detector.media
23.03.2017 14:50
Комітет свободи слова запропонував доопрацювати проект щодо розміщення соціальної реклами про героїв АТО
Комітет свободи слова запропонував доопрацювати проект щодо розміщення соціальної реклами про героїв АТО
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики 22 березня 2017 року на черговому засіданні порекомендував авторам відкликати проект і зареєструвати повторно після того, як будуть внесені необхідні правки.

Комітет свободи слова не підтримав проект № 6135 «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо врегулювання розміщення соціальної реклами), внесений народними депутатами Оксаною Корчинською, Ігорем Мосійчуком, Світланою Заліщук та іншими.

Доповідач з цього питання Оксана Корчинська представила членам Комітету проект і наголосила на його необхідності саме в той період, коли в Україні триває АТО. Зокрема автори пропонують ч.4 ст.12 закону викласти в наступній редакції: «4. Засоби масової інформації - розповсюджувачі реклами, діяльність яких повністю або частково фінансується з державного або місцевих бюджетів, зобов'язані розміщувати соціальну рекламу державних органів та органів місцевого самоврядування, громадських організацій безкоштовно в обсязі не менше 5 відсотків ефірного часу, відведеного для реклами. Розповсюджувачі зовнішньої реклами, незалежно від форм власності, зобов'язані розміщувати соціальну рекламу державних органів та органів місцевого самоврядування, громадських організацій безкоштовно в обсязі не менше 2 відсотків площі, відведеної для зовнішньої реклами, виключно для розміщення фотографічних зображень учасників бойових дій, осіб, що отримали звання Герой України, Ордени України чи Медалі України, волонтерів та загиблих учасників антитерористичної операції».

За словами Оксани Корчинської, метою проекту є збільшення частки соціальної реклами та закріплення обов’язку її безоплатного розміщення розповсюджувачами зовнішньої реклами, незалежно від форм їх власності.

«Сьогодні тисячі героїв добровольців та солдат української армії обороняють нашу країну в зоні АТО. Вони ризикують своїм життям заради цілісності України та миру в наших домівках та сім'ях. На жаль, деякі з них не повертаються живими. Наш обов’язок підтримувати сім’ї загиблих героїв не тільки матеріально, але й морально. Демонструвати, що пам'ять про них, про їх подвиги та безцінну жертву вагою в життя – не забута. Розміщення зображень загиблих воїнів АТО в тих населених пунктах, звідки вони родом чи проживали – це найменше, чим можуть виявити свою повагу державні органи та органи місцевого самоврядування», – сказала вона.

Автор проекту додала, що цей законопроект покликаний надати державним органам, органам місцевого самоврядування та громадським організаціям можливість безоплатно використовувати рекламні площі зовнішньої реклами всіх, без виключення, розповсюджувачів зовнішньої реклами з метою розміщення соціальної реклами, а зокрема, зображень про загиблих воїнів АТО, учасників бойових дій тощо.

Члени Комітету свободи слова загалом підтримали ідею законопроекту, але наголосили на тому, що норми виписані неякісно. Народні депутати запропонували, щоб Міністерство інформаційної політики взяло до уваги пропозиції авторів проекту і вже почали працювати над збільшенням соціальної реклами, яка б демонструвала повагу до пам’яті героїв. Водночас вони порекомендували авторам проекту його відкликати, і спільно з ними якісно виписати зміни до закону «Про рекламу». Крім того, секретар Комітету Олена Кондратюк запропонувала підготувати спеціальну постанову про те, щоб зобов’язати Міністерство інформаційної політики робити свою роботу по інформуванню, забезпеченню відповідних наказів щодо відзначення всіх захисників АТО тощо.

Держсекретар МІПу Артем Біденко повідомив народним депутатам, що цього року у Міністерства вже є бюджет на ці цілі, і найближчим часом будуть оголошені тендери саме на друк і розміщення реклами в тому числі на цю тематику.

«Ми будемо вдячні, якщо нам будуть надсилатися сюжети, фотографії воїнів АТО з дозволами на розміщення, і ми протягом року будемо розміщувати цю рекламу. Крім того ми звертаємося до місцевих адміністрацій для того, щоб вони надавали місця під соціальну рекламу», – сказав він.

За його словами, в закон «Про рекламу» треба вносити більш глобальні зміни, бо цей закон взагалі ніяк не фіксує 5% на соціальну рекламу, а це прописано лише в підзаконних актах. Член Комітету свободи слова Олександр Абдуллін звернув увагу на те, що можуть також виникати питання щодо членства в політичних партіях воїнів АТО, які братимуть участь у соціальній рекламі.

Члени комітету свободи слова порадили авторам проект швидко його доопрацювати разом з представниками Комітету та МІПу і знову зареєструвати.

Нагадаємо, що раніше в Інституті журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка відбулася презентація першого в Україні навчального посібника, присвяченого соціальній рекламі.

Фото: Facebook / Полк «Азов»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY