detector.media
06.07.2017 19:04
Дарина Шевченко пояснила звільнення із ZIKу: Це історія про велику боротьбу й одну програну битву
Дарина Шевченко пояснила звільнення із ZIKу: Це історія про велику боротьбу й одну програну битву
Колишня керівниця департаменту журналістських розслідувань телеканалу ZIK Дарина Шевченко пояснила, що змушена була залишити телеканал услід за генеральним продюсером Гайгисизом Гелдієвим через «програну битву» за редакційну незалежність.

Про це Дарина Шевченко написала на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, останні п’ять місяців команда телеканалу ZIK боролася за незалежну редакційну політику і перемагала в цій боротьбі, але зрештою  – програла.

«От і все. Наше вікно можливостей зачинилось. Вчора був мій останній робочий день на телеканалі ЗІК. Далі - не моя історія. Я пішла слідом за Гайгисизом Гелдієвим. І це, звичайно, не історія про кращу пропозицію. Це історія про велику боротьбу і одну програну битву, але не програну війну.

На українському телевізійному ринку, якого не існує як такого, і якість (чи скоріше масштаби) кожного нового продукту залежать від кількості грошей, які має намір влити власник, є всього два способи монетизувати канал як бізнес-актив. Перший - зробити з нього засіб мочилова конкурентів і недоброзичливців. Це простий шлях, ним іде переважна більшість українських каналів. Можна робити це менш і більш філігранно, але факту то не відміняє. Другий - зробити з нього достойне незалежне медіа, завоювати довіру і любов глядачів, підтверджену цілком вимірюваними показниками, і продати. Вдвічі дорожче, наприклад. Це складний шлях, але український медіа-ринок знає кілька прецедентів. Останні 5 місяців - ЗІК був таким прецедентом. Все, що було в ефірі каналу за цей час, було редакційним рішенням. Чи було це просто? Чи доводилось нам боротись з намаганнями нівелювати цю політику - не було і доводилось. Але ці 5 місяців ми і наше розуміння незалежної редакційної політики перемагало. Наші редакційні рішення можна ставити під питання, але це були редакційні рішення.

В цьому філософському пасажі лежить причина мого прощання з каналом, який я полюбила всім серцем. Бо з кожного шляху можна звернути, як показала практика. Тільки я зі свого не буду. Як сказали вчора мої колеги: “нє сільна в діпломатіі”) Це я за себе і за “того парня” вам говорю) Ми не бачили можливості йти на компроміси. Це наш свідомий вибір. Але сумний не він сам по собі, а от такий поворот долі. Бо доля із е біч. Відсутність ринкових правил гри і олігархізація сектору із е біч і невідповідність зовнішнього внутрішньому - та сама фігня», - написала пані Шевченко.

Дарина Шевченко наголосила, що чотири місяці роботи на ZIKу були найскладнішими та найцікавішими в її житті і вона працювала з неймовірною командою, яка росла щохвилини. Вона перелічила здобутки своєї команди: запуск проекту соціальних розслідувань «Остання інстанція», оновлення проекту «Стежками війни», робота над програмою «Житлобуд».

При цьому, зі слів пані Шевченко, департамент журналістських розслідувань працював з недостатніми матеріальними ресурсами: «Чи могли ми зробити більше? Могли. Але той ресурс, який був у нас, ми використали на 95%. Ще 5% використали б до кінця сезону. Не встигли. А матеріальний ресурс нашого департаменту був приблизно на 150%+ менший від ресурсу будь-якого пристойного розслідувального проекту. Ми не жаліємось, ми зробили для цієї вечірки, що могли».

Вона подякувала кожному члену своєї команди й усім тим, хто залишається працювати на ZIKу.

«Що буде далі з каналом? Не слухайте нікого, всі можуть помилятись. Спостерігайте і робіть свої висновки», - резюмувала пані Шевченко.

Нагадаємо, 4 липня стало відомо, що з телеканалу ZIK пішов генеральний продюсер Гайгисиз Гелдієв. Сторони припинили співпрацю за спільною згодою. Обов'язки генпродюсера тимчасово виконує шеф-редактор медіахолдингу ZIK Данило Нікуленко.

6 липня стало відомо, що Дарина Шевченко йде з посади керівниці департаменту журналістських розслідувань телеканалу ZIK, а замість неї департамент очолила Ольга Мовчан.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY