detector.media
02.06.2017 09:00
СБУ намагалася зняти з ефіру сюжет «Схем» про елітні авто своїх співробітників – Седлецька
СБУ намагалася зняти з ефіру сюжет «Схем» про елітні авто своїх співробітників – Седлецька
1 червня головний редактор, автор та ведуча програми «Схеми: корупція в деталях» Наталя Седлецька повідомила, що Служба безпеки України (СБУ) намагалася зняти з ефіру сюжет про елітні авто своїх співробітників. У СБУ повідомили, що оприлюднення журналістами даної інформації може ідентифікувати співробітників спецслужби та нанести загрозу їх життю і здоров’ю. Програма, як і було заплановано, вийшла в ефірі на «UA:Перший» 1 червня о 19-55.

Про перешкоджання з боку СБУ на своїй сторінці у Facebook написала пані Седлецька.

За її словами, це вже друга спроба СБУ зняти з ефіру сюжет про елітні автомобілі своїх співробітників.

«Як і у 2015 році, за буквально півтори години до ефіру, коли випуск повністю змонтовано і передано на Перший Суспільний без можливості вносити будь-які зміни в його зміст, ми отримали лист за підписом голови начальника управління взаємодії зі ЗМІ Олени Гітлянської з натяком на кримінальну відповідальність у разі виходу сюжету в ефір, – повідомила журналістка. – Що ж такого незаконного, на думку СБУ, зробили наші журналісти?»

За словами пані Седлецької, журналісти програми протягом декількох днів знімали, на яких машинах щодня приїжджають на роботу працівники Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ, яке «регулярно "доїть" бізнес під різними приводами»

«Діапазон вартості автомобілів працівників цього управління коливається у межах від 30 до 80 тисяч доларів. Зарплата з бюджету – від 8 до 30 тисяч грн», – зазначила пані Седлецька.

Вона вважає, що в СБУ не хотіли аби журналісти показали «захмарно дорогі машини» співробітників служби: «В СБУ чомусь вирішили, що лякаючи журналістів за годину до ефіру кримінальною відповідальністю, ми маємо відмовитись від виконання нашої роботи».

Вона також зазначила, що за тиждень до ефіру журналісти повідомили СБУ про свої спостереження, щоб отримати коментарі. Натомість, як пише журналістка, «в останній момент перед ефіром отримали лист-погрозу».

На запит журналістів «Схем» відповіла прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

Зокрема, у відповіді пані Гітлянської повідомляється, що «…оприлюднення в засобах масової інформації відомостей, що можуть ідентифікувати кадрових співробітників органів і підрозділів СБУ та їх близьких родичів, створює реальну загрозу їх життю і здоров’ю, а також тягне за собою відповідальність, передбачену чинним законодавством України».

Зазначено також, що «порядок спостереження за особою, місцем, а також використання отриманих внаслідок вказаних вище дій матеріалів визначений ст.269 Кримінального процесуального Кодексу України»

«Просимо вас утриматись від оприлюднення сфотографованих вами осіб, серед яких можуть  бути співробітники СБ України», – йдеться у відповіді.

У самій програмі «Схем», яка доступна на каналі «Радіо Свобода» у YouTube, журналістка сюжету Валерія Єгошина повідомляє, що перед зйомками вони мали переконатися, що, фіксуючи автівки та працівників СБУ, вони не порушують законодавства. Роз’яснення з цього приводу пані Єгошиній надала медіа-юрист Людмила Панкратова.

«Якби СБУ не хотіла, але тротуар і вулиці, де вони паркують своє авто, є публічним громадським місцем, і зйомки в такому місці не можуть бути заборонені або обмежені, – сказала пані Панкратова. – Закон України про Службу безпеки України передбачає можливість захисту таких осіб, але в тому випадку, якщо ви справді маєте підтвердження про те, що це є ці особи. Треба зважати на ту тему, яку ви готували, – тобто у вас тема не стосується їхньої діяльності розвідувальної, а саме відповідності рівня їхніх доходів рівню їхніх витрат».

Програма, як і було заплановано, вийшла в ефірі на «UA:Перший» о 19-55.

Нагадаємо, 2 жовтня 2015 року співробітники Служби безпеки України затримали в Києві під час виконання професійних обов’язків знімальну групу програми «Схеми» – журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича – та пошкодили знімальну техніку. Журналісти знімали сюжет про дорогі автомобілі працівників СБУ, що не відповідають їхнім доходам. Під час затримання, як свідчать записи відеокамер управління СБУ, співробітники служби застосували силу.

Військова прокуратура Київського гарнізону тоді відкрила кримінальне провадження за ст. 171 Кримінального кодексу України про перешкоджання законній журналістській діяльності. Однак 6 січня журналіст «Схем» пан Ткач повідомив, що кримінальне провадження було закрито 31 грудня 2015 року. У лютому Печерський районний суд Києва відмовився поновити цю справу.

28 березня Апеляційний суд міста Києва задовольнив апеляційну скаргу «Схем» і повернув матеріали кримінального провадження Військовій прокуратурі для поновлення досудового розслідування.

5 квітня Військова прокуратура Київського гарнізону вдруге закрила зазначене кримінальне провадження. Паралельно суд розглянув справу про адміністративне правопорушення з боку представників СБУ. 19 січня Печерський районний суд Києва визнав винним у перевищенні службових повноважень начальника служби охорони пропускного режиму СБУ Юрія Бондарєва, який дав наказ затримати журналістів. На нього наклали стягнення у вигляді двох діб арешту на гауптвахті. 

В СБУ повідомляли, що він готує апеляційну скаргу, але в реєстрі судових рішень немає інших рішень, крім постанови Печерського райсуду про адмінправопорушення.

29 червня  суд вдруге зобов'язав Військову прокуратуру поновити кримінальне провадження за фактом перешкоджання 2 жовтня 2015 року співробітниками Служби безпеки України журналістській діяльності знімальної групи програми «Схеми».

5 липня військова прокуратура Київського гарнізону Центрального регіону втретє закрила кримінальне провадження. Після цього авторка та ведуча проекту «Схеми» Наталка Седлецька заявила, що журналісти і далі домагатимуться поновлення Військовою прокуратурою кримінального провадження.

25 жовтня стало відомо, що Печерський суд Києва забов’язав Військову прокуратуру поновити кримінальне провадження за фактом перешкоджання співробітниками Служби безпеки України журналістській діяльності знімальної групи «Схем» (спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA: Перший») Михайла Ткача і Кирила Лазаревича.

Фото: скріншот відео 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY