detector.media
26.04.2017 12:13
СБУ закликала журналістів не провокувати охорону військових об'єктів, бо вона може відкрити вогонь
СБУ закликала журналістів не провокувати охорону військових об'єктів, бо вона може відкрити вогонь
Керівник апарату глави Служби безпеки України (СБУ) Олександр Ткачук закликав журналістів, які мають знімати сюжети близько режимних об'єктів, не провокувати військовослужбовців своїми діями, оскільки охорона в деяких випадках може відкрити вогонь

Про це він сказав на брифінгу з приводу нещодавнього інциденту зі знімальною групою каналу ZIK в Рівненській області, повідомляє сайт «Ліга.Новини».

«Чому ми так прискіпливо ставимося до таких інцидентів? Ще раз повторю: в Балаклії трапилася жахлива трагедія і, за попередніми висновками, це була диверсія, організована з використанням безпілотника ... Ми закликаємо місцевих жителів, всіх свідомих і пильних громадян України бути уважними і звертати увагу на підозрілих осіб на периметрах режимних об'єктів, а також дзвонити на гарячі лінії правоохоронців», – сказав він.

Пан Ткачук зазначив, що затримані журналісти – не дилетанти, так як «працюють по військовому проекту, тобто, розуміють у військовій темі і знімають сюжети про ЗСУ»: «При цьому вони запевняють слідчих, що були там, щоб знімати місцеві туристичні об'єкти, зокрема, "Тунель кохання", а також лісовий масив ... в 100 метрах від об'єкта суворого охоронного режиму».

За словами пана Ткачука, журналістських заявок на проведення зйомок в цьому місці не отримували ні в регіональному медіа-центрі ЗСУ, ні в центральній прес-службі армії, а квадрокоптер для зйомок оператори взяли у місцевого жителя. Він додав, що вилучені носії інформації вивчає слідство.

Нагадаємо, 24 квітня, телеканал ZIK повідомив про затримання знімальної групи програми «Стежками війни» у Рівненській області, неподалік смт. Оржів. Журналістів, начебто, було затримано за адміністративне порушення. Управління СБУ в Рівненській області підтверджує з посиланням на поліцію затримання знімальної групи. Нацполіція Рівненщини заявляє, що не має інформації про затримання журналістів.

СБУ внесла до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками готування до диверсії за ч.1 ст.14 (готування до злочину) та ст.113 (диверсія) Кримінального кодексу України.

25 квітня стало відомо, що журналістів відпустили і вони повертаються до Києва. Про це «Детектору медіа» повідомила керівниця Департаменту журналістських розсідувань каналу ZIK Дарина Шевченко.

Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк вважає, що звинувачення СБУ в підготовці диверсії на адресу журналістів програми «Стежками війни» телеканалу ZIK буде важко довести. Водночас вона закликала журналістів професійно виконувати свої обов’язки.

Згодом керівництво ZIKу заявило, що затримана на Рівненщині знімальна група каналу не мала на меті скоєння злочинів проти держави і всі працівники знімальної групи програми проходять у відкритій СБУ справі виключно як свідки, йдеться у повідомленні прес-служби каналу.

 Фото: zbroya.info

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY