detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
19.05.2017 17:37
Нацрада покарала телеканал «Правда тут» за піратський показ фільмів
Нацрада покарала телеканал «Правда тут» за піратський показ фільмів
18 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження супутниковому телеканалу «Правда тут» (ТОВ «Інформаційне агентство “Правдатут”») за піратський показ фільмів.

Під час позапланової перевірки Нацрада зафіксувала, що 21 лютого «Правда тут» транслював документальний цикл «Історія зброї» без зазначення автора чи авторів, виробника, а також показував фільми «Вінні Пух» та «Місто ангелів» без отримання прокатних посвідчень.

Представник телеканалу пояснив ці порушення «адміністративними і технічними проблемами». За його словами, телеканал більше не порушує ні ліцензійних, ні авторських прав третіх осіб.

Член Нацради Олег Черниш запропонував не оголошувати каналу попередження, а взяти результати перевірки до відома. За його словами, багато телеканалів або обрізають кінцеві титри, або промотують їх на прискоренні, що не дає змоги дізнатися авторів і виробників фільму. А за показ фільмів без прокатних посвідчень Нацрада, зауважив він, не може призначати санкції – може тільки звертатися до Держкіно, щоб це відомство штрафувало порушників.

Колеги не підтримали пана Черниша. «Давайте не погоджуватися з тим, що хтось обрізає титри, а боротися за те, щоб виконували закон», – закликав голова Нацради Юрій Артеменко. А його заступниця Уляна Фещук повідомила, що інші телеканали вже не обрізають титрів.

Зрештою, Нацрада більшістю голосів (п’ять за, утримався Олег Черниш) оголосила телеканалу «Правда тут» попередження за порушення частини 5 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» (дані про кожну програму мають містити ім’я автора/авторів, назву та адресу виробника) та пункту а) частини 1 статті 59 цього ж закону (мовник зобов’язаний дотримуватися законодавства України та вимог ліцензії). Також Нацрада звернеться до Держкіно щодо порушення каналом статті 15 закону «Про кінематографію» (показ фільмів без прокатних посвідчень).

Нагадаємо, минулого року Нацрада не покарала кримськотатарські телеканали ATR і Lale за піратський показ фільмів, а дала їм час виправитися.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY