detector.media
11.04.2017 16:30
Журналістка Тетяна Козирєва судиться з «Нафтогазом»
Журналістка Тетяна Козирєва судиться з «Нафтогазом»
Сьогодні, 11 квітня, журналістка видання «Українська правда» Тетяна Козирєва звернулася з позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва з приводу ненадання ПАТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» публічної інформації.

Про це йдеться на сайті «Доступ до правди».

Як повідомляється, журналістка зверталася до компанії з проханням надати копії контрактів НАК Нафтогаз України, укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge. Компанія відповіла, що не є розпорядником цієї інформації.

Як зазначено, у позові журналістка доводить, що запитувана інформація є у розпорядника і підлягає опублікуванню. Пані Козирєва наголошує на тому, що запитувана інформація про контракти компанії стосується розпорядження державним майном та використання бюджетних коштів, а отже, підпадає під дію ст. 6 ч. 5 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», згідно з якою не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження державними грошима і майном.

«Я просила відповідача надати мені інформацію, яка стосується саме володіння, користування чи розпорядження державним майном та використання бюджетних коштів. Адже, відповідно до даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців єдиним засновником ПАТ «Публічне акціонерне товариство «Національна акціонера компанія «Нафтогаз України» і 100% власником підприємства є Кабінет Міністрів України, до сфери управління якого це підприємство, відповідно до відомостей Реєстру, і належить», – зазначено у позові.

На думку пані Козирєвої, те, що законодавець передбачив спеціальні гарантії доступу до такої інформації і заборонив обмежувати доступ до неї, «свідчить про суспільну важливість такої категорії інформації, а оскільки ідеться про суспільно важливу інформацію, то згідно п.4 ч.2 ст.13 Закону України «Про доступ до публічної інформації» НАК «Нафтогаз» вважається розпорядником інформації і зобов’язаний надати її на запит фізичної або юридичної особи».

«Якщо коротко, то фабула до болю знайома із часів Януковича. Пам'ятаєте "Європейський центр сучасної України" (European Centre for a Modern Ukraine)? Організація в Брюсселі, керована німкенею Іною Кірш-Ван де Ватер, оплачувала послуги американських лобістів коштами із "чорної бухгалтерії" ПР. Так от державна компанія НАК "Нафтогаз" замовила послуги американських лобістів ValueBridge через бельгійську компанію CabinetDN. Копії контрактів державна компанія відмовилася надавати "з огляду на комерційний характер". Ну, до зустрічі в суді, пане Коболєв!», – зазначила пані Козирєва. 

Нагадаємо, журналісти сайту «Наші гроші. Львів» подали до суду на Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області з приводу ненадання публічної інформації.

10 квітня 2017 року українські ГО підписали Меморандум для зниження фінансових бар’єрів при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY