detector.media
Ольга Жук
24.02.2017 19:22
Останні приготування до фіналу нацвідбору «Євробачення-2017»: репортаж із репетиції
Останні приготування до фіналу нацвідбору «Євробачення-2017»: репортаж із репетиції
Під час півфіналу, коли сидиш у залі, а над тобою літають камери, з різних боків дзижчить техніка, вся команда працює як стрілки у годиннику, мимоволі виникає сотня «Чому?», «Як це працює?», «Хто ці всі люди і що вони роблять?». «Детектор медіа» 23 лютого побував на репетиції фіналу національного відбору «Євробачення-2017» і розпитав про все команду СТБ

Телеглядачі з задоволенням, а може, з нотками критики дивляться по «UA: Першому», СТБ чи на сайтах і в соціальних мережах національний відбір учасника від України на «Євробачення-2017», при тому навіть не уявляють, скільки людей працює над кожним номером півфіналіста, скільки зусиль докладають організатори та й сам артист, щоб три хвилини на сцені стали святом для всіх.

25 лютого у Палаці культури КПІ відбудеться фінал національного відбору, якому передували три півфінали – 4, 11 і 18 лютого. Щоб телеглядачі побачили красиву картинку, глядачі в залі були в захваті від можливості бути причетними до прямого ефіру, артисти отримали задоволення від своїх виступів, команда СТБ, яка організовує національний відбір на «Євробачення-2017», щодня працює над проектом, починаючи з 19 лютого. А загалом, підготовка до проекту розпочалася ще півроку тому із розробки кількох варіантів дизайну сцени, як розповів автор дизайну сцени, режисер на майданчику Ігор Чуприна.

Під час національного відбору Ігор виконує кілька функцій: відповідає за те, щоб куби на сцені дружили із світлом і графікою; щоб освітлювачі, які перед прямим ефіром, як акробати в цирку, піднялися по драбинці під стелю, зняли крупним планом обличчя, силуети, рухи; щоб артисти, які до того здебільшого мали концерти в клубі, були впевнені, що під час виступу на великій сцені їх красиво покажуть по телевізору.

Під час півфіналу, коли сидиш у залі, а над тобою літають камери, з різних боків дзижчить техніка, вся команда працює як стрілки у годиннику, мимоволі виникає сотня «Чому?», «Як це працює?», «Хто ці всі люди і що вони роблять?». «Детектор медіа» 23 лютого побував на репетиції фіналу національного відбору «Євробачення-2017» і розпитав про все команду СТБ.

Чи можна освітлювачів, які вилазять під стелю перед початком прямого ефіру і сидять там кілька годин поспіль, замінити на керування пультом знизу?

«Світло не можна спрямовувати пультом. На сцені під час прямого ефіру відбувається імпровізація. Нереально запрограмувати поведінку людей на сцені. Артист відступить крок у бік під час виступу, техніка автоматично не спрацює, і відразу в ефір піде некрасивий кадр», – пояснив Ігор Чуприна.

Хто цей чоловік, який вибігає під час концерту з камерою і за лічені секунди знімає артиста на 360 градусів?

«Сьогодні я звичайний чоловік, а в п’ятницю і суботу (на головній репетиції і під час прямого ефіру. – Ред.) буду як робокоп», – усміхається стедікам Олексій Бурляцький. Обладунок, в якому він працює, важить 27 кілограм. Кілька днів до головної репетиції, яка проходить в п’ятницю ввечері, він із режисером ПТС (Пересувної телевізійної станції) Михайлом Городничим, визначає до секунди, коли вибіжить на сцену з камерою, оббіжить навколо артиста і щезне, щоб не потрапити в об’єктив інших операторів. «Телеглядач не має мене бачити», – пояснив Олексій Бурляцький. У прямий ефір відразу йде все, що фіксує його камера.

Олексій зізнався, що на репетиціях падав на сцені, зачіпав ногами обладнання, але під час прямого ефіру ще жодного разу не зробив помилки. За його словами, немає значення, один артист на сцені чи група. Складність стедікаму у тому, щоб не загубити швидкість на сходинках перед сценою, щоб зняти кадр за лічені секунди і не загальмувати від якоїсь перешкоди, щоб не посунутися на слизькій підлозі після важкого диму.

Фрагмент виступу «Сальто назад»

Хто перший знає, як виглядатиме все шоу в прямому ефірі?

Режисер ПТС Михайло Городничий розповів, що за тиждень до прямого ефіру він спостерігає, як артист сам співає на сцені. Тоді в голові прокручує ідеї, як номер можна зняти і як він виглядатиме по телевізору, все записує у планшет. «Я перша людина, яка бачить загальну картинку. Упродовж двох днів перед ефіром ми всією командою втілюємо у реальність ту картинку, яку я уявив», – пояснив Михайло Городничий. Під час прямого ефіру він сидить у ПТС, яка схожа на велике всевидюче око, космічний шатл, де все мерехтить. Звідти Михайло «ганяє» по залу 15 камер. Також режисер ПТС під час репетицій дає артистам поради, як виступати, щоб на камеру виглядати кращими. «Вони можуть відмовитися. Були такі. На перших півфіналах вони думали, що я хочу їх зламати. Не змінювали свого номеру, бо хотіли, щоб глядач їх побачив такими, як вони є. Всі ті, хто до мене прислухалися, мали високі бали. Хто не прислухався, у фінал не пройшов», – додав Михайло Городничий.

– З вами можна домовитися, щоб потрапити у кадр?

– Ні! Глядач ніколи не помітить, коли його знімають. Нам потрібні живі емоції.

Чому у залі під час прямого ефіру приглушений звук?

FOH-інженер Андрій Скрипченко пояснив, що звукова схема складається з трьох блоків, частина знімальної команди працює над тим, щоб досягти компромісу звуку. Андрій регулює звук, щоб був приємний для глядача у залі і не заважав в ефірі. Режисер ПТС міксує звук для телеглядача. Ще є команда, яка налаштовує звук для вокалістів, журі, ведучого. «Якщо ми в залі зробимо гучно, як на концерті, всі будуть кайфувати, але тоді постраждають телеглядачі», – пояснив різницю між прямим ефіром і звичайним концертом Андрій Скрипаченко.

Керівник проекту національного відбору на «Євробачення-2017» Наталія Франчук розповіла, що в її команді понад 200 осіб, які вже цілий місяць без вихідних працюють у Палаці культури КПІ. За її словами, є єдиний спосіб, як всіх – і артистів, і команду – дисциплінувати: це мотивація зробити якісне шоу.

Фрагмент виступу Melovin

Під час саундчеку на репетиції Melovin і «Сальто назад» вперше виступили, презентувавши сюрпризи своїх фінальних виступів. І тут стало зрозуміло, що те, як всі вісім фіналістів («Сальто назад», Melovіn, O.Torvald, Illaria, Tayanna, Rozhden) вийшли на сцену на півфіналах, можна забути. Бо 25 лютого це будуть ті ж пісні, але геть інші постановки, костюми, оцінки журі і запитання від ведучого шоу Сергія Притули. Тож буде з кого вибирати.

Фото й відео: Олексій Темченко, Валентина Балабанова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY