detector.media
03.05.2017 09:00
У день свободи преси НСЖУ закликає колег добиватися волі для журналістів Семени і Сущенка
У день свободи преси НСЖУ закликає колег добиватися волі для журналістів Семени і Сущенка
Сьогодні, 3 травня, у Всесвітній день свободи преси Національна спілка журналістів України (НСЖУ) просить медійників не забувати про колег, які стали жертвами режиму РФ та втратили свободу – Миколу Семену і Романа Сущенка

Про це йдеться у прес-релізі Спілки.

«З нагоди Всесвітнього дня свободи преси НСЖУ нагадує, що солідарність – один з головних інструментів у боротьбі за право на професію. – повідомляє Спілка. – Саме цього дня відбудеться чергове засідання суду по справі Миколи Семени у Криму. Цей судовий процес – яскравий приклад порушення прав на свободу висловлювань і тотальної цензури російського режиму».

Раніше НСЖУ, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ закликали російську владу звільнити пана Сущенка і надати можливість пану Семені залишити окупований півострів для лікування. Позитивної реакції не вдалося досягти.

НСЖУ нагадує, що колеги  з українських ЗМІ мають постійно тримати ці справи в полі зору, робити їх гласними і публічними, бо, як зазначено, «тільки методами зовнішнього міжнародного тиску імовірно, вдасться зрушити їх з місця».

«Українські журналісти мають право на безпечну професію і захист від переслідувань та цензури!» – повідомляє Спілка.

Як писав «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. 26 квітня Лефортовський районний суд Москви подовжив арешт українському журналісту Роману Сущенку до 30 червня 2017 року.

У квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу протии позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд. 

18 квітня відбулося чергове засідання у кримінальній справі Семени. На допит з'явився лише один свідок – Юлія Кожем'якіна, яка розповіла, що була понятою під час огляду сторінки інтернет-видання з матеріалом Миколи Семени. При цьому свідок не змогла відповісти на запитання адвокатів щодо обставин цього огляду публікації.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY