detector.media
02.03.2017 15:47
Нацрада переоформила супутникову ліцензію «112 Україна»
Нацрада переоформила супутникову ліцензію «112 Україна»
2 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення переоформила супутникову ліцензію телеканалу «112 Україна», власником якої є ТОВ «Телерадіокомпанія “112-ТВ”», в частині зміни керівного органу.

Нацрада задовольнила останню заяву компанії, подану в листопаді 2016 року, про зміну керівника та виконавчого органу з одноособового на колегіальний: замість директора, яким був Василь Сметана, виконавчим органом стала дирекція у складі генерального директора Єгора Бенкендорфа, його першого заступника Василя Сметани і другого заступника Юрія Будяка.

Попередню заяву ТРК «112-ТВ», подану ще в червні 2016 року, про зміну власників (замість ТОВ «Медіа група 112» і ТОВ «Медіа група 112 центр» стали ТОВ «Аріадна ТВ» і ТОВ «ТВ вибір»), а також директора і складу редакційної ради, Нацрада не розглядала, оскільки має зауваження щодо всієї структури власності групи компаній «112 Україна». Заступниця голови Нацради Уляна Фещук у коментарі «Детектору медіа» наголосила, що ліцензію переоформлено тільки в частині зміни керівника.

Також Нацрада перенесла на наступне засідання заяви про переоформлення ліцензій п’яти інших компаній з групи «112 Україна», які володіють ліцензіями на регіональне цифрове ефірне мовлення (ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «ТВ Вибір» і ТОВ «Лідер ТВ»). Ці компанії хочуть змінити програмні концепції, уніфікувавши їх з програмною концепцією супутникового каналу «112 Україна», та змінити власників і керівників. Але на засідання Нацради 2 березня директори чи повноважні представники цих компаній укотре не з’явилися.

На засідання Нацради 2 березня прийшов генеральний директор каналу «112 Україна» (а саме – ТОВ «Телерадіокомпанія “112-ТВ”») Єгор Бенкендорф, заступниця генерального продюсера Людмила Писанко і перший заступник гендиректора Василь Сметана.

Єгор Бенкендорф підтвердив, що дирекція каналу приймає колегіальні рішення шляхом голосування, але право підпису має лише гендиректор, він же несе відповідальність за компанію. На запитання, навіщо вказувати в ліцензії заступників гендиректора, він відповів: «Це повний склад керівного органу, повна відкритість».

Уляна Фещук зауважила, що Нацрада хоче побачити директорів усіх компаній з групи «112 Україна» і попросила ці компанії не ухилятися від запрошень Нацради на засідання. Єгор Бенкендорф пообіцяв поговорити з колегами і зібрати їх до Нацради. «Проведемо виховну роботу», - додав він на зауваження пані Фещук, що навіть їй особисто не вдалося вручити запрошення компаніям на засідання.

Також пані Фещук нагадала, що компанії з групи «112 Україна», не з’являючись на засідання Нацради, яка відмовляє їм у переоформленні програмних концепцій, щомісяця подають нові заяви, а також щомісяця подають нові позови до суду, оскаржуючи відмови Нацради. «Якби не було питань щодо програмних концепцій – можливо, не було б питань з отриманням запрошень або із судовими позовами», - відповів на це Василь Сметана.

Уляна Фещук запропонувала колегам розглянути заяву ТОВ «Телерадіокомпанія “112-ТВ”» про зміну керівництва, оскільки йдеться про супутникову ліцензію. «А ми до супутникових ліцензій ставимося менш прискіпливо, ніж до ефірних, бо це не обмежений частотний ресурс», - пояснила вона.

Переоформлення ліцензій інших компаній з групи «112 Україна» пані Фещук запропонувала перенести на наступне засідання.

«Що стосується радіочастотного ресурсу – ми досить жорсткі. Чому? Тому що цей ресурс обмежений. Тому що інші регіональні компанії свого часу не отримали ліцензій на регіональне мовлення. А ті компанії (з групи «112 Україна». – ДМ), які звертаються регулярно за переоформленням програмних концепцій, порушують програмну концепцію, передбачену їхніми ліцензіями. Ми просимо вас як керівника групи звернути на це увагу: принаймні робити програми регіонального значення і повернутися до концепції, з якою компанії перемогли на конкурсі. Ваш канал є на супутнику і в кабелі, тому якщо ваші регіональні компанії повернуться до програмної концепції, яка була за конкурсом, мені здається, ви не втратите глядачів», - звернулася пані Фещук до пана Бенкендорфа.

«У вас дуже цікава структура власності. Це як змія, яка кусає свій хвіст. У мене залишаються питання щодо власності і я сподіваюся зустрітися щодо цього питання окремо», - додала заступниця голови Нацради.

Члени Нацради підтримали рішення переоформити супутникову ліцензію «112 Україна» в частині зміни керівництва і перенести розгляд заяв інших компаній з групи «112 Україна» на наступне засідання.

Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко в коментарі «Детектору медіа» повідомив, що Нацрада хоче зустрітися з директорами інших компаній з групи «112 Україна»: «Оскільки компанії неоднозначні у відносинах із Нацрадою, нам би хотілося зустрітися з директорами, поговорити – хто вони, звідки, хто в них кінцевий бенефіціар, наскільки вони з ним знайомі. Адже вони ще й закільцювали свою структуру власності. Зараз хоч якийсь контакт пішов: Єгор нам пообіцяв, що на наступне засідання запросить їх особисто. Тому ми сподіваємося їх побачити».

Нагадаємо, ще влітку 2016 року група з шести компаній, що мовлять з логотипами «112 Україна» і володіють ліцензіями на регіональне цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 та супутникове мовлення, змінили свою структуру власності, директорів і склад частини редакційних рад. Компанії стали належати одна одній, також до структури їх власності додалися ТОВ «Інформаційне агентство “112.юей”» і ТОВ «Інформаційне агентство “112 Україна”». Зі структури власності вибули кіпрські компанії, кінцевим бенефіціарним власником яких себе називав бізнесмен Андрій Подщипков, він також пішов з посади директора двох компаній групи «112 Україна». А зі складу редакційної ради каналу вибула Ольга Зубрицька – сестра пана Подщипкова і дружина колишнього креативного продюсера «112 Україна» Віктора Зубрицького, якого міністр внутрішніх справ Арсен Аваков називав медіакоординатором колишнього глави МВС Віталія Захарченка.

У липні 2016 року Нацрада двічі переносила питання переоформлення ліцензій компаній з групи «112 Україна» в частині зміни власників, директорів і редакційних рад. Причина – відсутність представників компаній на засіданнях Нацради.

У листопаді 2016 року колишній голова правління телеканалу «Інтер» Єгор Бенкендорф розпочав роботу на телеканалі «112 Україна» в якості генерального директора каналу.

Протягом 2015 року Нацрада сім разів відмовляла п’яти компаніям з групи «112 Україна», що володіють регіональними цифровими ліцензіями, у зміні програмних концепцій: 26 березня, 11 червня, 23 липня, 3 вересня, 26 жовтня, 26 листопада і 30 грудня. Протягом 2016 року – 12 разів: 28 січня, 25 лютого, 24 березня, 19 травня, 16 червня, 14 липня, 18 серпня, 15 вересня, 5 жовтня, 3 листопада, 1 грудня і 22 грудня. 24 січня 2017 року компанії отримали двадцяту відмову Нацради.

Відмовляючи в зміні програмних концепцій, Нацрада протягом 2015 року за результатами позапланових перевірок оголосила по три попередження та призначила штрафи цим компаніям за недотримання визначених ліцензіями програмних концепцій. 3 вересня 2015 року Нацрада вирішила звернутися до суду про анулювання ліцензій на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 (регіональне мовлення) ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ».

П’ять ліцензіатів не сплатили штрафів та оскаржують у суді всі рішення Нацради про санкції та про відмови в переоформленні ліцензій. Відповідно, розгляд позову Нацради про анулювання ліцензій заблоковано до моменту вирішення в суді інших справ.

Частина справ за позовами групи компаній «112 Україна» проти Нацради пройшли вже апеляційну інстанцію. Нацрада виграла кілька апеляцій.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY