detector.media
05.06.2017 15:36
Після розслідування програми Бігуса суд зобов’язав ГПУ відкрити справу щодо менеджерів «Батьківщини»
Після розслідування програми Бігуса суд зобов’язав ГПУ відкрити справу щодо менеджерів «Батьківщини»
Печерський суд Києва зобов'язав Генеральну прокуратуру відкрити справу через недостовірні дані у фінансовому звіті ВО «Батьківщина», які встановило розслідування програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Про це йдеться на сайті проекту bihus.info.

Основою цього рішення стала скарга юристів bihus.info на бездіяльність прокуратури щодо суттєвих порушень у партійному звіті політичної сили. Справу відкрито за фактом дій посадових осіб партії, які підпадають під статтю 366 ККУ «Внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення документів, а також складання і видача завідомо неправдивих документів».

Розслідування «Черга в касу» Мар’яни Мотрунич щодо партійних фінансів виявило суттєві невідповідності між звітом і реальними внесками, що здійснювали донори ВО «Батьківщина». Згідно зі звітом, партія нібито отримувала по декілька тисяч гривень від пенсіонерів, які розповідали, що насправді перераховували по 2, 4 чи 10 гривень.

Крім того, були виявлені випадки, коли вказані у звіті донори взагалі не мали відношення до ВО «Батьківщина» і спростовували будь-які внески.

Детально «розкрити» донорів «Батьківщини» вдалося, зокрема, завдяки роботі аналітиків Громадського руху «Чесно».

19 квітня юристи bihus.info повідомили Генеральну прокуратуру України про ознаки кримінального правопорушення, виявлені в ході розслідування. За відсутності реакції з боку ГПУ, 25 квітня юристи звернулись до суду.

2 червня суд задовільнив скаргу та зобов’язав прокуратуру внести відомості про справу до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За подальшим розвитком справи слідкуватимуть юристи bihus.info, які в рамках проекту «Тисни!» допомогають доводити журналістські розслідування до реального результату.

Нагадаємо, у листопаді 2016 року журналіст, керівник проекту Денис Бігус повідомив про запуск повнотекстового пошуку по деклараціях чиновників на сайті «Декларації».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY