detector.media
20.06.2017 12:13
На конференції ОБСЄ у Відні голова НСЖУ закликав світ підтримати зниклого журналіста Асєєва та сприяти звільненню Семени та Сущенка
На конференції ОБСЄ у Відні голова НСЖУ закликав світ підтримати зниклого журналіста Асєєва та сприяти звільненню Семени та Сущенка
На конференції ОБСЄ «Свобода ЗМІ в умовах нестабільності» у Відні 20 червня на засіданні «Безпека журналістів та безкарність за злочини проти них» глава Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко закликав представників міжнародного співтовариства, дипломатів, правозахисників підтримати зниклого донецького журналіста Станіслава Асєєва, який писав під псевдонімом Станіслав Васін, а також проявити солідарність з українськими журналістами Миколою Семеною та Романом Сущенко

Про це повідомляє «Крим.Реалії».

Томіленко закликав до солідарності учасників конференції ОБСЄ і наголосив на необхідності сприяти звільненню Семени і Сущенко, які «стали символами свободи».

Також він нагадав про випадки, коли злочини проти журналістів в Україні не були розслідувані і винні не понесли покарання.

Серед інших виступаючих – глава Хорватської асоціації журналістів Саша Лекович, представник турецької організації «Репортери без кордонів» Ерол Ондероглу, професор журналістики Джон Оуен з Великобританії і виконавчий директор Міжнародного інституту преси Барбара Тріонфі. Учасники обговорення зазначили, що в багатьох країнах суспільство стикається з фактами насильства щодо журналістів, включаючи вбивства, напади, залякування.

Нагадаємо, конференція ОБСЄ «Свобода ЗМІ в умовах нестабільності», проходить у Відні 19-20 червня. Увага учасників, крім іншого, зосереджено на російській пропаганді в контексті конфлікту в Україні, свободи ЗМІ та безпеки журналістів.

Під час конференції ОБСЄ Мар'яна Беца розповіла про утиски свободи слова Росією в анексованому Криму і на Донбасі та закликала Росію припинити переслідування українських журналістів Миколи Семени і Романа Сущенка.

Журналістка ВВС Кейт Ейді наголосила на недобросовісній роботі медіа, поширенні фейків та дала колегам професійні поради.

Керівник севастопольської організації Спілки журналістів Росії Сергій Горбачов намагався спростувати факти утиску свободи слова в Криму і довести, що в анесованому Криму немає проблем в цій сфері

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу протии позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.  Міністерство закордонних справ України (МЗС) вимагає від Росії припинити переслідування журналістів в окупованому Криму.

Підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя в окупованому Криму продовжить розглядати справу кримського журналіста Миколи Семени 14 червня.

Як писав «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. 18 травня Московський міський суд відхилив скаргу адвоката Марка Фейгіна на рішення суду про продовження утримання під вартою до 30 червня його підзахисного Романа Сущенка.

Нагадаємо, колишній депутат Єгор Фірсов на своїй сторінці у Facebook повідомив про зникнення у Донецьку журналіста, письменника, блогераСтаніслава Васіна. Він також припустив, що його могли взяти в полон.

Станіслав Васін не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Донбас.Реалії» з 2 червня. У редакції припустили, що журналіста могли взяти в полон бойовики «ДНР», а його сторінку у Facebook – зламали.

Згодом пан Фірсов повідомив, що блогер Станіслав Васін (псевдонім Станіслава Асєєва) останній раз виходив на зв'язок із своєю матір’ю в обід 2-го червня, коли під'їжджав до Донецька. За словами екс-депутата, звернення до місцевої міліції та безпосередньо в МГБ нічого не дали. 8 червня поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY