detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
12.07.2017 13:36
Українській владі рекомендують замість «російського сліду» дослідити роботу Шеремета в Україні як можливий мотив убивства
Українській владі рекомендують замість «російського сліду» дослідити роботу Шеремета в Україні як можливий мотив убивства
Міжнародна журналістська правозахисна організація Комітет захисту журналістів (CPJ) рекомендує українському слідству дослідити журналістську роботу Павла Шеремета в Україні як потенційний мотив його вбивства, не зосереджуючись виключно на «російському сліді» як головному мотиві.

Про це повідомили виконавчий директор CPJ Джоел Саймон і координаторка Програми Європи та Центральної Азії в CPJ Ніна Огнянова, презентуючи звіт CPJ про відсутність результатів розслідування вбивства Павла Шеремета, що сталося рік тому.

Представлений CPJ 12 липня звіт «Відмова від правосуддя: Розслідування вбивства Павла Шеремета в Україні не дало результатів» приурочений до річниці вбивства українського, білоруського та російського журналіста Павла Шеремета.

Автор звіту Крістофер Міллер дослідив три періоди професійного життя Павла Шеремета – білоруський, російський та український, оремо зосередившись на останніх днях життя журналіста. Також пан Міллер проаналізував результати розслідування українськими правоохоронними органами вбивства Павла Шеремета – точніше відсутність позитивних результатів розслідування.

За результатами проведеної роботи CPJ сформував низку рекомендацій – українській владі та міжнародній спільноті. Зокрема, українській владі рекомендують залучити незалежних міжнародних слідчих задля ретельного вивчення кожного мотиву та розслідування злочину, а також зосередитися на професійній діяльності Павла Шеремета в Україні як потенційному мотиву. Оскільки зосередженість слідства на «російському сліді» як головному мотиві злочину досі не дала результатів розслідування вбивства, пояснила координаторка Програми Європи та Центральної Азії в CPJ Ніна Огнянова.

«Детектор медіа» публікує повний перелік рекомендацій CPJ.

Українській владі

Президенту Порошенку:

Відомствам, які проводять розслідування вбивства Павла Шеремета, зокрема Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ і Національній поліції:

Міжнародній спільноті

Уряду Російської Федерації:

Уряду Республіки Білорусь:

Європейському Союзу:

Лідерам Ради Європи:

Нагадаємо, що напередодні, 11 липня, члени родини загиблого Павла Шеремета і представники CPJ зустрілися з Президентом України Петром Порошенком.

Презентація звіту CPJ запланована також 12 липня на засіданні парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

Як відомо, Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». Слідство досі не встановило ані вбивць, ані замовників, Генпрокурор тримає розслідування на контролі, про нього інформують президента.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY