detector.media
17.05.2017 16:35
У Freedom House занепокоєні указом президента щодо блокування російських інтернет-ресурсів
У Freedom House занепокоєні указом президента щодо блокування російських інтернет-ресурсів
Указ Президента України про введення в дію рішення РНБО про санкції щодо деяких російських інтернет-ресурсів і соцмереж може обмежити доступ українців до інформації та вільного вираження думок і переконань.

Про це заявив директор представництва міжнародної правозахисної організації Freedom House в Україні Метью Шааф, повідомляє hromadske.ua.

«Нас непокоїть таке рішення, що в Україні блокують доступ до медійних ресурсів, сайтів та ЗМІ. Це може призвести до обмеження доступу до інформації, обговорення політичних і соціально важливих питань громадян у плюралістичній медійній сфері», — зазначив пан Шааф.

Він також додав, що Freedom House не бачить підстав для блокування «Яндексу» та Mail.ru.

«У часи, коли українська влада говорить одне, а громадяни, зазвичай, говорять інше, має бути вільний доступ до усіх думок і позицій. Щоб усі могли робити власні висновки», — сказав директор представництва Freedom House в Україні.

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

Свою стурбованість щодо блокування інтернет-ресурсів в Україні висловили представники Ради Європи, представництва ЄС, а з критикою цього указу виступили представники «Репортерів без кордонів», Human Rights Watch. Водночас у НАТО сказали, що блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова.

НКРЗІ заявила, що інтернет-провайдери, які не виконають рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» будуть притягнуті до адміністративної відповідальності та накладення штрафу.

Водночас представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига нагадав, що за українським законодавством блокування будь-яких інтернет-ресурсів можливе лише у судовому порядку.

Експерти, яких опитав «Детектор медіа», не впевнені, що указ президента й рішення РНБО має виконуватися приватними компаніями та особами, а не лише державними органами.

Президент України Петро Порошенко заявив, що всі його сторінки в російських соціальних мережах «ВКонтакте», «Одноклассники», а також в пошуковику і поштовому сервісі «Яндекс» будуть закриті, і заявив, що провайдери повинні блокувати ці ресурси.

З 16 травня ураїнські користувачі російської соцмережі «Вконтакте» отримують повідомлення від служби підтримки з інструкцією обходу блокування сайту на території України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY