detector.media
18.04.2017 18:08
Канада допоможе ГПУ визначити авторів книги Януковича
Канада допоможе ГПУ визначити авторів книги Януковича
Суд дозволив Генпрокуратурі попросити в Канади підтримки у пошуках справжніх авторів книги Opportunity Ukraine, яку начебто написав Віктор Янукович.

Відповідну ухвалу від 6 квітня 2017 року оприлюднено на сайті держреєстру судових справ.

Як встановило слідство, 18 червня 2011 року між гендиректором видавництва «Новий світ» та колишнім президентом України Віктором Януковичем було укладено договір, згідно з яким останній був зобов’язаний написати відповідну книгу та передати видавництву майнові права на цей твір.

Натомість видавництво мало виплатити Януковичу авторський гонорар у розмірі 32 млн грн. та видати твір накладом 1 млн примірників. З’ясовано, що останнє зобов’язання видавництвом виконано не було. Тим не менше, впродовж періоду з 4 листопада 2011 року до 17 січня 2012 року видавництво під виглядом авторської винагороди перерахувало на банківські рахунки Януковича кошти у розмірі 26 млн 560 тис. 192 грн.

Отримані під час досудового розслідування дані свідчать про те, що фактичне авторство книги належить іншим особам, жодного договору з якими не укладалося. Винагорода ними отримана також не була. Встановлено, що по мірі написання книга окремими частинами надсилалася на певну електронну поштову скриньку, разом із «поясненнями з приводу плагіату».

Послуги з реєстрації та доступу до електронної скриньки, з якої надсилались фрагменти книги, у той період надавалися канадською компанією SHAW Communications Inc. Отже, ця компанія володіє даними про поштові скриньки та ІР-адреси, з яких надходили і на які відправлялися електронні листи, дати та часу їх відправлення і надходження. Ця інформація може допомогти у встановленні особистості справжнього автора твору.

Суд надав дозвіл слідчому ГПУ звернутись із запитом про надання правової допомоги до влади Канади з метою отримання тимчасового доступу до інформації щодо електронної поштової скриньки, якою володіє компанія SHAW Communications Inc.

Зазначимо, що книга, про яку йде мова, була видана австрійським видавництвом «Мандельбаум» у серпні 2011 року.

Нагадаємо, нещодавно начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що інтерв'ю екс-президента України Віктора Януковича як під час подій на Майдані, так і після них, додаються до матеріалів справи, відкритої проти нього.

Фото: allnews.com.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY