detector.media
07.07.2017 13:15
Стартував анонсований для рекламодавців онлайн-сервіс зі списком піратських ресурсів
Стартував анонсований для рекламодавців онлайн-сервіс зі списком піратських ресурсів
Українська антипіратська асоціація (УАПА) та ініціатива «Чисте небо» запустили онлайн-сервіс для рекламодавців, який інформує про ресурси, що порушують права інтелектуальної власності. Про це повідомили ініціатори сервісу.

Поява такого ресурсу була анонсована на антипіратському круглому столі в червні. Учасники ініціативи «Чисте небо» повідомили про створення за кілька тижнів антипіратського ресурсу blacklists.org.ua, на якому планується розмістити перелік піратських сайтів, перелік рекламодавців, які рекламуються на таких ресурсах, та іншу корисну інформацію (рекламодавцям запропонували надавати пропозиції щодо того, що має містити цей ресурс).

На початку липня сайт blacklists.org.ua розпочав роботу. Ініціатори наголошують, що завдяки цьому сервісу рекламодавці матимуть змогу щомісяця отримувати на електронну пошту актуальну інформацію щодо ресурсів, які є порушниками прав інтелектуальної власності, та убезпечити свою компанію від репутаційних, фінансовихта інших ризиків.

Моніторинг розміщення реклами на піратських ресурсах, який робить УАПА, – це принтскріни сторінок сайтів-порушників з розміщеною на них рекламою різних брендів з фіксацією часу. Інформація оновлюється раз на місяць.

Наразі на сайті blacklists.org.ua при складанні списку піратських ресурсів враховано претензії УАПА та двох медіагруп – «1+1 медіа» і StarLightMedia, хоча учасниками ініціативи «Чисте небо» виступають чотири найбільші медіагрупи: «1+1 медіа», StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та Inter Media Group. Зазначимо, що в антипіратському круглому столі теж брали участь представники тільки двох медіагруп. Організатори сервісу планують розширювати перелік правовласників, які беруть участь у складанні списку.

На думку ініціаторів, сервіс для рекламодавців є великим крок на шляху до цивілізованої взаємодії гравців ринку різного спрямування бізнесу. «Правовласники готові надавати інформацію щодо ресурсів, які порушують їх права інтелектуальної власності. Рекламодавцям, в свою чергу, варто звертати увагу на таку інформацію з перших вуст і стояти на сторожі своїх брендів і репутації», - зазначила представниця «Чистого неба» Катерина Федорова.

Голова УАПА Володимир Ілінг висловив сподівання, що ініціатива буде підтримана в суспільстві, до неї приєднаються інші правовласники і сервіс стане корисним та дієвим інструментом у роботі рекламного бізнесу.

Нагадаємо, що з ухваленням закону «Про державну підтримку кінематографії» в українському законодавстві відбулися й антипіратські зміни. На сьогоднішній день стаття 176 Кримінального кодексу України «Порушення авторського права та суміжних прав» включає у склад злочину не тільки «незаконневідтворення» захищених авторським і суміжними правами творів, але й фінансування цієї діяльності. Як сказав на презентації законодавчих нововведень рекламному ринку адвокат, експерт ІМІ Андрій Осипов: «Треба пам`ятати, що гроші залишають сліди. Розслідування за фінансовим слідом - розповсюджена практика правоохоронних органів. А гроші у кого? У рекламодавця.Тому, поліції не обов`язково з початку шукати самого інтернет-пірата».

Як писав «Детектор медіа», ініціатива «Чисте небо» була створена у 2013 році з метою розвитку в українському сегменті інтернету легального аудіовізуального продукту та боротьби з піратськими сайтами. Її засновниками стали чотири найбільші медіа групи України: «1+1 медіа», StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та Inter Media Group.

23 березня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні» з пропозиціями Президента, який підписав його 20 квітня. Як відомо, цей закон був уперше прийнятий у вересні 2016 року, однак Президент повернув його в Раду з пропозиціями, які здебільшого стосувалися наповнення Державного фонду підтримки кінематографії. Закон містить великий блок, присвячений питанню боротьби з інтернет-піратством. Зокрема, його ст. 52-1 регулює порядок припинення порушень авторського права і (або) суміжних прав в інтернеті.

Нещодавно стало відомо, що медіагрупа StarLightMedia хоче притягнути двох провайдерів до кримінальної відповідальності за піратство.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY