detector.media
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
24.04.2017 10:04
Сам собі Шустер в «Іншій Україні»
Сам собі Шустер в «Іншій Україні»
ZIK можна привітати з новим надбанням — ток-шоу Михеїла Саакашвілі

«Сам п'ю,сам гуляю, сам стелюся, сам лягаю!» — це перше й останнє враження від ток-шоу «Інша Україна» на каналі ZIK із автором та ведучим Михеїлом Саакашвілі.

«Податкові білочки. Хто гризе бюджет України», третя за ліком програма авторського ток-шоу пана Саакашвілі від 19 квітня, не вирізнялася оригінальністю з-поміж попередніх. Змусивши, з одного боку, незлим тихим словом згадати гуру Савіка Шустера, який хоч і влаштовував мало не кулачні бої в своїй студії, але водночас дуже вправно й надзвичайно тонко маніпулював аудиторією на рівні не лише професійного драматурга, а й професійного гіпнотизера або фокусника. При цьому справляючи враження безстороннього модератора, який дає висловитися всім гостям. І хай це було тільки враженням, проте його зазвичай досить, щоби закохати в себе публіку.

Михеїл Саакашвілі натомість навіть не прагне до ролі модератора дискусії. Підозрюю, що він, розпочинаючи власний телевізійний проект, може, й не знав такого слова. Бо те, що робиться в студії каналу ZIK під час «Іншої України», дискусією назвати вкрай складно. Дві години ведучий, він же автор, він же протагоніст цього шоу, вбраний у сліпучі шати єдиного борця з корупцією, доводить одне: нинішня українська влада не гідна народу й зовсім скоро їй настане кінець. А злочинці-корупціонери, з яких ця влада поголовно складається, сядуть, і надовго. Тут проситься сакраментальне жегловське: «Вор должен сидеть в тюрьме! Я сказал!». І це не було би перебільшенням із огляду на те, як безкомпромісно пан Саакашвілі бореться з українською чинною владою. Принаймні, в телевізійному ефірі.

На словах ведучого про корумповану й злочинну владу виникло відчуття дежавю. Асоціації з «Шустер live» у першому абзаці не випадкові, адже саме в студії Савіка Шустера кілька років тому Саакашвілі виголошував ті самі інвективи й погрози. Хіба що тоді вони стосувалися камарильї Януковича. Нині ж, розчарувавшись у постмайданній владі, пан Михеїл не вважає за потрібне шукати якісь інші слова на її адресу, експлуатуючи свої ж таки штампи.

Не менш нещадної експлуатації зазнають і відомі всім пропагандистам-маніпуляторам прийоми, які вразливого чи не загартованого телевізійними політичними боями глядача б'ють у самісіньке серце. Один, — як на мене, найпідліший, коли на всю країну показують людину, що помирає, і єдиним політиком, хто про неї згадав, виявляється Михеїлом Саакашвілі, — застосовується на самому початку третього випуску ток-шоу. Тут пан ведучий повертається до своєї попередньої програми від 12 квітня, де було показано сюжет про візит Саакашвілі до людини, що помирає від раку грудей. Пальці маніпулятора в сюжеті, коли новітня телезірка схиляється над ліжком Тамари Петрик, вислуховуючи від приреченої людини про її поневіряння зі страшною хворобою, занадто вже помітні, щоби припустити, що це був рядовий візит доброго самаритянина. Чому цей самаритянин не приїхав до нещасної жінки тоді, коли їй іще можна було допомогти? Це перше запитання, яке хотілося поставити ведучому після того, як він у прямому ефірі 19 квітня повідомив, що Тамара Петрик померла за кілька годин після його візиту десять днів тому. Але в політика є виправдання: запрошеному до студії синові померлої він обіцяє взяти на себе всі... витрати на випускний вечір. Зауважмо — не допомогти здобути нормальний фах або ж роботу. Ні, йдеться лише про випускний вечір. Так, наче його оплата допоможе підлітку, який нещодавно втратив маму, вступити в доросле життя. Втім, подібні речі Михеїла Саакашвілі не обходять. Бо йому навіть у цьому страхітливому сюжеті йдеться лише про себе коханого й те, як завдяки прослуховуванню його телефону СБУ до смертного одра Тамари Петрик після нього примчали заступник мера міста зі своїм почтом. І як вони, привізши нещасній жінці ковбасу, згущенку й 500 гривень, змушували її розписатися за ці блага від міста під прицілом камери.

Місто, до речі, називається Ладижин, і розташоване воно у Вінницькій області. Здається, якби не цей факт, глядачі телеканалу ZIK ніколи б не дізналися про трагічну долю Тамари Петрик. Бо автор, ведучий і єдиний герой «Іншої України» робить усе, щоби викрити так званих «вінницьких», до яких належать і Президент Порошенко, і прем'єр-міністр Гройсман. Сюжет із Ладижина дав змогу ще й добряче копнути Ріната Ахметова з його ДТЕК, підприємство якого віє навколо себе смертоносну хворобу. Коли Олег Барна спробував було сказати, що Ахметов нині не влада в Україні, Саакашвілі накинувся на нього, не обираючи слів.

Повертаючись до того, як і чому мешканка Ладижина на Вінниччині опинилася в безвиході, Саакашвілі весь час повторює цифру три тисячі гривень, які могли би врятувати хвору. Але ж сама жінка каже про 9 тисяч гривень, які в неї зажадали за хіміотерапію в обласному центрі.

Проте подібні розбіжності ведучого не цікавлять. Михеїла Саакашвілі більше обходить кількість відеосюжетів, де він притискає до грудей упосліджених громадян України, які, судячи з їхніх схвальних вигуків на адресу колишнього президента Грузії та нестримного бажання сфотографуватися з нинішнім головним українським антикорупціонером, покладають усі свої надії на екс-голову Одеської обладміністрації. Кількість подібних сюжетів у ток-шоу «Інша Україна» просто зашкалює.

Байдуже, що ці відео гуляють із програми в програму (це стосується спілкування Саакашвілі в пункті перетину кордону, де він намагається «розрулити» кілометрові черги). Головне — «мочити» «вінницьких». Від ладижинських страхіть, які виявилися такою собі артпідготовкою до наступу на чинну владу, в студії перейшли до викриття головного «вінницького» лиходія Петра Порошенка. За допомогою діаграм тут показали, як Вінницький хлібокомбінат три роки поспіль нарощував суму повернення ПДВ — минулого року вона склала 466 мільйонів гривень. Леонід Марцинковський, який і доповідав це питання, підкреслив, що кінцевим бенефіціаром Вінницького хлібокомбінату є сам Петро Порошенко. І все це, як астрономічна сума повернення ПДВ скромному підприємству, так і його належність Президентові, містило у виконанні Леоніда Марцинковського всі ознаки злочину. Олег Барна, народний депутат від БПП (це був один із небагатьох моментів шоу, коли єдиному представникові від провладної фракції дозволили хоч щось сказати), вислухавши весь потік обвинувачень на адресу Петра Порошенка, резонно запропонував звернутися з цими матеріалами до НАБУ. Пропозиція потонула в обуреному й бурхливому галасі учасників, які, вочевидь, жодним антикорупційним органам не довіряють.

Як там було в Бронєвого-Мюллера — «маленька брехня породжує великі підозри»? Здається, Михеїл Саакашвілі забув цю істину. Інакше не дав би вказівки редакторам титрувати Леоніда Марцинковського просто «підприємцем, громадським діячем», не уточнивши, що цей діяч — учасник «Руху нових сил» Саакашвілі, та ще й колишній член БПП. Саме Леонід Марцинковський представляв нову політичну платформу екс-президента Грузії у Вінниці торік. Інформація знаходиться в інтернеті одним кліком, і ця маленька маніпуляція ведучого «Іншої України» не робить йому честі.

Нова телезірка не цурається в своїй програмі інфотейнменту — на почесному місці в студії від попередніх випусків лишилася «будка Порошенка», а по висипаних із мішка горіхах моментально застрибали віртуальні скажені білки з «Льодовикового періоду». Аудиторія, й без того розігріта сумбурними монологами Саакашвілі, на білочок зреагувала так, як від неї й сподівалися автори креативу, — веселим реготом. Зрозуміло, що після цього вступу ведучий звернувся до своєї улюбленої від часів головування в Одеській ОДА теми горіхової мафії. Підкресливши чомусь, що прибутковість горіхового бізнесу більша, ніж у торгівлі героїном (?). Мабуть, пан Саакашвілі знається на торгівлі наркотиками, інакше не порівнював би з ними волоські горіхи.

У цьому контексті дісталося передусім «Службі бариг України», як дотепно розшифрував СБУ Михеїл Ніколозович. Яка в особі заступника голови пана Демчини дозволяє експортувати горіхи (тільки не смійтеся!) лише вінницькій фірмі.

«Мой друг Дональд будок не строит!» — тріумфально заявляє чомусь Саакашвілі. Виявляється, це знову наїзд на Порошенка, бо «друг Дональд», тобто 45-й президент США, буквально за місяць після інавгурації віддав управління своїми активами в сліпий траст. Петро Порошенко, вочевидь, замість зробити так само, три роки будував собачу буду. Щоправда, ведучий «Іншої України» забув про непотизм Трампа, про його нетерпимість до меншин та інші гріхи, в яких його «друга Дональда» звинувачують американські ЗМІ.

Ну й Одеська митниця, куди ж без цієї найбільшої одеської травми Саакашвілі. Юлія Марушевська, будучи в студії, вже, напевно, всоте розповіла, як молода команда реформаторів запустила «Відкритий митний простір» і як усі їхні напрацювання пішли прахом після відставки Михеїла Сакашвілі з поста голови Одеської ОДА.

Останній не зміг відмовити собі в задоволенні копнути ще одного «вінницького» — Володимира Гройсмана, який торік обіцяв команді Юлії Марушевської максимальне сприяння в її прагненні зробити митницю прозорою. Що й зафіксувала безстороння камера, відео з якої показали в студії «Іншої України».

Перед виходом цього проекту в ефір в електронному гіді його анонсували під назвою «Сакашвілі стайл». І здається, вона більш реалістично відбиває мету й завдання нового ток-шоу на каналі ZIK. Адже воно справді театр одного актора. Це дуже зручно — мати під рукою такий потужний інструмент для досягнення особистих цілей, як власну програму на телебаченні. Можна безкарно роздавати віртуальні ляпаси політичним і не дуже супротивникам. Можна зриватися на істеричний вереск, коли вважаєш себе ображеним кимось із запрошених гостей. А можна й похизуватися любов'ю простого народу, продемонструвавши відео зустрічей із ним чи то на вулицях провінційних містечок, чи то вздовж черги на митниці. Ніхто не осмикне й не завадить у разі навіть очевидних маніпуляцій. Натомість аудиторія нагородить щедрими оплесками «найвидатнішого борця з корупцією».

І в майбутньому, можливо, допоможе кумирові «погнать их (корумповану владу. — Авт.) к чертовой матери!».

ZIK можна привітати з новим надбанням — ток-шоу Михеїла Саакашвілі, безумовно, не загубиться серед численних конкурентів, адже так емоційно і яскраво, як це робить ведучий «Іншої України», топтатися по «злочинній владі» не кожному дано.

Фото: скріншот із YouTube каналу ZIK

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY