detector.media
01.03.2017 18:18
У редакціях комунальних друкованих ЗМІ очікують скорочень у процесі реформування
У редакціях комунальних друкованих ЗМІ  очікують скорочень у процесі реформування
Редактори комунальних друкованих видань, які взяли участь у семінарі «Роздержавлення: вчимося на досвіді пілотних редакцій» 1 березня в Національній спілці журналістів України (НСЖУ), заявили про такі головні проблеми редакцій у процесі реформування: як витримати конкуренцію з приватними ЗМІ, як взаємодіяти з місцевою владою та новоствореними територіальними громадами, як в умовах необхідної економії зберегти трудовий колектив.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби НСЖУ.

Головний редактор газети «Подільська зоря» (Вінницький район Вінницької області) Федір Безнар не приховує, що  має сумніви щодо процесу реформування.

«У Вінниці дуже велика конкуренція – це і незалежні газети, і телебачення, і радіо. Як нам в цих умовах вижити, невідомо. Звісно, будемо намагатися, укладати угоди з територіальними громадами. Але не всі хочуть, дехто вже підпільно створює свої газети», – звертає увагу Федір Безнар.

Микола Петричук, заступник головного редактора газети «Галичина» (Івано-Франківщина), висловив думку, що газета може вижити за рахунок реклами і передплати, але потрібно економити і чітко рахувати витрати. Відтак виникає питання про скорочення у трудовому колективі.

«Ми вже і так пережили два скорочення. Але ось знову – в газеті працюють люди, яким залишилося по два-три роки до пенсії. Наприклад, де знайде роботу коректор у передпенсійному віці. Скорочення – економічно необхідне, але це якось не по-людськи… В той же час, як ефективно працювати, якщо, наприклад, у радянській газеті «Прикарпатська правда» було три журналісти у відділі промисловості, три журналісти у відділі сільського господарства і два журналісти у відділі рад, а зараз всі ці теми веде одна людина, – зазначив пан Микола Петричук.

Головний редактор газети «Голос відродження» (Бродівський район, Львівська область) Надія Забокрицька зазначає, що спершу була категорично проти роздержавлення, але зараз визнає, що з владою дедалі важче працювати.

«Депутати хочуть безкоштовно висвітлювати діяльність на сторінках газети, але надають матеріали з наклепами проти своїх конкурентів. Тому, звісно, для газети краще бути незалежною від їхнього впливу. Водночас, я побоююсь того, чи зможемо ми вижити фінансово, чи зможемо ми укласти угоди на висвітлення…», - сказала вона.

Надія Забокрицька заявила, що зараз дуже помітні намагання з боку політичних сил, організацій підпорядкувати собі газету.

Редактор «Печенізького краю» (Харківська область) Тетяна Сиром’ятникова зазначає, що районні комунальні газети – одні з небагатьох, що виходять українською мовою і пишуть про життя району та його людей, а не лише в інтересах тих чи інших політичних сил.

Раніше співголова Ради «Реанімаційного Пакету Реформ» Тарас Шевченко назвав 2017 рік роком важливих змін у сфері медіа, але водночас, за його словами, без державної підтримки реформовані газети можуть масово збанкрутувати.

Нагадаємо, 26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності 1 січня 2016 року.

НСЖУ нагадує, що для редакцій комунальних ЗМІ діє юридична «гаряча лінія». Залишити запит на консультацію можна на сайті Спілки або за посиланням.

На фото - під час семінару

Фото: НСЖУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY