detector.media
11.07.2017 10:03
Китай готовий приймати більше українських журналістів в рамках обмінних візитів
Китай готовий приймати більше українських журналістів в рамках обмінних візитів

Всекитайська асоціація журналістів готова приймати більшу кількість українських журналістів у рамках програми щорічних обмінів, яку Асоціація реалізує спільно з Національною спілкою журналістів України. На цьому наголосила Виконавчий секретар Всекитайської асоціації журналістів (ACJA) Ван Дунмей (Wang Dongmei), приймаючи у Пекіні офіційну делегацію НСЖУ на чолі з її головою Сергієм Томіленком. Раніше склад делегацій обмежувався п’ятьма учасниками. 

Ван Дунмей підкреслила, що співпраця в інформаційній сфері між Китаєм і Україною є ключовим складником партнерства. У зв’язку з цим є важливим налагодження механізму прямого обміну інформацією між представниками провідних українських і китайських ЗМІ. Китайці висловили готовність до розширення двосторонніх зв’язків з Україною, йшлося, зокрема, про можливість збільшення з наступного року складу української журналістської делегації. Слід зауважити, що Всекитайська асоціація журналістів об’єднує працівників ЗМІ (а журналістів у Китаї налічується 1 мільйон) і сприяє підвищенню професійної кваліфікації журналістів, захисту їхніх прав, розвитку міжнародних зв’язків (на різному рівні їх налагоджено з колегами з понад 100 країн світу).

Як наголошує керівництво ACJA, «взаєморозуміння і дружба між журналістськими колами й народами двох країн розширилися завдяки взаємним візитам». За цей час десятки керівників редакцій, творчих працівників, активістів журналістських об’єднань мали змогу не лише обмінятися досвідом з іноземними колегами, а й глибше пізнати життя людей як у столицях, так і в різних регіонах обох держав. На багатьох зустрічах у Пекіні та провінції Фуцзянь голова НСЖУ Сергій Томіленко зазначав, що цей канал обмінів треба й далі розвивати, надто в часи війни (і не лише інформаційної), яку розв’язала РФ проти України. Усіма засобами важливо доносити світові правду про дії агресора і протистояння йому. Отож налагодження ділових контактів, об’єктивні розповіді в іноземних ЗМІ про побачене й почуте – важливі елементи дружніх і перспективних журналістських зв’язків. 

КНР, як відомо, найбільша у світі держава за кількістю населення (понад 1,38 млрд), вона має величезний економічний потенціал (друге місце в світі після США за обсягом ВНП), а за територією – майже 9,6 млн кв. км – поступається тільки РФ і Канаді. Політичну вагу й роль КНР на міжнародній арені важко переоцінити, як і користь від взаємовигідного співробітництва з цією країною. Особливу увагу керівництво Китаю нині приділяє економічній співпраці з країнами Азії та Європи в рамках програми «Один пояс, один шлях» (т.зв. «Шовковий шлях»).

У нинішній поїздці до Піднебесної НСЖУ представляли її голова Сергій Томіленко (керівник делегації), секретарі Спілки Сергій Шевченко (МІА «Вектор ньюз», Київ) і Віктор Весілик (власкор парламентського телеканалу «Рада» в Одесі), Олена Макаренко (ІА «Прочерк», Черкаси) та Олександр Хорольський (Інформаційне агентство «Українські новини», Київ).

У тижневій програмі перебування делегації НСЖУ відбулися відвідини  Центрального телеканалу (CCTV) і провідного вишу КНР, що готує медіа фахівців, – пекінського Університету Комунікацій та унікального університетського музею медіа, який розповідає про історію розвитку медійної сфери в Китаї і в світі. Також українці поспілкувалися з керівництвом потужної інформаційної агенції CNS (China News Service), зорієнтованої на зарубіжну аудиторію, та Китайського міжнародного центру комунікацій, де на зустрічі йшлося, зокрема, про участь працівників інформаційної сфери КНР у пропагуванні відомої ініціативи економічної співпраці «Один пояс, один шлях». У провінції Фуцзянь були організовані відвідини ньюзрумів лідируючих медіа – газети «Фучжоу дейлі» (щоденний наклад – 300 тисяч примірників) та державної медійної корпорації, яка має два телеканали провінційного рівня, готує щотижня понад 100 власних програм і охоплює мовленням 37 мільйонів населення.

Цьогорічний візит до Києва делегації китайських журналістів планується на осінь 2017-го. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY