detector.media
11.06.2017 14:06
У Пакистані винесли смертний вирок 30-річному чоловікові за допис у Facebook
У Пакистані винесли смертний вирок 30-річному чоловікові за допис у Facebook
Антитерористичний суд у Пакистані виніс смертний вирок за допис у соціальній мережі Facebook, який було визнано «блюзнірським».

Про це повідомляє видання «Крим.Реалії».

Як вирішив цей суд у місті Багавалпурі у провінції Пенджаб на сході Пакистану, 30-річний Таймур Раза, шиїт за вірою, у тому дописі минулого року принизливо висловився про сунітських релігійних діячів і про дружин пророка Магомета.

За даними правозахисної організації Human Rights Watch, у Пакистані впродовж 2016 року за звинуваченнями, пов’язаними з блюзнірством, були арештовані десять мусульман і п’ять представників інших релігій.

Останнім часом уряд країни обіцяв посилити боротьбу з поширенням у соціальних мережах повідомлень, зміст яких вважається блюзнірським.

Блюзнірство в Пакистані, де більшість населення належить до сунітської гілки ісламу, є кримінальним злочином, що тягне суворі покарання, аж до смертної кари за певних обставин, але досі за ним іще нікого не стратили. Натомість, за даними правозахисників, із 1990 року в Пакистані самосудами вбили не менш ніж 65 людей, яких нападники самі звинувачували у «блюзнірстві».

В Ісламській Республіці Пакистан, у якій за Конституцією іслам (без поділу на течії) є державною релігією, Кримінальний кодекс містить кілька статей про блюзнірство. Найсуворіші з них стосуються блюзнірства щодо різних аспектів ісламу, таких, як блюзнірство щодо пророка Магомета чи щодо Корану, кожен примірник якого вважається священним. Але інші такі статті передбачають покарання за блюзнірство стосовно будь-якої релігії.

Найчастіше в Пакистані ці закони застосовують до випадків блюзнірства саме щодо ісламу. Правозахисники і в Пакистані, і за кордоном виступають за скасування чи принаймні пом’якшення цих статей і заявляють, що ці закони часто використовують для переслідування релігійних меншин. Натомість ці закони палко підтримують ісламістські екстремісти й консерватори.

Із іншого боку, критики звертають увагу й на іншу нерідко використовувану можливість несправедливого застосування законодавства проти блюзнірства – для зведення особистих порахунків.

Нагадаємо, у грудні 2016 року міністр оборони Пакистану нагадав Ізраїлю в Twitter про те, що «Пакистан також є ядерною державою». Інцидент спровокувала фейкова новина, в якій Ізраїль буцімто погрожував знищити Пакистан.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY