detector.media
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
23.06.2017 10:03
«Зробіть мені селфі»

«Я намалюю твій автопортрет», - так казали в нас у школі, класі в четвертому — п'ятому, коли малювали якусь пику й підписували її: «Свєта» або «Вадик». Це вже згодом більшість із нас усвідомила, що автопортрет можна намалювати лише свій, через те він і «авто»; в меншості, що залишилася, слово «портрет» та похідні від нього просто вийшли з лексикону через те, що позначувані цими словами об'єкти ніяк не перетиналися з їхнім життям. Проблему «як ми говоримо» в такий спосіб було повністю розв'язано.

Тоді майже неможливо було передбачити, що настануть часи повного дежа-вю, тільки вже у виконанні дорослих дядьків і тіток, і не у приватній, а в публічній комунікаційній сфері.

«Дівчата попросили перехожого зробити їхнє селфі», «Вона позувала, а подруга знімала на телефон її селфі» - подібні висловлювання зустрічаються у медійних текстах надто часто, щоб бути випадковими обмовками. А «ютуб» переповнений роликами про «селфі», де оприлюднені знімки, названі селфі, явно робив хтось, кого в кадрі немає. Називати селфі будь-які портретні знімки, тим паче зроблені на телефон, - це вже стало помітною тенденцією. Або портретні знімки, нашвидкуруч зроблені для увічнення перебування в якомусь місці чи в якійсь ситуації.

Тож і варто нагадати: слово «селфі» - це транскрипція англійського «selfіе», де корінь «self» означає «сам», «себе». Фотоавтопортрет — от що таке, власне кажучи, є селфі. Не можна «зробити твоє селфі», не можна попросити когось іншого «зробити мені селфі». Селфі — це фотознімок, зроблений кимось серед присутніх на ньому. В іншому разі це — не селфі, це — просто знімок.

Інше слово, що почало нерідко зустрічатися в солідних журналістських текстах, - «фотки». Словники позначають його як просторічне. Й особисто я звик до того, що це слово вживали люди невисокого освітнього рівня — ті, для яких слово «фотографії» було занадто складним і довгим. І досі переконаний: називати фотографії фотками — це те саме, що мерседес мерином, а гривні — рубасами. Слово з лексикону того самого соціального прошарку.

Якщо ж комусь видається, що у слові «фотографія» многабукафф, то існують коротші, але цілком «респектабельні» слова: знімки, кадри, картинки — зрештою, фото. І не варто, щоби солідні й респектабельні ЗМІ заповнювала мовна стилістика підворітні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY