detector.media
01.03.2017 18:00
На семінарі НСЖУ повідомили про зміни до законодавства, які знімуть бар’єри у реформуванні друкованих ЗМІ
На семінарі НСЖУ повідомили про зміни до законодавства, які знімуть бар’єри у реформуванні друкованих ЗМІ
Під час семінару «Роздержавлення: вчимося на досвіді пілотних редакцій» 1 березня в Національній спілці журналістів України (НСЖУ), в якому взяли участь представники Мін’юсту і Держкомтелерадіо, медіаюристка Людмила Панкратова звернула увагу на те, що Закон про реформування вступає в конфлікт із Законом про місцеве самоврядування.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби НСЖУ.

Як заявив в.о. голови НСЖУ Сергій Томіленко, зараз виникає дуже багато конфліктних питань в процесі роздержавлення, а саме – випадків перешкоджання з боку органів влади.

«Кожного дня надходять дзвінки і листи і ми просимо колег-юристів захищати редакторів і трудові колективи. Наприклад, найгарячішою є Запорізька область, де відразу п’ять конфліктів, пов’язаних зі звільненням редакторів, з бойкотом реформування. Я нещодавно зустрічався з губернатором області Костянтином Брилем і закликав його провести нараду з керівниками тих районів, де виникають конфлікти.

Водночас, намагаємося впливати через органи влади, по політичній лінії керівників партій. Але часто приходять просто абсурдні відповіді.  І при тому, що у нас реформування недосконале через недоопрацювання самого Закону, то воно ще й ускладнюється політизацією і перешкоджанням з боку влади», - сказав він.

На фото: Людмила Панкратова і Сергій Томіленко

За словами медіаюристки Людмили Панкратової, норми Законом про місцеве самоврядування передбачають право місцевої влади проводити керівництво комунальними підприємствами – зокрема, звільняти чи призначати редакторів.

Перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак також визнав, що однією з проблем на шляху до успішної реформи є свавілля органів місцевого самоврядування.

«Цю ситуацію треба врегулювати на законодавчому рівні. Тому зараз ми напрацьовуємо зміни до чинного Закону, які б передбачали, що з’являться правові важелі впливу на тих керівників місцевих органів влади, які до такого свавілля вдаються.

Позиція Держкомтелерадіо однозначна – ми ніколи не будемо на боці органів місцевої влади чи державної влади, які створюють бар’єри газетам. Ми будемо на боці ЗМІ і журналістів, Спілки журналістів, які реалізують ці реформи і допомагатимемо всіма можливими засобами», – сказав Богдан Червак.

Водночас він зауважив: зважаючи на те, що в першому етапі реформування взяло участь в кілька разів більше газет, ніж очікувалося, можна говорити про те, що реформа таки запізнилася. Зараз, відповідно до зведеної статистики Держкомтелерадіо, в Україні 647 комунальних і державних ЗМІ.

Також редактори порушили питання щодо того, з ким із влади на місцях їм комунікувати, оскільки немає відповідних фахівців у відділах чи департаментах обласних адміністрацій. Богдан Червак запевнив, що такі обов’язки буде покладено на заступників голів облдержадміністрацій з гуманітарних питань.

Семінар «Роздержавлення: вчимося на досвіді пілотних редакцій» є ініціативою робочої групи НСЖУ з питань реформування, яку очолює секретар Спілки Костянтин Григоренко. Участь беруть по одному представнику з кожного регіону України.

Сергій Томіленко, зауважив, що мета семінару – дати методичні рекомендації тим редакціям, які зараз тільки-но розпочинають процес роздержавлення. Юридичні рекомендації редакціям надавала медіаюристка Людмила Панкратова, а реєстраційні питання роз’яснювали фахівці Міністерства юстиції.

Раніше Міністерство юстиції України ухвалило рішення делегувати до складу робочої групи Національної спілки журналістів України (НСЖУ) з питань реформування комунальних газет трьох своїх фахівців.

Як писав «Детектор медіа», нещодавно НСЖУ було досягнуто домовленостей про розробку Мінюстом першої рекомендації для реєстраторів щодо процедури перетворення комунальних редакцій у підприємства, засновані трудовими колективами.

У Міністерстві юстиції України звернулись до редакторів комунальних ЗМІ, які беруть участь у роздержавленні, з проханням не зволікати з перееєстрацією та роз’яснили ситуацію щодо старих свідоцтв. 

Свідоцтва про реєстрацію комунальних друкованих ЗМІ, які є учасниками пілотного етапу реформування і які не встигли перереєструватися до кінця 2016 року, не будуть анульовані.

НСЖУ нагадує, що для редакцій комунальних ЗМІ діє юридична «гаряча лінія». Залишити запит на консультацію можна на сайті Спілки або за посиланням.

26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко  підписав  Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності 1 січня 2016 року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY