detector.media
19.04.2017 17:10
Серія статей сайту громади Приірпіння
Серія статей сайту громади Приірпіння
Конкурс: «Правозастосування та управління у лісовому секторі України. 2017»

Від кураторів: з 2010-го громада Приірпіння захищає свій Біличанський ліс. Щорічно ми публікуємо серії статей активістів громади. Приклад відчайдушної боротьби мешканців селища Коцюбинське, сподіваємось, надихне й інших.

В цьому році Олена Жежера подала на конкурс 11 матеріалів. Публікуємо їх як серію хронологічно.

1. Хто дав дозвіл на будівництво ЖК “Кентербері” в бучанському лісі? (Авторка: Ірина Литвиненко, бучанка).

Кілька днів тому корінні мешканці Бучі зібралися на території новобудови “Кентербері”, що зводиться по вулиці Шевченка 41-б, та 41-в для того, щоб з’ясувати, хто будує, що будує і на яких підставах. Так сталося, що одного дня ці люди вийшли зі своїх дворів й побачили височезний паркан замість невеличкого лісочку поряд з своїми помешканнями.

Це не могло не обурювати, адже вони любили й берегли цю зелену зону й раділи з того, що цього клаптика лісу не спіткала зла доля переважної більшості зелених зон у Лісовій Бучі.

Надію на збереження цього лісу ще й надавали гучні обшуки у будинку мера Бучі Анатолія Федорука та оголошення йому підозри й обіцянки прокуратури захистити ще незабудований ліс. Але не сталося як бажалося – після зимової сплячки прокинувся сташний звір бучанських лісів – забудовник і все почалося спочатку.

Забудовник завбачливо огородив будівництво височезним парканом а в дворі будівництва відразу поставив собачу будку й прив’язав великого пса (невідомо чи хтось годує бідну тварину). Читати весть текст за посилання тут.


2. У Бучі рубають ліс – прокуратура відкрила провадження. (Авторка: Ольга Лазоренко, мешканка Бучі).

У вівторок вийшла з дітками на прогулянку, почули гуркіт бензопил. Пішли у напрямку найближчого дитячого майданчику по вулиці Шота Руставеллі. Звертаючи на вулицю Сім’ї Красовських побачили картину: біла автівка, близько 6 чоловіків, повалені дерева, бензопили…

Згадалось, як кілька років тому не було тут цих багатоквартирних будинків, був ліс, яким прогулювалась… Ягоди росли…

Ці будинки по вулиці Шота Руставелі будувала забудовниця Наталя Бойчук, яка мешкає за однією адресою з мером Ірпеня Володимиром Карплюком та фірма “Будрегіонінвест”, яка, за інформацією ЗМІ, належала дружинам мерів Бучі та Ірпеня –  кумам Анатолію Федоруку та Карплюку. Читати весь текст за посиланням тут.

3. Ліс у Бучі продовжують знищувати, незважаючи на Постанову ВСУ. (Авторка: Ірина Литвиненко, бучанка).

Кілька днів тому у Бучі на ділянці, яка входить в межі земель лісового фонду, було знищено сосни та блискавично розпочато будівництво й вже залито фундамент.

Без  сумніву, через  кілька днів вже буде вигнано перший поверх.  Місцеві мешканці викликали поліцію (що для мене особисто дуже втішно, оскільки діяльність наших активістів таки дала  результат і люди по-троху таки починають піднімати голову).

Але поліція Ірпеня відреагувала на забудовників в своєму стилі: на жаль, для них усе, що робить забудовник-законно.Тому, будівництво було розпочато. Будівлі будують потворні – сором для будь-якого населеного пункту, не те що для  колись мальовничої Бучі. Читати весь текст за посиланням тут.

4. Чому 15 га лісу біля Ірпеня знову в комунальній власності? (Авторка: Інна Грищенко – експерт Центру “Ейдос”, мешканка Ірпеня).

15 гектарів легенів Ірпеня влада знову намагається тихо знищити.  Трикутна ділянка соснового лісу одразу на в’їзді до міста, котра належить державному підприємству “Київський лісгосп” і яку  в 2016 році намагалась “віджати” міська рада під забудову, знову під загрозою.

Попри перевірки прокуратурою, вилучення документів  в Ірпінській раді по цій справі, а також після втечі закордон очільника міста Володимира Карплюка,  на кадастровій карті знову числиться інформація про те, що нібито ділянка в комунальній власності. Читати весь текст за посиланням тут.

5. Активісти Бучі вимагають зберегти ліс за рішенням суду. (Авторка: Олена Жежера, журналістка).

У Бучі пройшли громадські слухання з питань, пов’язаних із виконаннямПостанови Верховного Суду України щодо зміни категорії земель, які були незаконно віддані під забудову Бучанською радою у 2002 році.

В організації слухань взяли участь активні представники громади міста Буча – Наталія Ростовцева, Наталія Кухельна, Сергій Василишин, Олена Жежера, Віктор Бархоленко, Олександр Чупровський, Тетяна Єременко, Юрій Примак та депутат Іван Окоєв.

На слухання, які проходии в будинку культури, прийшло з півсотні мешканців Бучі. Читати весь текст за посиланням тут.

6.  Як на сесії в Бучі роздали землю в лісі.

На сесії Бучанської ради, яка відбулася у четвер, депутати проголосували за затвердження виділення земельних ділянок у лісовій зоні Бучі.

Мова йде про 6 ділянок, загальною площею 60 соток, які 19 грудня роздали громадянам із різних регіонів. За інформацією джерел редакції в раді, ці люди виконали традиційну в регіоні роль підставних осіб.

Проти затвердження виступив голова фракції “Свободи” в Бучанській раді Іван Окоєв і закликав міського голову екс-регіонала Анатолія Федорука та депутатів не голосувати за виділення землі в лісі, але його пропозицію депутати інших фракцій не підтримали.

За виділення землі проголосували депутати від партії блоку Петра Порошенка “Солідарність”, окрім Анни Ісламової, “Батьківщина”, Нові обличчя”, “Наш край” та “УКРОП”. Саме ці депутати , за словами депутата Андрія Подкідишева, отримали гроші від продажу цієї землі. Читати весь текст за посиланням тут.

7. Прилипко дерибанить Біличанський ліс з боку Гостомеля. 

У Гостомелі пройшли громадські слухання з питань зонування та корегування Генерального пану Гостомеля. Результатом змін може стати збільшення території Гостомеля за рахунок Національного парку.

Як з’ясувалося, новообрана рада Гостомеля хоче забрати частину Біличанського лісу під забудову, роздавши там 500 ділянок під забудову.

Територія, на яку зазіхає Гостомельська влада, відноситься до нацпарку “Голосіївський”.

Хоча на громадських слухання увагу присутніх ніхто не акцентував на приєднанні лісу, на карті ця територія була чітко виділена й приєднана до Гостомеля.

“Фактично, те чого не зміг зробити Кириченко разом з Пєшим та Євстіфєєвим – хоче зробити Прилипко. Ділянки під забудову в Біличанському лісі біля Канадського селища почали виділяти ще за часів Кириченка, мало того, там активно ведеться будівництво, хоча всі знають, що там нацпарк і дозволів будувати там нема”, – розповіда учасник громадських слухань, екс-депутат гостомельської ради Василь Вознюк. Читати весь текст за посиланням тут.

8. 890 га Бучанської лісової дачі: розкрадання триває… (Авторка: Ірина Литвиненко, бучанка).

Незважаючи на галас, який було здійнято навколо обшуків мера Бучі, на землях державного лісового фонду нічого не змінилось. Захоплення тривають. Незважаючи на загрозу 6 років ув’язнення, очевидно, що цієї загрози ніхто не боїться.

Навіть більше: демонстрація впевненості у безкарності сягає цинізму. Так, 26 серпня було загороджено чергову ділянку з земель державного лісового фонду під забудову у Бучі по вул. Гамалія, 24-а.

Місцеві мешканці, маючи тверде переконання у тому, що це незаконно й варто тільки викликати поліцію, щоб припинити чергову забудову лісу, були гірко розчаровані. Поліція приїхала, але ксерокопії якихось “документів”, які показали робітники патрульним поліції, цілком задовольнили охоронців правопорядку. Читати весь текст за посиланням тут.

9. Забудовники знищують Гостомельський ліс стаханівськими темпами. (Автор: Юрій Єрмолаєв, голова Бучанської міської організації ветеранів АТО).

Кожного тижня по моїй, дякувати Богу ще трохи лісній вулиці в Бучі – Інститутській, стабільно проходить 2 – 3 машини з щойно спиляним живим лісом. Це факт. Нелюдське торжество вбивства Природи, а значить і нас з вами, як її невід’ємної частини, – продовжується.

І повірте мені як людині, що виросла серед цих вікових велетнів сосен та дубів, що непорушною стіною захищали нас все наше життя від вітрів, спеки, холоду, дарували нам свій п’янкий аромат чистого повітря, зачарованість ними, надзвичайно боляче спостерігати за їхніми ще такими свыжими трупами на причепі старої вантажівки.

Кожного такого разу світ навколо меркне, паморочиться в голові, серце болісно стискається в грудях й виникає непереборне бажання утнути щось радикальне. Щоб почули. Щоб прокинулись. Бо сприймати це інакше як регулярні планові похорони для мене стає неможливо.

Санкціоновані зверху похорони Лісу, з моєї та вашої мовчазної згоди. За повної бездіяльності, а ще гірше – зацікавленості та безкарності тих, хто по закону зобов’язаний захищати, зберігати й примножувати. Читати весь текст за посиланням тут.

10. Фірма “Ліс-пром” знищує живі дерева в Бучі та Гостомелі. (Авторка: Ірина Литвиненко, бучанка).

Минулий тиждень відзначився надзвичайними маштабами знищення державного лісового фонду в Бучі та Гостомелі. Незважаючи на обшуки у мерів Бучі та Ірпеня, нищення лісів у Приірпінні набули прискорення та збільшення обсягів. Складається враження, що хтось дуже поспішає.

18 серпня бучанці повідомили до поліції Ірпеня про вирубку живих дерев у скверику біля Петропавлівської церкви в Бучі. Робітники, які здійснювали вирубку, представились працівниками фірми “Ліспром” й розповіли, що начебто вони видаляють сухостійні та аварійні дерева але жодних документів вони не мали. На місці вирубки працювала техніка.

Свіжозрізані колоди відразу завантажувались на причіп від трактора, вантажівки й вивозились у невідомому напрямку. Вимога місцевих мешканців показати хоч якісь дозволи на вирубку дерев у парку змусила робітників комусь телефонувати,  після чого з’явився  молодик на ім’я Сергій Деркач зі словами: “Все нормально, працюємо далі, це активісти”. Читати весь текст за посиланням тут.

11. Прилипко продовжує знищувати Гостомельський ліс. (Автор: Віктор Бархоленко, бучанець).

Історія земельного дерибану та знищення Гостомельського лісу бере позаток з 2000-х років. Саме у 2002-му році, відповідно до Земельного кодексу, земля офіційно отримала статус товару.

У Приірпінні першими почали реалізацію тіньових схем в 2002-му році Бучанська та Ірпінська ради. Вони зразу своїми рішеннями незаконно перевели тисячі гектарів земель лісового фонду до категорії земель житлової та громадської забудови.

Потрібно віддати належне Гостомельській раді, які скромно відщіпували по гектару й більше з 263 га лісу в межах селища.

Як правило, ці корупційні схеми відбувалися в інтересах однієї людини, а більшість юридичних осіб, на яких оформлялися ці гетари, зареєстровані за однією адресою – селище Гостомель, вул. Леніна, 3. Відомо, що саме за цією адресою знаходився офіс Юрія Прилипка.

Зокрема, це  ТОВ “Авто-Бест”, ПМП “Міраж”, ОК “Гостомель-1”, ОК “Гостомель-2”, ЗАТ “Велет”, ПП “Лакі” та інші. Читати весь текст за посиланням тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY