detector.media
Юрій Луканов
07.07.2017 11:22
Роздвоєння президента США

У Варшаві, куди заїхав Дональд Трамп перед самітом великої двадцятки, ми можемо спостерігати, як роздвоюється президент США. Він не може позбутися сантименту до Владіміра Путіна, але невмолимі реалії і оточення змушують його займати дещо іншу позицію.

Трамп (уявляю, як це йому далося) покритикував Путіна. Він сказав, що Польща є зразковим партнером у спорудженні захисту проти дестабілізуючої поведінки Росії. Він також закликав Москву припинити свої дестабілізуючі акції в Україні і будь-де в світі. До того він критикував Росію лише один раз - у зв’язку з її деструктивними діями в Сирії.

Сівши у крісло президента він усіляко уникає критикувати Путіна, а під час виборів навіть вихваляв його. Тож можу собі уявити, як важко йому далися слова критики на адресу Владіміра.

Ясна річ, що це була домашня заготовка. А от що стосується імпровізації, то Трамп балакав у своєму звичному стилі. Під час прес-конференції з польським президентом Анджеєм Дудою, відповідаючи на питання журналістки про гакерське втручання Росії у американські вибори торік, він сказав, що це може Росія, а також люди з інших країн світу. Фактично він став адвокатом Кремля.

Трамп погодився на зустріч з Путіним у вузькому колі: він, держсекретар Тіллерсон, Путін і його сумна кобила – міністр закордонних справ РФ Сергей Лавров. Висловлюються підозри, що в такому форматі вони можуть домовитися чорт зна про що.

Але домовленості – то таке. Цього місяця до Польщі прибув із США корабель зі зрідженим газом. Це не одноразова акція. Постачання такого газу буде наростати. Це значить, що Європа злазить з російської газової голки. Ясна річ, що це працюють домовленості часів Обами, але Трамп мусить бути провідником цього процесу.

Під час зустрічі з лідерами країн так званих трьох морів – Адріатичного, Чорного і Балтійського – Трам також говорив про постачання зрідженого газу до Європи, наголосив на тому, що США нікого не примушуватимуть до цього, але і не дозволять іншим примушувати. А згадайте, хто в Європі до чогось примушує  у зв’язку з газом. Думаю, що ви не помилитеся – Росія на чолі з Путіним.

Він також сказав триморцям, що у США найпотужніша зброя, найпередовіша у світі і вони готові її постачати своїм союзникам у Європі. Газ у поєднанні із зброєю – це просто бомба, яка остудить будь-якого агресора і шантажиста.

Отож, можливо, під час своєї бесіди з Путіним Трамп і про щось таке непередбачуване і буде з ним домовлятися. Але інтереси США у регіоні явно суперечать інтересам Росії. Тож всі домовленості, які невигідні США, просто не будуть реалізовані. А якщо інформація про це потрапить до ЗМІ, то станеться черговий скандал.

Мій особистий прогноз. Про що б вони там не домовлялися, але Путіна рано чи пізно кидане Трампа. Думаю, що в такого альфасамця миттєво зникнуть всі сантименти до Кремля. І що то буде, що то буде – важко собі уявити. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY