detector.media
22.06.2017 12:30
Поліція Рівного не знайшла складу злочину в перешкоджанні журналістам «1+1»
Поліція Рівного не знайшла складу злочину в перешкоджанні журналістам «1+1»
У ході досудового розслідування встановлено, що чоловік, який виштовхував знімальну групу з приміщення, не мав злого умислу

Поліція Рівненщини закрила кримінальне провадження, відкрите з приводу перешкоджання знімальній групі ТСН каналу «1+1». Складу злочину в діях чоловіка, який виганяв знімальну групу з приміщення, не знайдено.

Про це повідомляє представниця ІМІ у Рівненській області.

Нагадаємо, кореспондентка Анна Махно збирала матеріал про резонансну закупівлю, в ході якої Бабинська об'єднана територіальна громада переплатила фактично одному підприємцю за товар близько трьохсот тисяч гривень. Події відбувалися на початку січня 2017 року. Знімальна група хотіла поспілкуватися з підприємцем, який продав техніку громаді. Однак чоловік, який перебував у приміщенні, вказаному як місце здійснення діяльності підприємця, почав виштовхувати телевізійників із приміщення. 

Журналістка викликала поліцію, через перешкоджання журналістській діяльності було відкрито кримінальне провадження.

І от п’ять місяці по тому справу закрили. Чому саме, представниці ІМІ пояснила прес-офіцер поліції Рівненщини Любов Белаш.

«У ході досудового розслідування встановили, що цей чоловік не мав умислу перешкоджати професійній журналістській діяльності журналістки та оператора. Він просив залишити приміщення, яке є в приватній власності, - сказала пані Белаш. - Вивчалося відео, надане потерпілою стороною. В сукупності вивчення усіх відомостей і допиту усіх свідків, очевидців прийняли рішення про закриття кримінального провадження через відсутність складу злочину».

Нагадаємо, 24 квітня телеканал ZIK повідомив про затримання знімальної групи програми «Стежками війни» у Рівненській області, неподалік смт. Оржів. Журналістів начебто було затримано за адміністративне порушення. У тому випадку справу було відкрито проти журналістів: СБУ внесла до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками готування до диверсії за ч.1 ст.14 (готування до злочину) та ст.113 (диверсія) Кримінального кодексу України.

25 квітня стало відомо, що журналістів відпустили і вони повертаються до Києва

Водночас, як повідомляв "Детектор Медіа", за п’ять місяців 2017 року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував загалом на території України 102 випадки порушень свободи слова. Найбільшу кількість порушень було зафіксовано у категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» – 32 випадки (за той же період 2016 року – 38 випадків).

Зокрема в Ужгороді 2 червня на території автостанції охоронець та кілька працівників вокзалу в усній формі наказали знімальній групі «21 каналу».

У Миколаєві 13 червня на кореспондента «Преступности.Нет» Тараса Леонтяна накинувся з лопатою працівник дорожньої служби ТОВ «Дорлідер» та погрожував йому розправою за те, що він знімає процес ремонту дороги.

14 червня в Одесі представники приватної охоронної фірми «Зевс», співробітники департаменту муніципальної охорони і поліції тривалий час не пускали журналістів низки видань на сесію міської ради, заблокувавши вхід до будівлі.

Фото: Одесские новости

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY