detector.media
01.06.2017 14:10
Рада може ввести кримінальну відповідальність за «групи смерті»
Рада може ввести кримінальну відповідальність за «групи смерті»
Депутати Верховної Ради України прийняли за основу Закон про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства). Поштовхом до появи такого законопроекту стало розслідування журналістів соціального ток-шоу країни «Говорить Україна» з Олексієм Сухановим на телеканалі «Україна».

Про це повідомляє прес-служба каналу.

За словами співавтора цього законопроекту, юриста, експерта-кримінолога Анни Маляр, його метою є притягнення до кримінальної відповідальності осіб за доведення до самогубства, зокрема й через інтернет, у спосіб сприяння.

Прес-служба повідомляє, що у Запоріжжі було затримано чоловіка, який підозрюється у доведенні до самогубства через інтернет дев’яти молодих дівчат, однак через чинне законодавство покарати його не було можливості.

«Хочу попередити батьків, що такі "вбивці" полюють на підлітків та молодих людей в інтернеті. Ніби допомагають подолати депресію, душевний біль тощо, але насправді вмовляють і сприяють вчиненню самогубства, як єдиного порятункуТак, це явище нове і набирає обертів, воно не лише в Україні, але тепер в нас є (скоро буде) законодавча база для покарання таких злочинців», – пояснила пані Маляр.

Прес-служба каналу зазначає, що саме цей випадок, розслідуванням якого займались журналісти «Говорить Україна», дав фактаж і докази для обґрунтування терміновості законопроекту.

Як писав «Детектор медіа», Департамент кіберполіції Національної поліції України повідомляв про виявлення у соціальних мережах небезпечних груп, в яких дітей доводять до самогубства.

У 2017-му зросла кількість звернень на дитячу гарячу лінію, в яких батьки розповідали про лячні дописи їхніх дітей у соціальних мережах. Трапляються й випадки, коли дзвонять самі діти, розповідаючи у насмішкуватому стилі, що збираються вчинити самогубство.

На початку року поліція врятувала у Києві двох неповнолітніх дівчат, які отримали завдання у «групі смерті» в соціальній мережі і намагалися покінчити життя самогубством. 18 лютого співробітники поліції і Служби безпеки України в Рівненській області врятували ще двох дівчат, які були учасниками суїцидальних груп в соцмережі.

Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) під час зустрічі з молоддю Бориспільської єпархії повідомив, що молодь повинна усвідомлювати небезпеку спілкування з людьми, які через інтернет-ігри спонукають до вчинків, які можуть привести до суїциду.

На початку березня Кіберполіція провела обшуки у кількох виявлених адміністраторів інтернет-пасток «синій кит» і встановила близько 200 профілів дітей у соціальних мережах, які входили до так званих «груп смерті». Ще двох дітей вдалося врятувати від самогубства

6 березня близько 4:00 на проспекті Олександрівському патрульні поліцейські Харкова врятували від суїциду 13-річну дівчину, яка була учасницею «груп смерті» «ВКонтакте».

26 березня у Бахмуті (Донецька область) місцева поліція за допомогою підлітків врятувала життя 13-річної дівчини, яка є користувачкою так званих «груп смерті» в інтернеті та вже намагалсь піти з життя

Керівник відділу кібербезпеки Департаменту Кіберполіції Дмитро Семенюк дав інтерв’ю MediaSapiens і розповів, що ці групи і квести є лише частиною масштабної проблеми — неготовності населення до використання інтернету, особливо через тотальну необізнаність у сфері кібербезпеки. А куратори таких груп переважно пояснюють свою діяльність єдиною мотивацією — бажанням маніпулювати.

Фото: "20 хвилин"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY