detector.media
17.03.2017 18:49
США в ОБСЄ закликали Росію відмовитися від звинувачень кримського журналіста Миколи Семени та українських політв’язнів
США в ОБСЄ закликали Росію відмовитися від звинувачень кримського журналіста Миколи Семени та українських політв’язнів
Делегація США в ОБСЄ висловила стурбованість, що російська окупаційна влада у Криму затримала правозахисників-активістів, та закликала звільнити всіх тих, хто розкриває правду про окупацію українського півострова.

Про це йдеться в офіційній заяві американської делегації в ОБСЄ, повідомляє «Укрінформ».

«Ми стурбовані тим, що цього тижня російська влада затримала правозахисників, у тому числі Ольгу Скрипник і Володимира Чекригіна, які представляють Crimean Human Rights Group, а також представника секретаріату уповноваженого з прав людини України, коли вони проводили моніторинг контрольно-пропускного пункту на адміністративній межі з Кримом», - наголосили в американській місії. 

Як зазначається у зверненні, активісти були затримані у буферній зоні між українським і російським контрольно-пропускними пунктами, а не намагалися проникнути на територію окупованого Росією Криму.

«Таке переслідування неприйнятне. Попри те, що вони були швидко звільнені, їх затримання є ще однією ознакою необгрунтованих зусиль Росії щодо тиску на тих, хто наважується розкрити правду про окупацію РФ Криму», - зауважила американська сторона.

Ще одним прикладом політично вмотивованого переслідування у заяві названо «запланований суд над журналістом Миколою Семеною». У цьому зв'язку США закликали російську владу «відмовитися від сфабрикованих звинувачень проти пана Семени та звільнити його, а також усіх інших українців, що утримуються в Росії з політичних причин». 

Як писав «Детектор медіа», у квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловлювала Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, а також Міністерство закордонних справ України, яке вимагає припинити переслідування пана Семени.

20 січня в окупованому Росією Криму журналісту Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про «сепаратизм». Згідно нього, кримський журналіст «підготував статтю під назвою «Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму», в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Росії».

Адвокат журналіста Еміль Курбедінов заявив, що здійснена ФСБ експертиза абсолютно необ'єктивна і не відповідає дійсності.

26 січня в Бахчисараї (Крим) співробітники ФСБ затримали адвоката кримського журналіста Миколи Семени Еміля Курбедінова. Пізніше в його будинку та офісі пройшли обшуки. Залізничний районний суд Сімферополя в окупованому Росією Криму обрав запобіжний захід Емілю Курбедінову. Адвокат був заарештований на 10 діб.

На фото - Микола Семена

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY