detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
20.03.2017 13:09
Кілька тез до дискусії про «Промінь»

Мене здивувало, як топ-менеджер Суспільного мовника замість того, щоб намагатися отримати 16 частот ФМ-діапазону на останньому конкурсі Нацради, аргументує відмову Суспільного від участі в конкурсі тим, що тут і концепція не та, і частоти не такі, як треба.

Аргументи заступника генерального директора НТКУ з координації діяльності філій Михайла Шматова:

1. Концепція частот, виставлених на конкурс, – музичне радіо. «Промінь» не є музичною радіостанцією. Згідно із законом про суспільне мовлення у нас серед трьох радіоканалів немає музичного радіо.

2. Частоти, виставлені на конкурс, є малопотужними. І для суспільного мовника це нецікаво і неправильно. Обслуговування великої кількості малопотужних передавачів – дороге задоволення.

3. Ми подали заявку в Нацраду для прорахунку частот для другої та третьої програми радіо на передавачах не менше 5 кВт.

У мене виникли зустрічні аргументи у відповідь пану Шматову:

1. Таке пояснення досить дивне, адже, наприклад, формат радіо «Країна ФМ», яке перемогло в цьому конкурсі, в його чинних ліцензіях описаний як «розважально-інформаційний». У них є розважальні, інформаційно-аналітичні та публіцистичні, культурно-мистецькі, дитячі, науково-просвітницькі програми. І це не спинило радіостанцію від участі в конкурсі. Взагалі опис формату і жанрового розподілу програм – річ досить умовна. Адже під «розважальними программами» можуть матися на увазі й музичні радіошоу.

Закон про суспільне мовлення передбачає створення молодіжного загальнонаціонального радіоканалу. Під концепцію молодіжного радіоканалу цілком вписується музична радіостанція, точніше музично-розмовна, якою зараз є «Промінь». Конкурс вимагав, щоб усі пісні в ефірі були українською мовою, і всі програми – українською мовою. І щоб в ефірі переважали музичні програми (а не інформаційні, скажімо).

2. На конкурс виставлені не малопотужні частоти. Малопотужні – це потужністю до 100 Вт (а в розумінні Нацради – навіть не більше 10 Вт). На конкурс було виставлено частоти з потужністю 100, 250 і 500 Вт у районних центрах і 250 і 500 Вт в обласних центрах. Це для ФМ-діапазону нормальна потужність для покриття міста. Так, не півобласті, але цілого великого міста.

У «Променя» є тільки одна ФМ-частота – в Гадячі Полтавської області. Й от там якраз передавач малопотужний – усього 30 Вт. 16 ФМ-частот в 11 областях були б для «Променя» чудовим стартом для подальшої розбудови мережі.

У Першого каналу «Українського радіо» УР-1 дійсно є передавачі з більшою потужністю в обласних центрах – по 1 кВт, і навіть по 5 кВт (у Києві, Житомирі, Херсоні, Василівці та Чонгарі Херсонської області), але така потужність ФМ-передавачів – це радше виняток з правил, тому що ФМ-діапазон у великих містах переповнений. І там неможливо розвернутися з потужним передавачем.

Наприклад, у Харкові навіть у Першого каналу «Українського радіо» немає частоти, бо там не було вільного ресурсу, коли ліцензувався УР-1. А зараз на цьому конкурсі пропонувалася частота в Харкові, яку прорахував УДЦР, – і Суспільний мовник міг би зайти в Харків, хоча б із Другим каналом, а не Першим.

3. Я на 99% упевнена, що УДЦР не знайде для «Променя» чи «Культури» вільних частот потужністю по 5 кВт – це утопія. Про це неодноразово говорили і члени Нацради, і УДЦР говорить. Навіть на останньому засіданні Нацради 16 березня пролунала інформація, що за попередніми даними УДЦР на запит Нацради про прорахунок частот для «Променя» та «Культури» – частот уже немає в ФМ-діапазоні. Теоретично вони можуть з'явитися після вимкнення аналогового телебачення в першому-другому метровому діапазонах. Але їх ще треба буде скоординувати із сусідами. А зараз координація проходить дуже складно – наприклад, як я чула, Росія взагалі не координує нам частоти.

P.S. Та найбільш прикрим у ситуації з неучастю «Променя» в конкурсі є те, що таке рішення приймалося кулуарно і про відмову від подання заявки на ФМ-частоти ніяк не поінформували колектив радіостанції. До речі, у «Променя» пару років тому забрали ФМ-частоти (наприклад, 105 МГц у Києві) на користь Першого каналу «Українського радіо» і тепер його колектив працює для вузького кола поціновувачів, які готові ловити його сигнал з УКХ-діапазону чи в інтернеті. Цікаво, чим завершаться завтрашні збори колективу «Променя».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY