detector.media
02.03.2017 17:46
«Укрпошта» планує удвічі підвищити тариф за оформлення передплати на пресу – НСЖУ
«Укрпошта» планує удвічі підвищити тариф за оформлення передплати на пресу – НСЖУ
Державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта» планує підняти розмір тарифів не тільки на доставку передплачених газет і журналів, але й різко збільшити тариф за оформлення (приймання) передплати преси поштою. Таке зростання тарифів має знайти своє відображення у відповідному наказі Міністерства інфраструктури України.

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

В НСЖУ посилаються на проект наказу «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою», який учора, 1 березня, було надано окремим видавцям керівництвом «Укрпошти».

Як заявляє Спілка, у разі збільшення тарифів на оформлення квитанції поштарями передплата на періодику має зрости ще більше, ніж уже анонсувало керівництво поштового оператора.

«Досі йшлося про підвищення тарифів на 53,8% для регіональних і на 65,5% для загальнодержавних видань. Але як тоді назвати підвищення на 215% за приймання передплати, тобто на зname="_GoBack">а оформлення передплатної квитанції? По кому це вдарить найболючіше? По місцевих газетах і їхніх читачах. Бо крім збільшених тарифів на доставку  пенсіонерам – а саме вони ще мають практику передплачувати газети на півроку чи рік, треба віддати 8 грн. 60 коп. тільки за квитанцію. Міністр Омелян має чесно визнати: блокування коштів українських газет, безапеляційне підвищення тарифів, відсутність партнерських стосунків із видавцями – це справжні стандарти підпорядкованого йому менеджменту "Укрпошти"», – наголосив в.о. голови НСЖУ Сергій Томіленко.

Нагадаємо, 20 січня НСЖУ надіслала до генерального директора «Укрпошти» Ігоря Смілянського вимогу розблокувати розрахунки з редакціями. Також спілка зробила запит до «Укрпошти» щодо результатів передплати на 2017 рік на національні та місцеві видання і запропонувала відмовитись від 40-відсоткового підняття тарифів на доставку періодики, розглянути варіант перегляду поштових тарифів на індекс інфляції.

Державне підприємство «Укрпошта» не перераховує належні кошти видавцям преси за проведену передплату на 2017 рік. За інформацією, наданою Спілці дирекцією ДП «Укрпошта», станом на 8 лютого заборгованість перед редакціями газет складає 265 млн. грн.. або 46% від загального обсягу передплати.

16 лютого стало відомо, що «Укрпошта» має намір погасити заборгованість перед редакціями друкованих видань щодо передплати до кінця березня - першого тижня квітня поточного року.

Водночас генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський наголосив, що планує переукласти контракти з видавництвами української періодики з урахуванням ризиків як для «Укрпошти», так і для передплатників газет та журналів. За його словами, зараз підприємство доставляє друковані видання за збитковою ціною у 22,6 гривень замість собівартості доставки однієї палети у 39,6 гривень.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян, коментуючи на прохання «Українських новин» питання про заборгованість перед друкованими виданнями, сказав: «Наскільки мені відомо, керівник «Укрпошти» працює над цим… Не 100%, але певне погашення відбудеться».

За його словами, генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський найближчим часом публічно виступить із заявою з цього питання. Міністр додав, що «в переговорному процесі між «Укрпоштою» та виданнями є позитивні зміни».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY