detector.media
14.04.2017 19:37
НСТУ відповіла на відмову російського «Первого канала» транслювати «Євробачення-2017»
НСТУ відповіла на відмову російського «Первого канала» транслювати «Євробачення-2017»
Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) заявляє, що відмова «Первого канала» (Росія) від трансляції «Євробачення-2017» доводить, що попри задекларовану повагу до основоположних цінностей «Євробачення», ключовими серед яких є взаємоповага та аполітичність, метою російської сторони від самого початку була не участь у конкурсі, а створення негативної інформаційної атмосфери навколо підготовки та проведення конкурсу в Києві.

Про це йдеться у заяві на сайті НСТУ.

НСТУ нагадує, що як мовник-організатор міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2017», офіційно повідомила Європейську мовну спілку (ЄМС) про заборону Службою безпеки України в’їзду на територію України учасниці від Російської Федерації Юлії Самойловій, яка порушила українське законодавство.

«Поважаючи бажання ЄМС забезпечити участь у пісенному конкурсі представників 43-х країн, підтримуючи традиційний дух Євробачення, українська сторона неодноразово пропонувала Російській Федерації направити в Київ учасника, який не порушував законодавство України. Однак, російська сторона залишила своє рішення незмінним», - йдеться у заяві.

Водночас НСТУ в тісній співпраці з ЄМС продовжує активну підготовку до «Євробачення-2017».

Водночас Європейський мовна спілка офіційно підтвердила, що Росія, за правилами ЄМС, не зможе взяти участь в «Євробаченні-2017» через відмову трансляції конкурсу.

Як зазначає Борис Бахтєєв у своїй статті на «Детекторі медіа» під назвою «Євробачення. Росія. Крапка?», Росія не зможе взяти участь у «Євробаченні» і наступного року:  «Але одним із фундаментальних правил конкурсів "Євробачення" є таке: країна, яка не транслює цьогорічний конкурс, позбувається права брати участь у змаганні наступного року». 

Раніше російський «Первый канал» заявив, що не транслюватиме в цьому році конкурс «Євробачення» через незгоду з рішенням української влади відмовити у в’їзді на територію України російській учасниці конкурсу, співачці Юлії Самойловій.

Нагадаємо, «Первый канал» Росії делегував Юлію Самойлову, яка з дитинства має першу групу інвалідності і пересувається на інвалідному візку, на «Євробачення-2017» у Київ. У 2015 році вона виступала в окупованому Криму, порушивши Закон України.

Відповідно, СБУ заборонила Юлії Самойловій в'їзд на територію України терміном на три роки. 

23 березня гендиректорка ЄМС Інгрід Дельтенре у листі попросила прем’єр-міністра Володимира Гройсмана забезпечити участь в «Євробаченні-2017» представниці Росії Юлії Самойлової нарівні з усіма конкурсантами. Інакше, за її словами, деякі країни можуть відмовитися від участі у цьогорічному конкурсі, а Україна може бути відсторонена у подальшому від «Євробачення». 

3 квітня члени Наглядової ради Суспільного мовлення закликали директорку ЄМС Інгрід Дельтенре та в її особі Європейську мовну спілку поважати суверенітет України, не перетворювати Європейську мовну спілку на інструмент підсилення чужих політичних маніпуляцій і не перешкоджати такими заявами нормальному проведенню конкурсу – як цього року, так і у майбутньому.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Росії не потрібна участь в «Євробаченні», їй потрібна провокація. Він вважає адекватною реакцію української сторони заборонити в'їзд в країну російській представниці на «Євробаченні-2017» Юлії Самойлової.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY