detector.media
24.03.2017 16:05
У Вінниці аналітики визнали місцеві ЗМІ надто залежними від власників
У Вінниці аналітики визнали місцеві ЗМІ надто залежними від власників
За результатами опитування громадської організації «Подільська агенція регіонального розвитку», у Вінницькій області простежується низька оцінка стану ЗМІ. Найбільшою проблемою експерти відзначили залежність від власників місцевих ЗМІ, які «не є самоокупним бізнесом, а виконують роль рупора для органу влади чи приватного власника».

Про це повідомив аналітик ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Вадим Жигадло під час презентації результатів «Індексу демократичного розвитку областей України – 2016», опитування експертів, яке проводилось по всій Україні, пише ІМІ.

Зокрема, порівняно низьку підсумкову оцінку, на думку опитаних місцевих експертів, отримав блок «Стан ЗМІ» – 2,90 (з 5 можливих), за яким Вінницька область посідає 17-18 місце (середнє – 3,04, найкращий показник – 4,10, найгірший – 2,20).

До проблем також віднесли вплив власників на редакційну політику та порівняно невисокий професійний рівень журналістів, що спричиняє падіння якості та кількості авторських матеріалів.

Як повідомляв ІМІ, у 50% матеріалів регіональних газет джерелами інформації є прес-релізи, офіційні особи та сайти офіційних структур, а для інтернет-видань цей показник сягає 58%. До позитивів відносяться намагання дотримання журналістських стандартів та відносна збалансованість матеріалів, а також широкий спектр ЗМІ в області.

Під час опитування експерти вказували на потребу переходу обласних та районних ЗМІ на принцип самоокупності для зменшення їх залежності від власників, або, як альтернативу, – створення ЗМІ громадських організацій.

Фото: Status Quo

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY