detector.media
10.04.2017 12:00
Олексій Ковальчук зняв свою кандидатуру на посаду голови НСЖУ
Олексій Ковальчук зняв свою кандидатуру на посаду голови НСЖУ
Олексій Ковальчук, голова Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів, секретар НСЖУ, зняв свою кандидатуру на посаду голови Спілки.Вибори на посаду голови НСЖУ відбудуться на черговому З’їзді 20 квітня

Про це пан Ковальчук повідомив у відкритому листі до делегатів З’їзду.

«Я  прийняв для себе рішення зняти свою кандидатуру на посаду Голови НСЖУ та зосередитися на подальшій розбудові Дніпропетровської обласної організації», – йдеться у листі пана Ковальчука.

За його словами, центральна та обласні спілки працюють «розмежовано». Пан Ковальчук також зазначив, що «про нинішню ситуацію у Спілці в цілому і, зокрема, її керівництва, дуже гостро говорилося на обласній звітно-виборній конференції».

«В першу чергу, про те, що керівництво Спілки, яке  уже давно охрестили „центральним офісом”, існує саме по собі, а обласні організації – самі по собі. Рішення приймаються кулуарно! Така „практика” і є головним фактором спілчанського розмежування, за яким видно ще один нищівний фактор: це поділ української журналістики на столичну і місцеві варіанти. І це реальність, яку не можна не помічати», – йдеться в його листі.

Він також зазначив, що не відомо, скільки «реальних» членів НСЖУ налічує Національна спілки журналістів України: «Такого загальноукраїнського обліку немає. Хоча на місцях таку роботу виконано, в тому числі, і в нашій обласній організації».

Пан Ковальчук вважає, що спілчани мають працювати в одній команді, починаючи з оновленого Правління НСЖУ і Секретаріату.

«Нам варто усвідоми, що без системної, організованої роботи на Хрещатику, 27-а не може йти мова про відродження авторитету НСЖУ на всеукраїнському рівні», – зазначив він.

В.о. голови НСЖУ Сергій Томіленко у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що «для НСЖУ принциповим питанням є прийняття всіх рішень публічно, в результаті дискусій, які активно проходять на засіданнях Секретаріату або Правління НСЖУ».

«Саме Правління є найвищим керівним органом у Спілці у період між з'їздами, до складу Правління делеговані представники кожної регіональної організації. Тому всі рішення, пріоритети, масштабні проекти реалізуються винятково на виконання рішень Правління, прийнятих більшістю членів. І до сьогодні відсутнє жодне рішення Правління, яке би зробило зауваження щодо будь-яких дій або ініціатив, які реалізовані керівництвом НСЖУ», – сказав він.

За словами пана Томіленка, у центрального офісу Спілки налагоджені зв’язки з обласними осередками.

«У центрального офісу НСЖУ налагоджені тісні зв'язки із регіональними організаціями, але, звичайно, рівень практичної допомоги членам НСЖУ залежить великою мірою від активності голів обласних осередків, від поширення серед них інформації про можливості отримання безкоштовної юридичної допомоги, захисту прав постраждалих журналістів, сприяння реформуванню місцевих газет. Дієвим юридичним захистом користуються журналісти і редактори Запорізької, Кіровоградської, Київської, Вінницької та інших областей. Про велику увагу НСЖУ до актуальних питань підтримки журналістів Дніпропетровщини свідчать неодноразові наші заяви солідарності із колегами, чиї автомобілі було знищено (зокрема, редактора з Кам'янського Сергія Гузя), підтримка редакторів комунальних газет, на яких чинить тиск місцева влада (наприклад, Вікторії Михальченко з "Апостолівських новин" ). На нещодавній моїй зустрічі з Міністром інформації Юрієм Стецем домовлено, що посадовець особисто опікуватиметься питанням реагування на кримінальний тиск – підпали авто і друкарні – на журналістів Дніпропетровщини. Також варто зазначити, що саме офіс Дніпропетровської облорганізації НСЖУ отримав за наполяганням керівництва Спілки технічну допомогу від проекту ЄС-ПРООН. Зокрема, це комп'ютерна техніка та фотоапаратура вартістю до 50 тисяч гривень. Таку допомогу також нам вдалося отримати ще для 11 регіональних організацій», – сказав він.

Як повідомив пан Томіленко, за статистичним звітом, який укладено НСЖУ станом на 1 січня 2017 року, загальна кількість членів Спілки складає 18 832 особи. Зведений електронний облік містить дані про понад 14 000 членів.

 «І дійсно, окремі обласні організації ще не передали свої облікові бази до центрального офісу (насамперед, Київська регіональна Спілка, яка налічує понад 3500 членів). Але оскільки Ревізійна комісія НСЖУ тримає питання обліку на своєму контролі, то некоректно говорити про невідповідність статистичних даних Спілки», – додав він.

Нагадаємо, черговий 14-й з’їзд НСЖУ відбудеться 20 квітня 2017 року.

31 березня стало відомо, що Київська, Харківська, Волинська та Дніпропетровська обласні організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) висунули своїх кандидатів на посаду голови Спілки.

На фото - Олексій Ковальчук

Фото: dnpr.com.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY