detector.media
Юлія Шестакова
04.05.2017 12:00
Екс-журналісти порталу TheKiev.City досі не отримали своїх зарплат
Екс-журналісти порталу TheKiev.City досі не отримали своїх зарплат
Журналісти інтернет-порталу TheKiev.City, які звільнилися в грудні 2016 року, досі чекають на зароблені гроші. Натомість власник TheKiev.City Олександр Білінський продовжує запевняти, що зі штатними співробітниками майже розрахувався, та обіцяє всім повернути гроші.

Про інтернет-портал TheKiev.City «Детектор медіа» вперше почув на початку жовтня 2016 року, коли про його запуск (у рамках лончу мережі з десяти районних та одного загальноміського сайту Києва) нам розказав його засновник Олександр Білінський, який до того працював журналістом видання Gorlovka.ua в Донецькій області та в 2014 році переїхав до Києва. Але вже в грудні вибухнув скандал: журналісти TheKiev.City залишили проект та навіть поскаржилися в прокуратуру на свого працедавця за невиплату зарплатні. Тоді ж пан Білінський пообіцяв повернути борги до кінця року.

Ми продовжуємо стежити за темою. Матеріали на сайті TheKiev.City наразі оновлюються. Але, на жаль, кошти колишнім співробітникам так і не виплачено: на невиплату зарплат «Детектору медіа» знову поскаржилися декілька колишніх журналістів TheKiev.City і фотограф.

Зокрема, Марія Іващук розповіла, що прийшла працювати в проект журналісткою в липні 2016 року, а вже в грудні звільнилася, бо перестала отримувати зарплату.

«Білінський періодично кидав по 5001000 грн. Загалом він обіцяв чотирьом людям, які були офіційно оформлені, повернути гроші до кінця січня, писав розписку з сумами виплати», — розказала журналістка.

За її словами, в редакції був «постійний конвеєр» співробітників: протягом останнього місяця, коли журналістка працювала в проекті, в ньому було три-чотири офіційно оформлених журналістів. При цьому, за її словами, в редакції працювало приблизно десятеро осіб.

«Складно назвати точне число, бо там був конвеєр людей. Хтось тиждень працював, хтось більше. Це зручно було для нього (Олександра Білінського. — ДМ), бо їм можна і не виплачувати. Він постійно повторював, що набере нових», — каже пані Іващук.

Олег Божко, фотограф проекту, який також працював у TheKiev.City, розказав «Детектору медіа», що йому видавець винен 14 тис. грн. та ще за ремонт камери близько $500. Чоловік звертався до прокуратури та Управління держпраці. Каже, що звідти приходять лише відписки та рекомендації звернутися до суду.

«Взагалі, заборгованість була більше 17 тис. грн. У грудні він (Олександр Білінський. — ДМ) закинув мені на картку 3 тис. грн. А відшкодувати ремонт камери відмовився, хоча раніше в офісі публічно, перед іншими журналістами пообіцяв, що заплатить. З того часу ні копійки від нього не надходило, хоча деяким журналістам він закидає подачки в розмірі 5001000 грн… Спробуємо звертатися до суду, але знаючи, в якій "правовій" державі ми знаходимося, надії небагато», — розказав фотограф.

За його словами, через «конвеєр» Білінського пройшло більше 30 осіб, і в даному випадку розголос — єдиний вихід із ситуації.name="_GoBack">

Катерині Зінов’євій, яка працювала в проекті TheKiev.City з серпня по листопад 2016 року позаштатним автором, Білінський заборгував 5 тис. грн.

«Спочатку була недоплачена зарплата (частину якої виплачували два місяці) та обіцянки доплатити через два тижні. Я писала свіжі матеріали, але й вони залишилися неоплаченими. Потім особисто бачилися з Сашею, він пояснив проблему з інвестором, але обіцянок щодо термінів не було. Після Нового року писала йому, чи будемо ми продовжувати співпрацю, і почула ту ж відповідь, що інвестора немає», — розповіла журналістка.

Прикро, але, здається, проблеми з грошима Олександр Білінський мав і до запуску TheKiev.City. Так, журналіст із Горлівки Микита Сініцин працював у пана Білінського кореспондентом із осені 2010 року по жовтень 2013-го в горлівській видавничій групі «Медиа Город». Спершу — на сайті 06242.ua, потім — Gorlovka.ua і в газеті «Криминал Экспресс». Офіційно працевлаштований журналіст був із зими 2011 року: «У нього така тактика — він не оформлює людей офіційно, щоби "крутити" з грошима».

«У процесі роботи він не раз недоплачував зарплату, сплачуючи в розмірі мінімальної. Восени 2013-го набралася сума близько 10 тис. грн. Мені це набридло, і я звільнився та попросив у нього зароблені гроші. Він брехав із місяць, потім я написав заяви в міліцію, податкову, прокуратуру. Звідусіль були відписки, але податкова його оштрафувала і Білінський з переляку віддав половину грошей — 5 тис. грн.», — пригадав деталі журналіст.

«Детектору медіа» пан Білінський повідомив, що наразі розраховується з журналістами. Каже, що тим, хто був офіційно працевлаштований, він гроші повернув. А борг, із його слів, виник через «хворе серце інвестора».

«Я розплачуюсь зі співробітниками — це питання моєї репутації, і вже половину суми боргу з грудня по лютий віддав, — пояснив він. — Борги з’явилися з середини жовтня і по листопад включно, півтора місяці. Загальна сума — в межах 140 тис. грн. Це співробітники і фрілансери, які писали нам матеріали. Половина з цієї суми мною видана в період з грудня по лютий — виплачувалася частинами кожному співробітнику. Всі, хто працював, знають про цю ситуацію».

На момент публікації матеріала стало відомо, що борг перед журналістами скоротився до 60 тис. грн.

Ми також поцікавилися, хто інвестор TheKiev.City. За даними Реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ТОВ «Київмедіасіті» зареєстроване 17 липня 2015 року за адресою: м. Київ, вул. Північна, 6. Засновники — Володимир Іванков, який має реєстрацію в Бахмуті (колишньому Артемівську) Донецької області, та Олександр Білінський. Як зазначено в реєстрі, «кінцевий бенефіціарний власник (контролер) у юридичної особи відсутній». Серед видів діяльності ТОВ — надання в оренду машин, устаткування та товарів; роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах; видавнича діяльність; діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування. Основний вид діяльності ТОВ — «рекламні агентства».

Також пана Іванкова вказано серед власників іще кількох організацій.

Цікаво, що свого часу Олександр Білінський писав про Іванкова на сайті 06242.ua. У матеріалі «Александр Билинский: “Душенковского расстреляли в центре города, где сконцентрированы украинские добровольческие батальоны"», який зберігся у веб-кеші, йшлося про те, що бізнесмен Іванков, начебто, за часів Януковича «тримав» увесь ігорний бізнес Донбасу та розвивав мережу ювелірних магазинів. Також ішлося про конфлікт Іванкова з горлівським терористом Бєсом, який спалив його будинок. Крім того, в статті мова йшла про вбивство артемівського підприємця Миколи Душенковського, який начебто був довіреною особою пана Іванкова та керуючим його кількох бізнес-проектів.

У іншому матеріалі — «Теневые хозяева Донецкой области» — Олександр Білінський писав про «вищу політичну лігу» Донбасу та про те, як люди Януковича у 2010 році пропонували пану Іванкову місце в списку Партії регіонів за $5 млн.

В інтернеті також є матеріал «Антикора» із заголовком «Вова “Ушастик” спонсирует террористов в Артемовске, а должен сидеть в тюрьме». Водночас на YouTube є сюжет російського телеканалу НТВ, з якого випливає, що Володимир Іванков був ледь не «подвійним агентом» — вів переговори з терористичною владою так званої «ДНР» та одночасно підтримував зв’язки із Нацгвардією та «Правим сектором». А ТСН у 2015 році писав про «тісну дружбу» пана Іванкова з екс-керівником департаменту протидії наркозлочинності, підполковником поліції Іллею Ківою: Іванков тоді начебто супроводжував Ківу у поїздках по Україні.

При цьому сайт «Миротворец» називає Володимира Іванкова «пособником бойовиків» і «депутатом Держдуми».

У коментарі «Детектору медіа» пан Іванков підтвердив, що є власником ТОВ «Київмедіасіті», але зазначив, що не має відношення до проекту TheKiev.City, і порадив з питаннями щодо заборгованості перед журналістами звертатися саме до пана Білінського.

«Я відношення до цього не маю ніякого. Я не знаю жодного журналіста. Я нікого не брав, нікого не наймав. Не треба до мене пред'являти жодних претензій. Нехай дзвонять Саші. Кому він винен, я не знаю. Я купив обладнання, залишив його і єдине, що попросив, щоб Саша потім зі мною розрахувався», — сказав бізнесмен.

Пан Іванков також підтвердив, що хворів, але попросив не пов’язувати його стан здоров’я з проблемами організації: «Проект поки зупинили, тому що я захворів та поїхав за кордон. Зараз я живу в Європі. При чому тут моє здоров'я до того, що він комусь грошей винен?».

Що до звинувачень «Миротворця», то і причетність до Держдуми, і зв’язки з бойовиками пан Іванков спростовує.

«Який депутат Держдуми, якщо я громадянин України? Можуть написати що завгодно. Пишуть, що я мало не банкір ДНР. Усі, кому не лінь, пишуть про зв'язки з терористами, сепаратистами. Приїхали, будинок мені підірвали. І як би я з ними дружив?» — сказав він.

Пан Іванков також підтвердив інформацію про те, що ТОВ «Київмедіасіті» виникла з ТОВ «АРТ Медіа Мастер», директорами якої були Михайло Аванесов та Костянтин Землинський: «Її просто перейменували, і все. Це була моя компанія», — зазначив Іванков.

Персона Костянтина Землінського цікава тим, що в донецькому виданні «Вперед. Тиждень» є оголошення про те, що хтось на ім’я Землинський Костянтин Феліксович пропав без вісти в 2006 році, а з грудня 2009 року перебуває у розшуку.

Крім того, на сайті «Миротворец» він записаний як «народный мэр Артемовска», має позивний «Кот».

«Вони не мають ніякого відношення до Київмедіасіті. Землинський живе тут (в Україні. — ДМ)», — уточнив пан Іванков та сказав, що не знає, хто зараз є директором ТОВ «АРТ Медіа Мастер».

Мобільний номер телефону, який зазначений у даних ТОВ «Київмедіасіті», також є в даних ще одної організації — ТОВ «ПабликМедиа Груп». Вона зареєстрована 1 квітня 2015 року та має юридичну адресу в Артемівську Донецької області. Її засновниками вказані Лідія Кочерга та Наталя Ходусова з Артемівська. Види діяльності подібні до ТОВ «Київмедіасіті»: надання в оренду машин, устаткування та товарів; видавнича діяльність; діяльність у сфері електрозв'язку; діяльність у сфері права; діяльність у сфері архітектури; будівництво житлових і нежитлових будівель. Основний вид діяльності — «рекламні агентства».

За вказаним номером телефону відповів юрист Максим, який повідомив, що це його номер і свого часу він допомагав пану Іванкову в оформленні декількох організацій, але відмовився розказувати подробиці про бенефіціарних власників. Також йому невідомо про заборгованість пана Білінського перед журналістами київського проекту.

Сподіваємося, що засновники TheKiev.City все-таки зрештою розрахуються з колишніми журналістами проекту. Адже мова не про настільки великі гроші, щоби псувати собі репутацію на столичному медіаринку.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY