detector.media
20.06.2017 17:19
Державна міграційна служба повідомляє про збільшення політичних біженців з Росії, серед яких – журналісти й блогери
Державна міграційна служба повідомляє про збільшення політичних біженців з Росії, серед яких –  журналісти й блогери
У Державній міграційній службі України заявляють, що за останній рік до 100 громадян Росії попросили про притулок в Україні.

Про це повідомила директорка департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби Наталя Науменко, передає «Радіо Свобода».

«Якщо ми говоримо про громадян Російської Федерації, то це ті, які підтримували події на Майдані, підтримували незалежність України, деякі з них відстоювали незалежність України зі зброєю в руках на Сході в зоні проведення Антитерористичної операції і тепер залишилися в Україні, бо розуміють, що не можуть повернутися на територію Росії. Також є громадяни Російської Федерації, які є відомими блогерами, журналістами, політичними діячами, які підтримують опозиційні сили на території Росії. Починаючи з цього року, ми спостерігаємо тенденцію до значного збільшення саме громадян Росії, які приїжджають в Україну з політичних переконань і через переслідування», – сказала вона.

За її словами, в Україні також спостерігається тенденція до зростання кількості громадян з Сирії, які просять про притулок в Україні.

«Зараз значно зростає кількість громадян з Російської Федерації, які звертаються за захистом, а також громадяни Узбекистану та Таджикистану, тобто громадяни пострадянських країн, в тому числі і Білорусі. Також традиційно до нас приїжджають громадяни із Сомалі і залишаються тут і ми спостерігаємо поступову тенденцію до зростання громадян з Сирії, які просять у нас притулок», –зазначила Наталя Науменко.

Усього біженців та осіб, яким надано додатковий захист в Україні 3302 людини, більшість з них – чоловіки, йдеться у звіті Представництва УВКБ ООН в Україні.

Найбільша кількість з Афганістану – 1497 осіб, на другому місті Сирія – 446, далі громадяни Вірменії, Азербайджану, Росії, Сомалі (за даними станом на 1 січня 2017 року).

Шукачів притулку в Україні станом на 1 січня 2017 року понад 6,5 тисяч осіб – це люди, які очікують на статус біженця чи на додатковий захист.

В 2016 році кількість заявок на надання притулку зменшилася майже вдвічі в порівнянні із попереднім роком – було подано 656 заявок, з яких 25% – від афганців, 10%-від сирійців і від росіян так само 10%.

З 2011 року в Україні передбачено дві форми захисту: статус біженця і додатковй захист, проте частка осіб, які отримають додатковий захист невелика, йдеться у звіті представництва УВКБ ООН в Україні.

Громадянство України можуть отримати особи, які прожили в країні більше трьох років із статусом біженця, додатковий захист наразі право на українське громадянство не надає.

Нагадаємо, під час конференції ОБСЄ щодо свободи медіа, яка проходить 19-20 червня у Відні, голова Союзу журналістів Росії Всеволод Богданов підписав ініційоване Національною спілкою журналістів України звернення до міжнародного співтовариства із закликом прояснити долю та сприяти звільненню українського журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна), який зник в окупованому Донецьку 2 червня.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY