detector.media
01.04.2017 18:00
Шкіряк заявляє, що підготовка до блокування російських соцмереж розпочалася
Шкіряк заявляє, що підготовка до блокування російських соцмереж розпочалася
Радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк заявив, що підготовка законодавчих та технічних рішень щодо блокування в Україні російських соціальних мереж «ВКонтакте» і «Однокласники» ведеться.

Про це він сказав в інтерв'ю «Апострофу».

Раніше Зорян Шкіряк заявляв, що ініціює ввести заборону в Україні на російські соціальні мережі «ВКонтакте» та «Одноклассники», бо вони, за його словами, «є основними виробниками антиукраїнського контенту, що розповсюджується в інтернеті».

В інтерв'ю «Апострофу» він підтвердив, що не відступає від своїх позицій.

«Насамперед, я стою на своїх позиціях – "ВКонтакте" і "Однокласники" – це мережі, які повністю контролюються російськими спецслужбами. Я думаю, що я тут Америку не відкрив. Безумовно, в ситуації війни з Російською Федерацією найголовнішим завданням держави має бути захист її інформаційного простору. Вигравати війну можна не тільки в окопах, а й в інформаційному просторі – і це не менш важливо. У гібридної війні, яка розв'язана Путіним проти України, левову частину займає інформаційний терор, який здійснюють російські спецслужби і та агентура, яка працює безпосередньо в Україні, тобто п'ята колона – назвемо її так. Для цього активно використовуються соціальні мережі, в першу чергу "ВКонтакте" і "Однокласники".

За нашими даними, на цей час існує і активно поширюється інформація з більш ніж 2,5 тисяч антиукраїнських груп. Це тільки груп. Безумовно, хтось скаже: там же є і проукраїнські групи. Ймовірно. І "ВКонтакте", і в "Однокласниках" є патріоти України – у цьому жодних сумнівів немає. Але потрібно враховувати кінцевий результат. Безумовно, їх частка значно менше, ніж тих, які активно використовуються для спотворення інформації, вкидання різного роду фейків через ці мережі.

Я мовчу про їх деструктивність: ми неодноразово чули про групи смерті і взагалі про відверто провокаційні дії в інформаційному просторі проти цілісності України. Враховуючи ці факти, я залишаюся прихильником закриття цих мереж», - сказав радник глави МВС.

Зоря Шкіряк відкинув звинувачення, що блокування соцмереж - це удар по свободі слова.

«Насправді, це абсолютна нісенітниця, тому що, шановні друзі, ми закликаємо, наприклад, реєструватися у світових соціальні мережах – Facebook, Twitter, Google, Instagram – де завгодно, тільки не в тих, які підконтрольні Росії. Ми ж знаємо, що там теж не дурні сидять: вони активно працюють в тому числі з контентом соціальних мереж і працюють досить фахово.

У цій ситуації треба розуміти, що для нас важливіше – держава та її захист від інформаційного терору або вільне спілкування, умовно кажучи, зі своїми друзями? Я переконаний, що перше головніше», - сказав він.

Радник Арсена Авакова також повідомив, що робиться в цьому напрямку.

«Я переконаний в тому, що на сьогоднішній день можна відмовитися від них і ухвалити рішення щодо блокування. На законодавчому рівні з урахуванням того, як це зробити технічно, таке розуміння є. Відразу кажу: це непросто. Власне, як і оформлення законодавчої ініціативи. Але я переконаний, що це обов'язково в тому чи іншому вигляді буде.

Така робота здійснюється, ми зараз тісно співпрацюємо у тому числі з Адміністрацією президента (я, наприклад, дякую Дмитру Шимківу за розуміння в цьому питанні) і зі Службою безпеки України. Усе-таки треба враховувати, що через ці соцмережі відбувається розгойдування внутрішньої ситуації в Україні», - заявив Зорян Шкіряк.

Водночас він переконаний, що, як тільки буде розуміння з приводу законодавчого оформлення, воно повинно стосуватися не тільки соціальних мереж «ВКонтакте» і «Однокласники». Радник глави МВС заявив, що очікує в поточному році прийняття рішень щодо блокування в інтернеті сайтів російських новинних видань і телеканалів.

Нагадаємо, міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що виступає проти закриття доступу громадян до деяких соціальних мереж, але вважає за потрібне мати певний регуляторний орган щодо доступу до певних сайтів в інтернеті.

У свою чергу глава Департаменту кіберполіції Нацполіції України Сергій Демедюк заявив, що з блокуванням російських соціальних мереж «ВКонтакте» та «Одноклассников» можуть виникнути проблеми через відсутність в Україні відповідного законодавства.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY