключення сайтів, які не відповідають законам України.

Про це йшлося у відкритому листі ІнАУ до президента Петра Порошенка і народних депутатів, який є в розпорядженні «Детектора медіа».

ІнАУ у своєму зверненні до президента і депутатів стверджувала, що від такого рішення виграють кілька операторів-монополістів, частина з яких контролюється російським капіталом, представники тих політичних сил, які бояться політичної конкуренції і роблять ставку на інтернет-цензуру, і, зрештою, зовнішній агресор, якому «вдасться нав’язати України свої підходи до забезпечення інформаційної безпеки». Водночас програють українські громадяни, отримавши нові платіжки за доступ в інтернет, бюджет, що не отримає податкових відрахувань від кількох тисяч сумлінних вітчизняних провайдерів і десятків тисяч їх працівників, які замість сплати податків підуть за виплатами по безробіттю.

Нагадаємо також, що 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності, й інтернет-провайдери почали обмежувати доступ до вказаних в указі ресурсів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY