detector.media
20.03.2017 15:30
У Криму перенесли розгляд справи журналіста Миколи Семени за клопотанням захисту
У Криму перенесли розгляд справи журналіста Миколи Семени за клопотанням захисту
Сьогодні, 20 березня, у підконтрольному Кремлю Залізничному райсуді Сімферополя перенесли розгляд справи кримського журналіста, автора «Радiо Свобода» Миколи Семени у зв'язку з клопотанням захисту про забезпечення доступності та гласності судового процесу.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Як зазначено, адвокат Олександр Попков звернувся до суду з проханням забезпечити більш просторий зал засідання у зв'язку з тим, що не всі журналісти змогли потрапити на розгляд справи.

Також він зазначив, що йому і його колезі адвокату Емілю Курбедінову не створені робочі умови – за його словами, «недостатньо місця, щоб розкласти папери, а у підсудного взагалі немає столу, щоб працювати зі своїми документами».

Як пише «Радіо Свобода», прокурор Урдинська «різко заперечувала проти заявленого клопотання, угледівши в цьому «капризи адвокатів» і «образу суду». Також вона висловилася з приводу того, що «наступного разу захист вимагатиме каву в ліжко».

На думку адвоката Еміля Курбедінова, маленький зал для засідання був обраний не випадково, за його словами, це «поширена практика для резонансних політичних справ в Криму».

«Суддя Надія Шкільна заявила спочатку, що зал обраний у зв'язку з клопотанням про забезпечення аудіозапису процесу, і для того, щоб переносити обладнання в більш просторий зал, буде потрібно багато часу, і іншим разом обов'язково буде вибрано більш відповідне приміщення. Але оскільки свою думку вона висловила до того, як вислухала сторони щодо даного клопотання, то в подальшому вже не змогла його відхилити з цих підстав»,– пише «Радіо Свобода».

В результаті вона прийняла рішення перенести розгляд справи на 3 квітня на 14 годину.

Як писав «Детектор медіа», у квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловлювала Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, а також Міністерство закордонних справ України, яке вимагає припинити переслідування пана Семени.

20 січня в окупованому Росією Криму журналісту Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про «сепаратизм». Згідно нього, кримський журналіст «підготував статтю під назвою «Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму», в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Росії».

Адвокат журналіста Еміль Курбедінов заявив, що здійснена ФСБ експертиза абсолютно необ'єктивна і не відповідає дійсності.

26 січня в Бахчисараї (Крим) співробітники ФСБ затримали адвоката кримського журналіста Миколи Семени Еміля Курбедінова. Пізніше в його будинку та офісі пройшли обшуки. Залізничний районний суд Сімферополя в окупованому Росією Криму обрав запобіжний захід Емілю Курбедінову. Адвокат був заарештований на 10 діб. Згодом його відпустили. Курбедінов продовжує захищати журналіста.

На фото - Микола Семена

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY