detector.media
06.03.2017 18:01
В українського омбудсмена заявляють, що адвокат Миколи Семени передав звернення суду в Гаазі у справі Україна проти Росії
В українського омбудсмена заявляють, що адвокат Миколи Семени передав звернення суду в Гаазі у справі Україна проти Росії
Керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Богдан Крикливенко повідомив, що 6 березня кримський адвокат Еміль Курбедінов, який також захищає переслідуваного у Криму журналіста Миколу Семену, передав до Міжнародного суду ООН в Гаазі своє звернення про переслідування кримських татар і українців у анексованому Росією Криму.

Про це Богдан Крикливенко написав у своєму Facebook.

Він нагадав, що 6 березня у Міжнародному суді ООН у Гаазі (Нідерланди) розпочалися публічні слухання справи Україна проти Росії в частині розгляду запиту України про тимчасові заходи, яких зобов'язана вжити Росія.

«Окремо хочу сказати про Emil Kurbedinov, який сьогодні передав своє звернення до Суду ООН про переслідування кримських татар і українців в Криму, з чим він бореться щодня», - написав Богдан Крикливенко.

Як нагадують «Крим.Реалії», Україна просить Міжнародний суд про тимчасові заходи на час розгляду справи. Серед таких заходів – домогтися від Росії негайно припинити матеріальну та іншу підтримку «груп, що вдаються до актів тероризму проти цивільних в Україні», і чинити тиск на такі групи, щоб вони надалі не робили таких актів, а також утриматися від дискримінації в Криму, зокрема, зупинити дію заборони Меджлісу кримськотатарського народу і його діяльності та розслідувати зникнення кримських татар.

Україна також вимагає компенсації за порушення Росією міжнародних договорів, зазначила під час виступу в Міжнародному суді в Гаазі заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль. Вона підкреслила, що Росія «безперервно порушує міжнародне право і права людини».

Як писав «Детектор медіа», у квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловлювала Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, а також Міністерство закордонних справ України, яке вимагає припинити переслідування пана Семени.

20 січня в окупованому Росією Криму журналісту Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про «сепаратизм». Згідно нього, кримський журналіст «підготував статтю під назвою «Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму», в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Росії».

Адвокат журналіста Еміль Курбедінов заявив, що здійснена ФСБ експертиза абсолютно необ'єктивна і не відповідає дійсності.

26 січня в Бахчисараї (Крим) співробітники ФСБ затримали адвоката кримського журналіста Миколи Семени Еміля Курбедінова. Пізніше в його будинку та офісі пройшли обшуки. Залізничний районний суд Сімферополя в окупованому Росією Криму обрав запобіжний захід Емілю Курбедінову. Адвокат був заарештований на 10 діб.

На фото - Богдан Крикливенко

Фото: Facebook Богдана Крикливенка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY