detector.media
Ольга Жук
«Детектор медіа»
14.05.2017 16:00
Фінал «Євробачення»: представник Болгарії розраховував на 12 балів від України і вибачився перед росіянами за друге місце
Фінал «Євробачення»: представник Болгарії розраховував на 12 балів від України і вибачився перед росіянами за друге місце
Болгарська делегація вірить, що через місяць португальця Сальвадора Собрала з його першим місцем усі забудуть, а Крістіан Костов буде на слуху ще багато років

Під час оголошення результатів голосування на фіналі «Євробачення-2017» я і Крістіан Костов, який представляв Болгарію, мало не померли. Я щиросердечно ще з репетиції першого півфіналу підтримувала Сальвадора Собрала, його чутливість, вміння залишатися диваком із розкуйовдженим волоссям і в костюмі, який погано на ньому сидить. Навколо блиск, грація, тисячі доларів, які вкладені у номери, а тут виходить на сцену хлопець, якого б десь на районі за його фрікувату зовнішність відлупцювали, і всі слова вивітрююся.

Більше «Євробаченню» не личить бути «музикою фастфуду», цей конкурс тепер для «музики, яка щось означає». Португалія це відчуття вигрівала 53 роки, написала Еліс Вінсент з британського видання The Telegraph.

Прес-конференція переможця «Євробачення-2017» Сальвадора Собрала 

Крістіан Костов, який народився, виріс і живе в Москві, та на «Євробаченні-2017» представляв Болгарію, в інтерв’ю журналістам теж розказував, що Сальвадор Собрал заслуговує на перемогу. Він же не ставив собі за ціль отримати перше місце. Для Крістіана «Євробачення» – один з етапів, репетиція перед його основною метою. «Я хочу зібрати 60-тисячний стадіон у Лондоні», – розповів у прес-центрі після фіналу співак.

Крістіан Костов із шанувальницею

Та чи відповідають його слова дійсності? Коли ведучі Володимир Остапчук і Олександр Скічко зачитували результати голосування телеглядачів і дійшли до трійки лідерів, я завмерла в очікуванні. «Вітаю!», – журналісти масово накинулися на групу журналістів із Болгарії, коли стало відомо, що Крістіан Костов набрав 615 балів. Їхня реакція була такою вибуховою, і в цей момент я бачу на екрані величезне здивування Сальвадора Собрала, що в якусь мить подумала, наче перше місце дісталося Болгарії. Моє серце почало калатати так сильно, що вискакувало з грудей. Як так, португалець від самого початку йшов із великим відривом, а тут його обігнав болгарин? «Вірменія, Португалія нам не дали балів. Я думав, Україна дасть 12 балів. Забув, що була новина. Я мало не вмер», – сказав Крістіан Костов журналістам із Болгарії у приватній розмові. Зустрівши у прес-центрі російського журналіста Артура Гаспаряна, Крістіан Костов відразу спохопився: «Вибачте, що не виграв». Той його привітав, запевнивши, що друге місце – це теж перемога. Болгарські журналісти тим часом перешіптувалися: «Португальця за місяць забудуть. Його пісню ніхто не згадає. А Крістіан назавжди залишиться переможцем».

Після фіналу в інтерв’ю «Світським хронікам» Крістіан Костов порадив артистам, які наступного року братимуть участь у «Євробаченні», бути сміливими. «Нам не потрібна участь. Нам потрібна перемога», – співак запропонував нотку настрою, з якою артисти мають іти на «Євробачення». Хлопець назвав себе «сірим кардиналом». Зізнався, що не так задоволений, як усі, бо не мріяв про участь у «Євробаченні». Любов до конкурсу йому прищепив тренер з «Голосу. Діти» Діма Білан. Співак тішиться, що батьківщина його батька щаслива, що Європа голосувала за Болгарію. Крістіан Костов розповів, що закінчує 11-й клас у Москві, вже вступив у музичний коледж Берклі у США, де розпочне навчання у 2018 році. Буде отримувати стипендію. «Те, що було з нами в останні дні перед фіналом, це пекло, – Крістіан вважає численні репетиції гарною, хоч і надмірно важкою школою. – Я радий, що залишився в історії».

Ведуча українських «Світських хронік» Дарина Ільвовська із російським музичним оглядачем Артуром Гаспаряном

А тепер трішки розповім, що творилося у прес-центрі в Міжнародному виставковому центрі під час самого фіналу. Журналісти, здебільшого українські, отримували нереальний кайф від того, що знімали реакцію інших журналістів на виступи їхніх країн чи улюбленців. Ще до початку фіналу португальці на камери влаштували кілька репетицій перформансів, як радітимуть перемозі Сальвадора Собрала. Польща підготувалася чи не найкраще. Їхній стіл був укритий кульками, прапорцями, червоно-білими квітами і чомусь іграшковою свинею в ікебані.

Журналістів перед початком фіналу тягнуло на солодке

Ісландці вибрали «Київський торт»

Фани з різних країн

Уболівальниця Польщі

Українці теж не відставали від міжнародної спільноти. Було очевидно, що представник від України рок-гурт O.Torvald не фаворит «Євробачення-2017». Та це не завадило українцями організувати під час його виступу маленьке свято. Ведучий проекту «Шо там з Євробаченням?» на «UA: Першому» Сергій Шинкарчук вдягнув на голову вінок і пригощав усіх салом з чорним хлібом. Десятки камер збилися в натовп перед дівчатами і хлопцями у вишитих сорочках та з синьо-жовтими прапорами, які танцювали не так від того, що музика драйвова, як треба було показати: Україна вміє веселитися на рівні з Європою.

Ведучий проекту «Шо там з Євробаченням?» Сергій Шинкарчук

Українці пригощали колег салом

Українські журналісти прийшла на фінал, як на парад вишиванок

Сергій Каразій з Reuters

Австралієць з українками

Українські віночки сподобалися журналістам з різних країн

Фінал «Євробачення» я запам’ятаю завдяки кільком митям. Те, як португальці кричали і фанатіли від перемоги Сальвадора Собрала. А тоді двоє чоловіків пристрасно поцілувалися відразу перед моїм носом. Наступне «Євробачення» в Португалії, яке проводитиме суспільний мовник RTP, точно буде розмаїтим.

Португальці в прес-центрі чекають результатів...

...тішаться перемозі

...і вітають свого переможця на прес-конференції

Те, як невідомий чоловік з прапором Австралії вискочив на сцену під час виступу Джамали, оббіг її по колу, зняв штани і показав голі сідниці перед майже 9 тисячами глядачів у МВЦ і під час трансляції 45 країнами, включаючи Австралію та США. Та мене здивувала не так його витівка, як реакція охорони. Цього навіженого зі сцени вивів провідний менеджер Генрік фон Цвейґберґ. Охорона лише допомагала. Після інциденту ніхто з організаторів не прокоментував, хто це був, та як покарають порушника. Іноземні журналісти на весь світ розповіли, що це був австралієць, і що Австралія всього лиш удруге бере участь у конкурсі. Водночас українські ЗМІ з’ясували, що то був український пранкер, екс-журналіст Віталій Седюк (згодом це підтвердив у Facebook міністр внутрішніх справ).

Я вирішила перевірити цю інформацію і дізнатися, як так сталося, чому охорона не відреагувала блискавично. У прес-центрі зустріла керівника служби безпеки пісенного конкурсу «Євробачення-2017» Олександра Дічека, який також є президентом міжнародної неурядової організації «Міжнародна антитерористична єдність» (організація-член Ради Європи з протидії тероризму).

Начальник служби безпеки «Євробачення-2017» Олександр Дічек

Він холодним голосом відрубав, що все пояснить на прес-конференції завтра. Зважаючи, що це була третя ранку, я досі не можу зрозуміти, коли це завтра настане – в неділю чи в понеділок, і де анонс прес-конференції, і чому не сказати бодай, що чоловіка з голими сідницями затримали. Невже для цього потрібна доба, чи дві, поки тисячі сайтів напишуть, що це зробила Австралія, а австралійський журналіст, згоряючи від сорому, на прес-конференції Сальвадора Собрала, вибачиться перед переможцем і глядачами за цей інцидент. Та я отримала від помічника Олександра Дічека відповідь, яку ніколи не забуду: «Та пішла ти на х..» І це за солідний гонорар із державного бюджету, який виділили на внутрішню врівноважену, професійну охорону МВЦ.

Охорона в прес-центрі «Євробачення». Лише від їхнього поважного сидіння ставало моторошно

На прес-конференції переможця було дуже людно

P.S. Остаточна версія фіналу дещо змінилася за кілька годин після генеральної репетиції. Джамала вийшла без корони-вінка і прославилася через голі сідниці пранкера. Верка Сердючка передумала знімати зірку і ставати Андрієм Данилком. За що їй велике дякую, бо інакше драматизм би зашкалював.

Фото: Ольга Жук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY