detector.media
14.04.2017 11:00
Батьки журналіста Сущенка отримали від нього лист
Батьки журналіста Сущенка отримали від нього лист
Батьки ув’язненого в Москві журналіста Романа Сущенко отримали в квітні від нього лист, датований 28 січня.

Про це повідомила прес-служба НСЖУ.

«Я живий і здоровий, ви, очевидно, мене бачили по телебаченню на засіданні лефортовського суду… бачили, що я в нормальній фізичній і психічній формі, навіть гуморив із Ромою Цимбалюком (власкор ІА «УНІАН» у Москві, – ред.)… Так що не хвилюйтеся за мене і не займайтеся самоїдством, що не можете мені конкретно допомогти. Моя вам порада: сприймайте, що зі мною сталося, по-філософськи. Не важливо тепер, чиї я тут гріхи спокутую – свої чи чужі – і через яку заразу я тут опинився… Гловне що живий і здоровий, не піддаюся на шантаж, погрози, обіцянки-цяцянки… Головне, що вам, мої дорогі, як і моїй сімʼї, ніколи не буде соромно за те, що зі мною сталося…», - повідомляє в листі батькам журналіст.

Як пише пан Сущенко, фізичного насилля щодо нього не застосовують, а до психологічного він уже «пристосувався».

«Мені дуже допомагає підтримка рідних, журналістів – і українських, і зарубіжних, громадських наших і міжнародних організацій», – написав журналіст..

Пан Сущенко також відзначив підтримку колег з «Укрінформу», НСЖУ та УНІАНу.

У листі журналіст пише, що має змогу замовляти через консула й адвоката те, що йому вкрай потрібно, в основному це література. Жартує, що вже назбиралася ціла бібліотека, яку може залишити на згадку в Лефортово. Але українську газету «Дзеркало тижня», яку йому передплатили, досі жодного разу не отримав.

Як писав «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

15 грудня Московський міський суд відхилив скаргу на арешт журналіста агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, за допомогою якої захист намагався змінити запобіжний захід на домашній арешт. Суд залишив у силі рішення Лефортівського районного суду Москви від 28 листопада 2016 року про продовження утримання українця під вартою до 30 січня 2017 року.

Міністерство закордонних справ України (МЗС) висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням російського суду продовжувати тримати під вартою українського журналіста Романа Сущенка.

25 січня Лефортовський районний суд Москви відмовився приймати лист від Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України (МОУ), в якому заявлено, що Сущенко не є співробітником управління та продовжив арешт незаконно затриманого в РФ журналіста Сущенка ще на три місяці, до 30 квітня 2017 року. Пізніше Слідче управління (СУ) ФСБ долучило до справи журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка документи, запитані і одержані адвокатом Марком Фейгіним від українських відомств.

У березні 2017 року дружина журналіста Анжела Сущенко вперше побувала на побаченні з чоловіком у СІЗО «Лефортово». Фейгін вимагатиме у слідства можливості подальших побачень журналіста з родичами.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY