detector.media
Юрій Луканов
13.04.2017 13:29
Візит Тіллерсона до Росії: Україні не варто розслаблятися

Про погіршення стосунків між Вашингтоном і Москвою напишуть і так, бо це річ очевидна. Я би звернув увагу не деякі моменти, які не в мейнстрімі, але варті уваги ЗМІ.

Ми нібито можемо тішитися, бо США не збирається використовувати Україну як розмінну монету, чого ми боялися після обрання Дональда Трампа президентом. Сирійська криза витіснила Україну із порядку денного, однак Тіллерсон на прес-конференції заявив, що поки Росія не виконає Мінські угоди, доти санкції проти неї не будуть скасовані.

Але українцям не варто розслаблятися. Бо напередодні поїздки до Росії під час зустрічі міністрів закордонних справ великої сімки в Італії Тіллерсон порушував питання, мовляв, чому американські платники податків повинні перейматися Україною, де сепаратисти відкололи шмат території. На це він отримав відповідь, що стабільна Європа є в інтересах американських платників податків.

Отже, нам не варто забувати, що Тіллерсон є кавалером російського ордену «Дружби народів» і тісно співпрацював із Росією, будучи в бізнесі. Так само треба мати на увазі, що і Трамп продовжує вперто уникати критики Путіна.

Треба усвідомлювати, що жорстка політика щодо Росії є не наслідком не стільки зміни світогляду нової американської адміністрації, скільки консенсусу американського політичного класу, коли і республіканці, і демократи вважають Росію чи не найбільшою світовою проблемою. А згадане вище питання від Тіллерсона - маленька деталька, але красномовна: персонально він (ймовірно, і Трамп) залишаються прихильними до Росії особами. Отже, Києву треба бути готовим до того, що у випадку кардинальної зміни обставин вони радо дадуть Москві карт бланш на діяльність в Україні.

Другий цікавий момент. Попри підтримку удару по Сирії країнами великої сімки, і навіть ситуативним другом Путіна президентом Туреччини Ердоганом, у самих Штатах звучить критика цього діяння. Наймолодший сенатор-демократ Кріс Марфі заявляє, щонепослідовність адміністрації  Трампа спонукала Асада до газововї атаки, адже Тіллерсон недавно заявив, що долю Асада має вирішити сирійський народ, чим нібито повернув Асаду впевненість у собі. Так само він закидає Трампові, що росіяни посилили напруження на сході України через відсутність жорсткості у ставленні до Росії. Крім того, ЗМІ ставлять питання, чи є у Трампа план дій по Сирії? Атаку він зненацька провів, але що далі робитиме – поки що не ясно.

Ще один цікавий момент - це те, як помилки в політиці відлунюються через десятиліття. Росія сьогодні посилається на досвід війни в Іраку. Тоді американці звинуватили Саддама Гусейна у виробництві ядерної зброї і почали війну проти його країни. Але ядерної зброї там не знайшли. Тепер росіяни згадують цю історію, і вимагають доказів, що це саме Асад здійснив газову атаку на мирних мешканців, в результаті чого загинули майже 90 осіб.

Вище я сказав, що Трамп досі уникає критики Путіна. Але зміни таки відбулися. Президент США сказав Fox Business Network, що Путін підтримує диявольську особу. Звісно, жодного слова про те,  що Путін сам є диявольською особою, він не промовив. Але на тлі попереднього компліментарного ставлення до Путіна це виглядає як маленький крок уперед. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY