detector.media
30.06.2017 15:08
Ця кібератака була розвідкою боєм, удару буде завдано в зовсім іншій сфері – Данченко
Ця кібератака була розвідкою боєм, удару буде завдано в зовсім іншій сфері – Данченко
Тим часом у вітчизняному правовому полі навіть не існує поняття «критична інфраструктура», наголосив глава Комітету ВР з питань інформатизації

Голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації і зв’язку Олександр Данченко назвав останню потужну кібератаку на Україну частиною гібридної війни і повідомив, що вірус Petya. A був завантажений два-два з половиною роки, а зараз активований.

Про це пан Данченко заявив під час круглого столу «Як побудувати кіберщит для України» в Інформаційній агенції ЛІГАБізнесІнформ.

«Країна виявилася неготовою. У грудні була схожа ситуація, Мінфін отримав 80 млн грн на заходи з кібербезпеки – куди пішли ці гроші?» - зауважив Олександр Данченко.

Він також нагадав, що у вітчизняному правовому полі не існує поняття «критична інфраструктура» (до якої відносяться як держструктури, так і приватні компанії), оскільки законопроект про кібербезпеку припадає пилом у Верховній Раді. Парламент неспроможний розглянути це питання через те, наголосив пан Данченко, що депутати, зокрема з фракції БПП, не ходять на роботу, а між спецслужбами, частина з яких координується БПП, а інша частина – Народним фронтом, триває боротьба.

За словами пана Данченка, є питання і до співпраці Microsoft на території Росії з ФСБ: мовляв, там ведеться робота з усіма розробниками програмного забезпечення, і Microsoft – не виняток.

Голова Комітету ВР відзначив відсутність в державі органу, який би міг швидко скоординувати дії і заходи для відбиття подібної загрози, а також – необхідність аудиту критичної інфраструктури країни і інвестиції в цю інфраструктуру.  

Нагадаємо, днями пан Данченко написав у своєму Facebook: «Сьогоднішні хакерські атаки є відповіддю на численні питання про стан системи кіберзахисту. Системна робота в цьому напрямку відсутня за єдиною причиною: тотальне ігнорування численних закликів в тому числі і моїх… І одна з головних проблем в тому, що депутати не в змозі проголосувати за відповідний законопроект про кіберзахист. Питання в тому, що за декілька років держава не спромоглася захистити кіберпростір. Ці події я пов'язую із вбивством полковника ГРУ».

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав кібератаку 27 червня на українські державні органи і компанії «безпрецедентною».

Народний депутат України Антон Геращенко заявив, що кібератаку під видом вірусу-здирника було організовано спецслужбами РФ. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов також заявивпро «російський слід» кібератаки.

Фото: Нова Влада 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY