detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
26.05.2017 17:05
Заступник Стеця підтвердив, що Мінінформполітики передало СБУ список з 20-ти антиукраїнських сайтів
Заступник Стеця підтвердив, що Мінінформполітики передало СБУ список з 20-ти антиукраїнських сайтів
Експертна рада Міністерства інформаційної політики передала Службі безпеки України перелік інтернет-ресурсів з антиукраїнським контентом, які можуть бути заблоковані згідно Доктрини інформаційної безпеки України

Про це «Детектору медіа» повідомив заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін.

«Список ми передали в режимі для службового користування для того, щоб не підбурювати спекуляції, які навколо нього однозначно будуть інспіровані джерелами, які, власне, постійно атакують будь-які намагання обмежити розповсюдження російської пропаганди в Україні.Ці джерела інформації і медіа в Україні існують. З ними, на жаль, згідно дуже лояльного до медіа українського законодавства, неможливо нічого вдіяти», – повідомив заступник міністра. 

Як він зазначив, Мінінформполітики зараз чекає реакції стосовно правового аналізу, який в СБУ мають здійснити щодо матеріалів, розміщених на тих сайтах.

«Ми орієнтувалися, в першу чергу, на ознаки злочинів, які описані в Кримінальному кодексі Україні. Це такі статті, як розпалювання міжнаціональної, міжетнічної ворожнечі, повалення конституційного ладу. МІП не вповноважений здійснювати кримінальну оцінку. Вже СБУ в рамках своєї компетенції буде визначати, чи дійсно підпадають ці тексти під ознаки кримінальних статей», - сказав Дмитро Золотухін.

За його словам, у списку - 20 сайтів.

«Ми зробили пілотну пропозицію з до 20-ти доменних імен, які містять найбільш очевидні ознаки: власне, якщо там написано, що українці – це не нація, а України, як держави, не існує. Такі ресурси є, вони існують і поширюють інформацію на українську аудиторію», - підкреслив заступник міністра.

За словами члена експертної ради при Мінінформполітики Зураба Аласанії, у переданому до СБУ списку є сайт видання «2000».

«З відомих мені сайтів там тільки один – " 2000 ". Всі інші сайти я в упор не знаю, наприклад,"Ополченець"... Ну, тобто, зовсім кінчені: маленькі, жахливі, виглядають погано і дивно. Вибирали, звичайно, не навмання, а користувалися базами даних, в тому числі і сайту "Миротворець»,повідомив пан Аласанія «Апострофу».

Раніше, у березні, міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що очікує від свого заступника Дмитра Золотухіна подачі йому протягом 2 тижнів списку антиукраїнських сайтів для ініціювання процедури їх закриття.

«У найближчі два тижні ... я хочу, щоб він (заступник міністра Дмитро Золотухін – ред.) приніс на експертну раду при Міністерстві інформаційної політики, куди входять медіаексперти, громадські діячі, перелік сайтів, які повинні бути закриті. Наприклад, "Русская весна" або інша "пурга", що підриває суверенітет України», - сказав він.

Міністр зазначив, що такий список повинен бути попередньо погоджений із Службою безпеки України.

«Цей перелік сайтів – ми знайдемо механізм, яким чином вони будуть закриті найближчим часом», - сказав Стець.

За його словами, зібрані матеріали планується передати до суду для прийняття рішення.

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Міністерство інформаційної політики України (МІП) заявило, що вказані в указі Президента України №133/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» інтернет-ресурси не входять до переліку, які були напрацьовані відомством.

На фото - Дмитро Золотухін

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY