detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
21.04.2017 16:52
Нацрада скасувала рішення про вилучення цифрових частот телеканалу «Херсон плюс» у райцентрах
Нацрада скасувала рішення про вилучення цифрових частот телеканалу «Херсон плюс» у райцентрах
20 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення скасувала прийняте нею 2 березня рішення про переоформлення ліцензії телеканалу «Херсон плюс» на цифрове регіональне ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5. Причиною скасування стала несплата каналом ліцензійного збору.

Нагадаємо, що 2 березня Нацрада за заявою каналу «Херсон плюс» переоформила ліцензію, вилучивши з неї п’ять цифрових частот у районних центрах Херсонської області та залишивши одну цифрову частоту в обласному центрі – Херсоні. Крім цього телеканал змінив програмну концепцію.

Нова концепція передбачала появу іноземного продукту (8 годин на добу), зменшення обсягів національного продукту (з 24 до 16 годин на добу) та обсягів власного виробництва (з 41% до 20,8%). За появу іноземного продукту канал мав сплатити підвищений на 30% ліцензійний збір.

Оскільки ліцензійний збір канал так і не сплатив – Нацрада скасувала рішення про переоформлення ліцензії.

Власниками ТОВ «ТРК “Херсон плюс”» є народна депутатка (1994-2012 років) від Комуністичної партії України Катерина Самойлик (51%) та херсонці Володимир Косюк (24,5%), який водночас є директором ТРК «Херсон плюс», і Андрій Череднюк (24,5%), який працює комерційним директором компанії. Телерадіокомпанія була створена у 2010 році та спершу отримала ліцензію на кабельне мовлення. А у 2011 році стала переможцем цифрового конкурсу, потрапивши в мультиплекс МХ-5 на території Херсонської області (усі 6 частот із мережі «Зеонбуду» на Херсонщині).

Однак від початку діяльності в ТРК «Херсон плюс» були суперечності із «Зеонбудом» щодо якості послуг та їх оплати. У 2015 році «Херсон плюс» був одним з 11 телеканалів, вимкнених «Зеонбудом» 1 квітня за систематичну несплату послуг. За таке масове вимкнення Нацрада оголосила «Зеонбуду» попередження (яке згодом провайдер скасував у суді), а результати перевірок мовників узяла до відома. Керівник «Херсон плюс» Володимир Косюк тоді розповів, що фінансові спори мовника з провайдером тривають з 2011 року і ТРК тривалий час не мовила і не подавала сигнал на передавальні станції в інших, крім Херсона, містах Херсонської області.

31 березня 2016 року Нацрада за скаргами «Зеонбуду» призначила позапланові перевірки чотирьох регіональних цифрових мовників, які припинили мовлення в мультиплексі МХ-5: ТРК «Академ TV» з міста Суми, ТОВ «Скіф 2» з міста Костянтинівка Донецької області, Дніпропетровської регіональної дирекції Національної телекомпанії України і ТРК «Херсон плюс» з міста Херсон. За рік Нацрада так і не розглянула результатів перевірки ТРК «Херсон плюс» (результати інших перевірок узяла до відома), натомість 2 березня переоформила ліцензію компанії, вилучивши з неї частоти, на яких компанія не веде мовлення. Але тепер це рішення скасовано, і ліцензія «Херсон плюс» знову містить усі частоти, на яких канал не веде мовлення.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY