detector.media
23.06.2017 12:03
Ігоря Гужву затримали після передачі $ 10 тис., які знайшли в його портфелі – прокуратура (ДОПОВНЕНО)
Ігоря Гужву затримали після передачі $ 10 тис., які знайшли в його портфелі – прокуратура (ДОПОВНЕНО)
Керівника інтернет-видання «Страна.ua» Ігоря Гужву затримано 22 червня після передачі грошових коштів у розмірі $ 10 тис. за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання). Його затримали слідчі Головного управління Національної поліції в місті Києві за процесуального керівництва прокуратури міста Києва.

Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган.

За інкримінованою Ігорю Гужву статтею ККУ йому загрожує позбавленням волі на строк від 5 до 10 років із конфіскацією майна.

За даними досудового розслідування, Ігор Гужва разом з особою, яка представлялася його особистим помічником, «вимагали у народного депутата України грошові кошти у розмірі 20 000 доларів США за нерозголошення в засобах масової інформації відомостей щодо його особистого життя та політичної діяльності».

Слідство тривало впродовж майже трьох місяців. «За результатами проведених слідчих, негласних слідчих (розшукових) дій упродовж майже 3 місяців слідства виявлено та зафіксовано, у тому числі на матеріальних носіях інформації, протиправні дії вказаних осіб, їх домовленість між собою про розмір грошових коштів, які бажають отримати від потерпілого, про наміри та наявність компрометуючих матеріалів для шантажу останнього», - повідомляє речниця генпрокурора.

За словами пані Сарган, Ігоря Гужву затримано 22 червня безпосередньо після передачі грошових коштів у розмірі $ 10 тис. від «потерпілого» через посередника до пана Гужви. Всіх осіб затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України (затримання на місці злочину або після вчинення злочину). Під час проведеного в приміщенні редакції невідкладного обшуку гроші були виявлені в портфелі Ігоря Гужви.

Правоохоронці готують повідомлення про підозру затриманим та клопотання про обрання їм запобіжних заходів. Слідчі дії тривають.

Заступник міністр внутрішніх справ Вадим Троян під час години запитань до уряду у Верховній Раді розповів аналогічну інформацію. «Учора прокуратурою міста Києва спільно з головним слідчим управлінням Національної поліції у Києві було затримано двох злодіїв, які вимагали хабар у народного депутата Лінька (Дмитро Лінько з фракції Радикальної партії. - ДМ). На передачі 10 тисяч гривень… вибачте, доларів, затримані у порядку статті 208 КПК України. Зараз ідуть слідчі дії», - цитує пана Трояна «Українська правда».

Він повідомив, що депутат від Радикальної партії Дмитро Лінько звернувся до правоохоронців з приводу вимагання грошей ще 31 березня – і слідчі дії тривали майже три місяці. «Завдяки тому, що депутат до нас звернувся ще 31 березня, за три місяці проведено негласні слідчі дії і дана справа, я думаю, дійде до логічного кінця», – заявив заступник голови МВС.

Нагадаємо, 22 червня увечері в редакції інтернет-видання «Страна.ua» відбувся обшук із затриманням головного редактора видання Ігоря Гужви. Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Ігоря Гужву затримано за підозрою у вимаганні й отриманні 10 тис. доларів в одного з політиків.

Ігор Гужва заявив, що правоохоронці надали постанову суду про обшук у справі про нібито вимагання грошей у народного депутата Дмитра Лінька з фракції Радикальної партії. «Пару місяців тому до нас приходили люди від Лінька. Пропонували 20 тис. доларів, щоб ми зняли один матеріал. Ми відмовилися. От відтоді нам і намагаються шити кримінальну справу», - сказав він.

Близько 4-ї ранку 23 червня головного редактора «Страна.ua» Ігоря Гужву правоохоронці доставили в Головне управління МВС України в Києві. Начебто, запланований обшук у нього вдома. Адвокати повідомляють, що Гужву хочуть затримати за ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу (затримання на місці злочину або після вчинення злочину) та планують допитати в якості підозрюваного і відправити в ізолятор тимчасового утримання.

Сам Ігор Гужва заявив, що обшук у редакції «Страни.ua» та його затримання – «спланована провокація».

Тим часом заступниця головного редактора інтернет-видання «Страна.ua» Світлана Крюкова повідомила, що кілька закордонних інвесторів цікавляться придбанням видання. Раніше, в лютому 2016 року, Ігор Гужва повідомляв, що запускав проект «Страна.ua» за власні кошти та не розкривав імен інвесторів.

Нагадаємо, що також Ігор Гужва є обвинуваченим у кримінальній справі про ухилення від сплати податків на суму 17,8 млн грн ТОВ «Вісті мас-медіа» (компанія – колишній засновник і видавець газети «Вести», яку очолював Ігор Гужва). Справа розглядається в суді.

Нещодавно у Львові співробітники Служби безпеки України спільно з поліцією та прокуратурою викрили львівського редактора інтернет-видання на вимаганні хабара у розмірі $500 від керівника філіі державного підприємства. Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Фото: Юрій Луценко, Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY