detector.media
08.07.2017 10:39
Наступне засідання у справі Миколи Семени відбудеться 18 липня
Наступне засідання у справі Миколи Семени відбудеться 18 липня
Вчора, 7 липня, в підконтрольному Кремлю Залізничному районному суді Сімферополя в окупованому Криму пройшло чергове засідання у справі кримського журналіста Миколи Семени. Суд заслухав свідків – авторів експертиз публікацій журналіста.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

На засіданні суд допитав співробітницю управління ФСБ Росії у Криму і Севастополі Ольгу Іванову як свідка. Експертка розповіла, що вся «теоретична частина експертизи запозичена з методичних рекомендацій ФСБ», в яких виявилися помилки. Свої висновки експертка, яка знайшла в тексті Миколи Семени «заклики до порушення територіальної цілісності Росії», підтвердити в ході допиту не змогла і назвала заклики «непрямими».

Крім Іванової був допитаний директор перекладацького бюро «Транс-інтер» Вахтанг Караманян, який, за словами адвоката Олександра Попкова, фактично підтвердив відсутність юридичної сили у перекладів матеріалів справи, які слідство замовляло фірмі Караманяна.

Наприкінці засідання суд долучив до матеріалів справи виписки зі Статуту ООН і резолюцію Генасамблеї ООН щодо територіальної цілісності України. За словами Попкова, ці документи міжнародного права доводять неможливість звинувачення Семени в закликах до порушення територіальної цілісності за умови відсутності визнання Криму російською територією.

При цьому суд відмовився визнати неприпустимими доказами протоколи допитів тих свідків, які прямо заявили в суді, що не говорили записаних слідчим слів. Суд обіцяв дати оцінку цьому факту при винесенні рішення.

Суд також не задовольнив клопотання захисту про допит в закритому засіданні співробітника ФСБ Іллі Хоменка, який не зміг пояснити, як у справі виявилися результати стеження за журналістом ще до дозволу суду.

Захист заявив про допит свідків зі свого боку, в тому числі головного редактора «Крим.Реалії» Володимира Притули.

Наступне засідання суду у справі Миколи Семени відбудеться 18 липня о 14.00.

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд. 

20 січня 2017 року Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про «сепаратизм». Згідно нього, в статті журналіста були виявлені «заклики до порушення територіальної цілісності Росії». 

Міністерство закордонних справ України (МЗС) вимагає від Росії припинити переслідування журналістів в окупованому Криму.

14 червня суд в анексованому Криму переніс засідання у справі журналіста Миколи Семени через неявку перекладача з української на російську мову з боку звинувачення на 21 червня.

21 червня не відбулося судове засідання у справі кримського журналіста Миколи Семени через неявку свідка – експерта ФСБ Росії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY