detector.media
08.06.2017 18:26
У Росії хочуть законом заборонити сервіси, які дозволяють переглядати заблоковані владою сайти
У Росії хочуть законом заборонити сервіси, які дозволяють переглядати заблоковані владою сайти
На розгляд депутатів російської Держдуми внесений законопроект про заборону використання VPN-сервісів і анонімайзерів для перегляду заблокованих сайтів.

Проект опублікований в базі нижньої палати парламенту РФ, повідомляє «112 Україна».

Згідно з текстом законопроекту, депутати пропонують зобов'язати сервіси та сайти, які використовуються для обходу блокувань, працювати з Роскомнаглядом і забезпечувати обмеження доступу до заборонених сайтів з реєстру.

В якості покарання автори ініціативи наполягають на 30-денному блокуванні сервісів.

Крім того, у проекті відсутні пошукові системи, які депутати хочуть зобов'язати видаляти з видачі для російських користувачів заблоковані сайти.

Автори ініціативи — депутати Максим Кудрявцев з «Єдиної Росії», Микола Рижак зі «Справедливої Росії» і Олександр Ющенко з КПРФ. У пояснювальній записці вони зазначають, що через VPN-сервіси та анонімайзери типу Tor нині існуючі способи блокування неефективні.

У Російській Федерації норми про блокування інтернет-ресурсів діють з 2012 року. Під приводом захисту дітей «від інформації, що завдає шкоди їх здоров'ю та розвитку», в РФ ввели норму про позасудове блокування сайтів, які поширюють «екстремістську інформацію» і заклики до масових заворушень. Право блокувати сайти отримали, крім судів, Генпрокуратура Росії, податкова служба, Роскомнадзор і Росспоживнагляд, МВС і Федеральна служба з контролю за обігом наркотиків. На підставі цього закону Генпрокуратура РФ закрила опозиційні інформаційні сайти «Грани.ру», «Каспаров.ру», «Ежедневный журнал».

Нагадаємо, у серпні 2016 року Роскомнагляд обмежив доступ до сайту «Громадського радіо» на території РФ через матеріал, який нібито містить «заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності».

2 серпня в окупованому Росією Криму був заблокований сайт незалежної онлайн-газети «Меридиан Севастополь». Цього ж дня стало відомо про те, що на території півострова заблоковано сайт телеканалу ATR і сайт видання «События Крыма».

3 серпня стало відомо про те, що на території анексованого Росією Криму заблоковано сайт телеканалу ATR.

Раніше в північній, центральній та західній частинах анексованого Росією Криму доступ до сайту проекта «Радіо Свобода» «Крим.Реалії» частково заблокували провайдери «Воля», «Ардінвест», «Трінет», «Міранда-медіа», «Скай-лайн», «Апекс Крим» (Керч), Kerch.net.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY